Šolja tople kafe sa Keni nije mrtav

Pričali smo sa bendom o panku, koncertima i novim pesmama, kao i o lajv sešnu koji ćemo ekskluzivno danas slušati na Oblakoderu

17. December 2020

Mladi bend Keni nije mrtav nedavno je objavio singl Venecijaneri kojim su najavili buduću saradnju sa muzičkom izdvačkom kućom Mascom records, ali i novi album, koji nas očekuje tokom sledeće godine. Kako je za ovaj sastav do sada važilo da su pre svega koncertni bend, zbog aktuelne situacije, mnogobrojne svirke su im bile odložene. Ipak, bend aktivno radi na novom izdanju, pa ćemo i danas na Oblakoderu imati prilike da premijerno čujemo novi lajv sešn Šolja tople kafe, sniman u Piranha studiju.

Tim povodom razgovarali smo sa Kenijem o novim singlovima, panku, koncertima i izazovima sa kojima se suočavaju mladi bendovi.

Za sebe kažete da ste pank bend i da ovaj žanr nije mrtav, kako vidite gde je pank danas?

Keni nije mrtav: Zavisi, pank  „danas” je uglavnom tamo gde je ostao – pod prašinom nostalgije, ali to i jeste problem. Keni „pank” shvata kao ličnu stvar. Mi smo mladi, i to stoji, pa je i Keni kao nešto iza čega stojimo duhom mlad. Ajmo ono, prvo promeni sebe pa ćeš svet. Živi se, greši se, nekad se pogađa, nekad bude sve okej. O tome se i piše. Muzika je stvar emocije i ličnog doživljaja i takav pristup nam jedino pije vodu. Ljudima je dosta tekstova u formi anti političkih parola koje se vrte među uvek istom grupom ljudi. Teško da će se tako doći do nekog cilja, ali okej, nekom je to u redu. Ovo što radimo nazivamo vrstom panka, nastalo je iz melodičnog panka, pa smo ga malo uredili kako mi mislimo da treba. Smatramo da je to okej.

Fotografija: Tanja Drobnjak

U jednom od ranijih intervjua, pomenuli smo da ste da ste „bend iz naroda”, kako biste to objasnili?

 Haha, ma to je rečeno onako, na nekoj svirci između ostalog baljezganja u pauzama, pa je krenulo da se ponavlja i na ostalim. Fora je što smo toliko često nastupali, a nastupi su postajali sve više solidni. Onda je publika počela i da peva sa nama i sve se jače provodi, a zapravo te pesme nigde nisu postojale usnimljene. Bilo nam je fascinanto sve to, pa smo bili u fazonu, pa da, ovo se izgleda prenosi od usta do usta. To je „forica” koje je stigla do intervjua. Sad se stvari u bendu menjaju, radimo na tome da se otarasimo te etikete „iz naroda” i započinjemo digitalnu epohu u kojoj planiramo jako aktivnu komunikaciju sa publikom putem interneta. Pratite dešavanja na stranicama!

Svi ste iz Kruševca, ali stvarate u Beogradu. Koliko su bendovi van Beograda vidljivi?

 Pa, teško je, generalno. Bend nije samo svirka i snimanje pesama. Ukoliko ti je stalo do nekog uspeha, između ostalog, trebalo bi da se trudiš da si medijski aktivan – oglašavanja, gostovanja, intervjui. Malo je frka kad si, recimo, u Kruševcu. Tako je kako je i ako ti je već stalo do nečega, potrebno je da prihvatiš pravila igre. Bar dok si u ovoj fazi u kojoj smo mi trenutno.

Sa kojim izazovima se suočavaju mladi bendovi kako bi bili vidljiviji na sceni? 

Jedini pravi izazov je praviti dobre pesme, realno. Ostalo su tehnikalije. Imaš net, iscimaš se oko promocije. Ne treba ti nešto posebno da bi došao do slušalaca ako imaš kvalitet. Mnogi snimaju i objavljuju od kuće, što je okej. Tržište je možda i pretrpano, pa je teško odvaliti neku hitčinu za sva vremena, samo treba biti vredan i aktivno komunicirati sa publikom, što je jako bitno. Možda nije najsjajnije sa prostorima za svirke, ali glupost je reći da nema gde.

Fotografija: Tanja Drobnjak

S obzirom da ste bend koji dosta svira, kako izdržavate bez koncerata? 

Krajem februara smo imali sastavljen podugačak spisak gradova, što malih koncerata, što festivala. Kad je u martu bio precrtan prvi datum, pa druga dva istog dana, shvatili smo da od koncerata nema ništa. Nismo očekivali da će ovoliko dugo da traje. Promenom planova, zaokupili smo se gomilom internih radova i to nam puno znači. Ipak, baš zbog tog nedostajanja kontakta sa publikom smo i rešili da snimimo probu i napravimo ovaj live sesion .

Objavili ste svoj prvi singl Venecijaneri, kako je publika reagovala? Jeste li dobili neki fidbek? 

 S obzirom da smo i mi, kao i svi drugi, drugačije planirali tok ove godine, odlučili smo da prolongiramo i prvi zvanični singl, koji je trebalo dosta ranije da izađe. Zadovoljni smo. Drago nam je da su se Venecijaneri dopali ljudima i ovde ali i u regionu.

Prvi singl izdali ste za muzičku kuću Mascom records, kako je došlo do ove saradnje?

Znali smo kako želimo da funkcionišemo kao bend. Izgradili smo jednu mikrostrukturu koja se sastoji od nekoliko fragmenata oko nas. To nama kao bendu daje mogućnost da se pozabavimo onim šta najviše volimo a to je muzika. Jedan od tih fragmenata je i naš izdavač sa kojim imamo sjajnu komunikaciju, kao i svu neophodnu slobodu, vreme i podršku da naše planove realizujemo. 

Fotografija: Goran Ristić

Kakvi su vam planovi po pitanju snimanja spotova? 

Sklopili smo u glavama okvirne planove oko svih aktivnosti u vezi sa prvim albumom. Naravno tu su i spotovi, ali i još puno toga. Usmeravaćemo publiku ka tome u dogledno vreme. 

Prvim singlom i lajv sešnom najavljujete album, kako će se zvati i šta možemo da očekujemo od njega? 

Sviramo vam uživo Šolju tople kafe, iz Kruševca. Šolja tople kafe uglavnom asocira na toplinu doma, pristojan i sređen život. U kontekstu pesme je predstavljena kao nešto jedva ostvarivo. Album je rezime nekih par godina provedenih daleko od topline, načinom života u kom odluke idu iz stomaka, na jedan. Obojeno finim tonovima koji su podloga svemu tome. Očekujte, ono, jednu lepo koncipiranu avanturu kroz svet mladog čoveka u, verovatno ključnim godinama sazrevanja.

Za kraj, pošto čitaoci Oblakodera imaju premijernu priliku da slušaju lajv sešn i pesmu Šolja tople kafe, koja vam je omiljena kafa i u koje doba dana najviše volite da je pijete?

Jednom smo iz zezanja pravili neku rep pesmu, i bio je jedan stih „sveže istuširan turčina izgustiram, pa udahnem svežinu jutra punim plućima” (smeh). Jutro i kafa na prazan stomak. Neprocenjivo.

Naslovna fotografija: Goran Ristić

Tagovi:

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi