fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Šta ćemo novo gledati ovog Božića?

Od nemilosrdnog Deda Mraza, preko romantizacije amnezije, do Čuvara galaksije

24. December 2022

Eh, najlakše bi bilo reći „Pa, serijale Hari Poter i Gospodar prstenova, šta drugo?”. I slažem se, to će se svakako gledati. Postoji nešto što je tradicija i što se ne dira. To bi bilo kao kada bismo se zapitali šta se jede šestog uveče ili šta ide na TV-u prvog ujutru. Međutim, ja ne govorim o filmovima koje gledamo za Božić, već o Božićnim filmovima. Onaj mim kada se Džejson Momoa prikrada Henriju Kevilu, pa iznad Kevila piše „Devojka koja ne voli Božić”, a iznad Momoe „Rendom lik koji će joj objasniti poentu Božića” – o tim filmovima govorim.

Obožavam božićne filmove i o mojoj opsesiji ovim subžanrom kinematografije sam već pisao prošlog decembra. Doduše, upitno je da li se moja želja za gledanjem ovih filmova uopšte može smatrati opsesijom, kako se javlja samo jednom godišnje. Poput nekakve dobroćudne bakterije, božićna groznica naiđe naglo i izmeni mi kompletnu ličnost na nekoliko nedelja, samim tim i filmski ukus. Jer odjednom sve mora da bude svetlucavo, šljokičavo, romantično, zavejano i, u najvećem broju slučajeva, neverovatno glupavo. Ali hej, Božić je, kako drugačije da bude?

Kao i svake godine do sada, tokom novembra i decembra izašao je ogroman broj božićnih filmova – prema pisanju portala Entertainment Weekly čak 172 filma, što je tridesetak manje nego prošle godine. Naravno, nisu svi dobri, ili su pak previše dobri. Kapirate? Nedovoljno božićni, uverljivi, pa čak vas ni ne nateraju da prevrnete očima. Ali zato sam ja tu, u ulozi jedinstvenog prazničnog urednika programa, i izdavajam najveće Božićne hitove iz bioskopa i striming servisa, samo za vaše oči.

Bioskop: Deda Mraz kakvog ne zaslužujemo, ali nam je potreban

Violent Night
Režija: Tomi Virkola
Uloge: Dejvid Harbor, Džon Leguzamo, Beverli D’Anđelo

Kurt Rasel i Bili Bob Torton su nam već prikazali njihove, u manjoj ili većoj meri, nadrndane verzije Deda Mraza. Ali ono što Dejvid Harbor (možda najpoznatiji kao Hoper, šef policije u Hokinsu u seriji Stranger Things) radi kao Deda Mraz svakako nije prvo što vam padne na pamet kada pomislite da neko treba da spasi Božić. Jer, kada se bogata porodica nađe na meti grupe plaćenika, i to u Božićnoj noći, Deda Mraz je jedini na koga mogu da se oslone.

Bez obizra da li su projekti na kojima je poslednjih godina radio (Suicide Squad, Hellboy, Black Widow) bili uspešni ili ne, Dejvid Harbor je u svakom pokazao da ume da bude podjednako žilav i duhovit, što ga čini odličnim za ulogu Deda Mraza koji razbija glave lošim momcima, koristeći se dobro poznatim trikovima. Džon Leguzamo se ove godine već našao u ulozi negativca u filmu The Menu, i tu je dobio šta je zaslužio. A kako će proći u Violent Night? Pa, zavisi od toga da li je bio dobar tokom godine.

Netflks: Gubitak pamćenja navodno može biti sladak i ko još ne veruje u Deda Mraza, čak i ako ga vidi nepomičnog na podu?

Falling For Christmas
Režija: Džanin Dejmijan
Uloge: Lindzi Loen, Kord Overstrit, Džordž Jang

Možda je podatak da glumi Lindzi Loen dovoljan da se odlučite za ovaj film. Međutim, ako vas prva velika uloga Lindzi Loen, nakon decenije sudkskih sporova i ličnih problema, ne ubedi da stisnete play, onda radnja sigurno hoće. Razmažena naslednica hotelskog lanca, Sijera Belmont (Lindzi Loen) nedavno je dobila poziciju “potrpedsednice za atmosferu” luksuznog skijališta u Aspenu, iako je posao ne interesuje puno. Njen dečko Ted (Džordž Jang) je influenser i upravo ju je zaprosio tokom foto sešna. Ali onda se desi jaka oluja, a kako je Sijera na skijama, vetar je oduva pravo u šumu, gde ona glavom udari u drvo i izgubi svest. Srećom, pronalazi je Džejk Rasel (Kord Overstrit), koji je odvodi u obližnju bolnicu. Ali kada konačno dođe sebi, Sijera se ne seća ničega. Džejk joj predlaže da boravi u njegovom malom pansionu.

Iz samog opisa vam je jasno šta će biti sa njenim verenikom (koga je takođe oduvala oluja, ali to je manje važno), kakav će uticaj Džejk imati na Sijeru, a ako vam kažem da Sijerin otac nedavno odbio Džejkov poslovni predlog, možete da zamislite kakve će posledice biti po sitne preduzetnike i lokalnu privredu. Možda ćete uživati, a možda ćete poželeti da, poput glavne glumice, izgubite sećanje, ali kako film traje samo sat i 33 minuta, vredi rizikovati.

Who Killed Santa? A Murderville Murder Mystery
Režija: Lora Marfi
Uloge: Vil Arnet, Džejson Bejtman, Maja Rudolf, Pit Dejvidson

Božićni specijal serije Murderville, polu-isceniranog, a polu-improvizovanog policijskog sitkoma. Vil Arnet glumi hard-boiled detektiva Terija Sijetla, koji, čak i za Božić, mora da radi. Planirao je da sedi u gaćama i bade mantilu i uživa u najuzbudljivijim delovima filma Die Hard, ali moraće da otkrije ko je ubio Deda Mraza. U pomoć mu pristižu Džejson Bejtman i Maja Rudolf, koji nikada nisu dobili scenario.

Pravo je uživanje gledati Vila Arneta, koji promuklim glasom na spektru od Bodžeka Horsmena do Lego Betmena pokušava da reši slučaj, dok se njegovi pomoćnici trude da isprate priču, na ispadnu iz uloge i budu od nekakve pomoći. Ali to nije baš najlakši zadatak, jer čak i Šon Hejz, koji treba samo da leži i pravi se mrtav, ne uspeva da ne umire od smeha. Postoji i divan omaž kultnoj Die Hard sceni, ali hajde, da ne spojlujemo.

I Believe in Santa
Režija: Aleks Ranarivelo
Uloge: Kristina Mur, Džon Dusi

Šta biste uradili da ste u zaljubljeni, sve je super, lepo vam je, evo, Božić je, uživate zajedno, ali onda saznate da vaš pedesetrogodišnji momak još uvek veruje u Deda Mraza? Pa, izvinili biste se i poželeli mu sve najbolje u životu. Ali to verovatno neće uraditi i Lisa (Kristina Mur) kada joj Tom (Džon Dusi) saopšti da postoje empirijski dokazi da svakog 25. decembra besmrtni deda uđe kroz dimnjak i ostavi vam poklone.

Džon Dusi je ujedno i scenarista ovog filma u kojem, baš kao u mimu od malopre, jedan običan tip treba da ubedi devojku da je Božić nešto najbolje na svetu i da Deda Mraz nije samo zvanični promoter Koka Kole. Da li se uopšte postavlja pitanje čiji će se stav, na kraju, ispostaviti kao ispravan, pa čak i istinit?

Dizni plus: Marvelov božićni specijal i povratak klasicima

The Guardians of the Galaxy Holiday Special
Režija: Džejms Gan
Uloge: Krist Pret, Dejv Botista, Pom Klementif, Šon Gan, Kevin Bejkon

Čuvari galaksije, kao i po običaju, lutaju svemirom. Kako se približava Božić, Kraglin (Šon Gan) ispriča ostalima kako je Jondu upropastio Božić Piteru Kvilu (Kris Pret). Mantis (Pom Klementif) i Dreks (Dejv Botista) žele da organizuju idealno božićne iznenađenje za Pitera i odlučuju se put na Zemlju, kako bi pokupili Kvilovog heroja iz detinjstva – glumca Kevina Bejkona.

Džejms Gan nam je već poklonio neke od najboljih filmova iz Marvelovog filmskog univerzuma, a činjenica da ume da piše filmove koji su istovremeno uzbudljivi i zabavni, ali i izuzetno emotivni, samo je garancija da je božićni specijal Čuvara galaksije pedesetominutni spektakl. Plus uključuje genijalnu verziju Here It Is Christmastime u izvođenju Kevina Bejkona.

Mickey Saves Christmas
Režija: Dejvid H. Bruks
Uloge: Bret Ivan, Kejtlin Robrok

Miki, Mini i ostatak standardne postavke planira da proslavi Božić u njihovoj vikendici na planini, ali, Plutonovom greškom, Deda Mrazu ispadnu svi pokloni. Zato kreću na Severni pol sa jednim ciljem – da spasu Božić.

Divna stopmoušn avantura. Iako koristi klasičnu formulu – ohnebožiććepropastibrzomoramodagaspasimo – to ne može umanjiti slatkoću i nostalgiju.

Epl TV: Rajan Rejnolds i Vil Ferel daju sve od sebe

Spirited
Režija: Šon Enders
Uloge: Rajan Rejnolds, Vil Ferel

Dikensova Božićna priča u formi mjuzikla. Rajan Rejnolds je poput Skrudža, mizantrop koji ne veruje ni u šta, a ponajmanje u Božić. Međutim, Vil Ferel će ga odvesti na magično, i muzičko, putovanje koje će mu, nećete verovati, promeniti život.

Jedno je sigurno – Ferel i Rejnolds su se odlično proveli snimajući Spirited. Da li ćete vi jednako uživati? Pa, to zavisi od nivoa skrudžnosti u vama. Rejnolds je nedavno otkrio da je pre nekoliko godina napisao scenario za Dedpul Božićni specijal koji nikada nije snimljen. Kako od te verzije Lajavog strelca nema ništa, možda je ovo najbolje što ćemo dobiti od prazničnog Rejnoldsa. Barem zasad.

Amazon prajm: Romantičan raskid veridbe

Something From Tiffany’s
Režija: Deril Vejn
Uloge: Rejčel Mejer, Itan Grin

Da li vam se desilo da ste hteli da zaprosite devojku, ali je došlo do greške, pa se taj prsten slučajno našao kod jednog drugog čoveka koji je takođe planirao da zaprosi devojku, i upravo je to uradio, ali prstenom kojim ste vi hteli da zaprosite vašu, ali kada ste hteli da joj uzmete prsten i videli koliko joj dobro stoji, pomislili ste “Hej, pa mogao bih u nju da se zaljubim”?. Nije? A da li vas zanima šta bi se desilo da je to slučaj?

Adaptacija istoimenog romana Melise Hil govori o mnogo čemu, ali čini mi se da malo i govori o tome da je sasvim okej da ne marite za osećanja osobe s kojom ste, do pre nekoliko dana, planirali da provedete čitav život.

HBO Maks: Božićni film o božićnom filmu

A Hollywood Christmas
Režija: Aleks Ranavirelo
Uloge: Džesika Van, Džos Svikard

Ko kaže da romanse na radnom mestu nisu moguće? Pa još na filmskim setovima, prosto im nema kraja. A ako još snimate film o Božiću, što je zapravo radnja ovog božićnog filma, jednostavno će vas zaboleti glava od kompleksnih meta referenci i poželećete da se smuvate s kolegom.

Još jedan Božićni projekat reditelja Aleksa Ranavirela i scenariste Džona Dusija na ovoj listi. Momci su prosto nezaustavljivi ove godine. Kao one ruske figure, kada iz veće izvlačite sve manju i manju, ali istu figuru. Božićni film o snimanju božićnog filma? Da, moguće je.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *