fbpx

Srbija u trci za najboljeg somelijera na svetu

U polufinale se plasirao i Vuk Vuletić, dvadesetsedmogodišnji somelijer iz Srbije
15. March 2019.

U novinama i vestima često čujemo informacije o velikim uspesima srpskih sportista. Iza njih, prema “vrednosti vesti” kotiraju se srpski matematičari, naučnici uglavnom iz oblasti prirodnih nauka. Tek nakon toga možda možemo čuti o nekim drugim uspesima mladih ljudi, a postoji jedna oblast o kojoj retko da išta čujemo – somelijerstvo.

Danas se održava finale Svetskog takmičenja somelijera i izbor za najboljeg somalijera u 2019. godini. U polufinale se plasirao i Vuk Vuletić, dvadesetsedmogodišnji somelijer iz Srbije, a danas će biti odlučeno da li će ući u izbor za tri najbolja somelijera sveta, što mu može otvoriti vrata da se takmiči za prvog.

Na takmičenje se plasiralo 64 učesnika iz celog sveta, nakon čega se samo 19 plasiralo u finale. Takmičenje se sastoji od pismenih testova i praktičnih zadataka, od dekantiranja, degustacije vina i destilata “na slepo”.

Vuk Vuletić i srpski somelijeri
Vuk Vuletić

Vuk Vuletić se do sada dokazao na brojnim takmičenjima iz oblasti somelijerstva, pa je tako zavredeo i titulu najboljeg somelijera Srbije i Balkana. Vuk je jedan od somelijera koji je obrazovan u SERSI kao jedan od najvećih talenata u „novoj“ generaciji sommeliera u Srbiji. Završio je SERSA sommelier nivo III kurs 2014. godine, u 2015. godini je osvojio 2. mesto na takmičenju Penušavih vina u Srbiji. 2016. godine osvojio je isto takmičenje i 2017. osvojio Nacionalno takmičenje za najboljeg somelijera Srbije. Godine 2018. postao je najbolji somelijer na Balkanu. Možda ove godine postane i najbolji na svetu, ali je i plasman u prvih 19 svakako veliki uspeh!

Naslovna fotografija: www.vino.rs

Tagovi:
Najnovije iz: Sanduče

Kragujevac dobio prvi Reciklomat u Srbiji

JКP Šumadija Кragujevac u cilju unapređenja svojih usluga nabavilo je Reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada (plastičnih flaša, limenki i staklene ambalaže).

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi