fbpx

Snarky Puppy prvi put u Beogradu

Višestruki dobitnici Gremi nagrade zatvaraju ovu sezonu Musicology Barcaffe Sessions serijala

12. June 2019

Višestruki dobitnici Gremi nagrade zatvaraju ovu sezonu Musicology Barcaffe Sessions serijala

Planetarno poznati bend i dobitnik tri Gremi nagrade, Snarki Papi, održaće koncert na teniskim terenima na Kalemegdanu, 23. juna, u okviru Musicology Barcaffe Sessions koncertnog serijala.

Snarki Papi osnovao je 2003. godine basista i kompozitor, Majkl Lig. Bend je započeo svoju karijeru svirajući u podrumu picerije, i nikada nisu prestali da sviraju.

Čitavih 10 godina bili su nepoznati javnosti, da bi sada postali svetski priznati bend, ovenčan Gremijima i drugim prestižnim nagradama koje su ih pozicionirale kao jedan od najboljih savremenih fjužn džez kolektiva.

Snarki Papi se ne može nazvati samo „bendom“. U pitanju je muzički kolektiv kroz koji je prošlo između 30 i 40 članova od trenutka njegovog nastanka. Veći broj tih članova je i dalje u regularnoj rotaciji. Snarki Papi najčešće nastupa u grupi od 8 do 10 ljudi, a u Beogradu nastupiće u punom sastavu planiranom za njihovu „Immigrance“ turneju.

„Sa Immigrance albumom želeli smo da istražimo neke ideje kojih se prethodno niko nije dotakao. Uspeli smo postignemo vibrantan zvuk i sirovu energiju. U Beogradu ćete čuti neke pesme sa novog albuma, ali i starije pesme!“ izjavio je Majkl Lig.

Roling Stoun karakteriše ih kao jedan od najsvestranijih bendova današnjice, koji može da se prilagodi svakom žanru. Predstaviti Snarki Papi kao „džez, fjužn ili džem“ bend bilo bi nepotpuno, jer, iako ih određeni elementi svrstavaju u svaku od pomenutih kategorija, oni suštinski ne pripadaju nijednoj. Prihvatićemo savet Njujork Tajmsa da ne pokušavamo da odredimo sve ono šta Snarki Papi nije, već da se prepustimo onome što jeste.

Članovi benda poznati su pod nazivom „The Fam“, i upravo ta bliskost jeste njihova najveća odlika na sceni. Sreća prilikom zajedničkih nastupa, konstantna improvizacija i unošenje novih elemenata u svaki nastup, razlog je njihovog neizmernog uspeha.

Na pitanje šta članovi benda smatraju svojim najvećim uspehom, Majkl odgovara: „Naše međusobne odnose. To što nastupamo zajedno već 15 godina, a svi se i dalje volimo, poštujemo i družimo. Postali smo prava porodica. Takođe me raduje ideja o tome da zarađujemo za život svirajući autorsku intrumentalnu muziku i radeći ono što volimo. Neprocenjivo.“

Pored zajedničkih koncerata u ovom sastavu, svaki član benda ponaosob sarađuje sa drugim fenomenalnim muzičarima na svojevrsnim projektima, albumima i koncertima, što njihovu energiju čini još jačom kada se pojavi „familija“. I sam Majkl ističe kako je ono što on najviše ceni njihov način na koji se prepuštaju improvizaciji, dolazeći iz večeri u veče do granica neprepoznatljivosti istih kompozicija, a pritom zadržavajući poštovanje prema suštinskom sadržaju samog dela. Svaki koncert smatraju zasebnim iskustvom i novim projektom, dopuštajući muzici da konstantno raste, diše i razvija se.

Ovaj kolektiv otvorenih ruku prima uticaje najrazličitijih tradicija, imajući u svom sastavu muzičare iz različitih pozadina. Implementirajući svaku raznovrsnost, kreiraju jedinstveni sadržaj koji prenose na koncertima.

Majkl Lig je već nastupao u Beogradu sa svojim drugim bendom, Bokanté, prilikom čega je istakao kako je reakcija publike bila izvanredna, te dodao da jedva čeka da, u punom sjaju, postavi svoj projekat, Snarki Papi, ispred srpske publike.

Koncertom Snarki Papija završiće se još jedna uspešna sezona koncertnog serijala Musicology Barcaffe Sessions, koja je dovela neke od najvirtuoznijih svetski priznatih muzičara u Beograd.                     

Ulaznice za ovaj koncert mogu se kupiti online ili na prodajnim mestima www.tickets.rs i www.ddtickets.rs.

O serijalu:

Musicology Barcaffè Sessions predstavlja novi koncept koncertno – festivalskog iskustva, na kome posetioci koncerta imaju priliku da uživaju u intimnim klupskim nastupima velikih svetskih jazz, blues, funk, r’n’b zvezda, koje obično nastupaju u većim prostorima. Na ovaj način se zadržava taj intimni trenutak, kontakt između izvođača i publike, koji se izgubio u velikim halama i festivalima, dok se ljubiteljima kvalitetnog zvuka nudi nešto što u regionu do sada nisu mogli da iskuse. Izuzetno uspešna prva godina koncertnog serijala 2016 – 2017, koju su obeležile rasprodati i virtuozni koncerti, posebna, intimna atmosfera, kao i druženje publike i muzičkih zvezda nakon koncerata, napravila je veliki odjek kako u Srbiji, tako i u čitavom regionu. Ovakve reakcije doprinele su tome da se Musicology Barcaffè Sessions u drugoj sezoni proširi na Sloveniju, a od ove godine i na Zagreb.

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *