Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon

Šta smo sve u medijima saznali o „slučaju Đoković“?

„Razlog im je viza i vakcina da zatvore mojega Srbina!“

17. January 2022

Situacija koja gotovo dve nedelje okupira kako domaću, tako i svetsku javnost konačno je dobila epilog – Novak Đoković se, nakon odbijanja vize od australijskih vlasti, vratio u Srbiju. Đoković je u nedelju morao da napusti Melburn, a ova odluka je, malo je reći, uznemirila ljubitelje tenisa, a posebno one koje Novakove uspehe i poraze prate svakodnevno, ali i dovela do potpune polarizacije, čak i onih koji nisu preterani zaljubljenici u beli sport.

Postoji više razloga za ovakvo interesovanje za „slučaj Đoković“ jer je primer Australijan opena pokazatelj šta se dalje može desiti kao posledica Đokovićeve odluke da ne primi vakcinu. Sportske prognoze i trenutni rezultati predviđaju njegov pad na ATP listi, na kojoj se trenutno nalazi na prvom mestu, a ukoliko ne dobije medicinsko izuzeće (ili korona ne prestane, što je manje verovatno), vrlo je izvesno da Novak neće moći da učestvuje na Vimbldonu i US openu, kao ni na Mastersu u Rimu. Mada sve ovo može znatno uticati na istoriju tenisa, tema vakcinacije se ipak nametnula kao važnija, stoga ne čudi popularnost ove teme u domaćim i svetskim medijima.

Upravo zbog toga, ova situacija pokazala se kao plodonosna za nastanak i širenje lažnih vesti, pa smo tako od petog januara svedoci najrazličitijih tekstova o ovom fenomenu od kojih mnogi sadrže neproverene, lažne i zbunjujuće informacije.

Zbog čega je „slučaj Đoković“ pogodan za stvaranje lažnih vesti?

Nastanak lažnih vesti dovodi se u vezu sa različitim motivima, od kojih su, čini se, u „slučaju Đoković“ iskorišćena dva najjača i najčešća motiva – generisanje klikova i izazivanje emocija.

Ako je verovati Guglu i njegovom algoritmu, o Đokoviću je od početka januara objavljeno preko 150 tekstova, kako domaćih, tako i stranih medija, što bi, u proseku, značilo da je dnevno izlazilo 7 vesti koje u naslovu imaju ime i prezime srpskog tenisera. Ova statistika odnosi se samo na online portale koji su u prethodne dve nedelje objavili vesti koje u naslovu sadrže reči „Novak Đoković“. Varijacije u padežima ili drugačijim naslovima takođe postoje, a čini se da broj vesti objavljenih u štampanim i ostalim elektronskim medijima ne odstupa mnogo od ovog prikaza. Iako ova „matematika“ sigurno nije najpreciznija i broj vesti na temu Đoković – Australijan open je daleko veći, ipak jasno ilustruje popularnost ovog slučaja i zainteresovanost publike da prati u kom će se pravcu razvijati situacija. Nije nikakva tajna da je broj klikova jednak broju tiraža, a što više prodatih tiraža, više novca, odnosno, što više klikova, više profita.

Kada govorimo o izazivanju emocija kod čitalaca, postoji li išta podobnije od personifikovanja čitave Australije u sve zlo ovog sveta, naspram Novaka koji predstavlja Srbiju i tenzije oko neprihvatanja vize kao svega lošeg i nepravednog što je našoj zemlji učinjeno kroz istoriju i vekove?

Ovakav narativ uglavnom su diktirali tabloidi, te smo tako na sajtu dnevnog lista Informer mogli da vidimo naslove u kojima se sudije nazivaju „zlotvorima“, ljudi „nenormalnima“, Novak „proteranim“, a za premijera Skota Morisona kažu da „zaslužuje takvo ime“.

Blic se fokusirao na premijera Australije, optužujući ga da „preko Noletovih leđa pokušava da opere ruke pred izbore“, ali su kao vest objavili i vic koji je navodno nastao kao reakcija na „proterivanje“ Novaka i lokdauna koji je u Australiji tek nedavno ukinut.

Dnevni list Alo deportovanje Đokovića je nazvao „brukom zbog koje se crveni ceo svet“, a javnost su obavestili i o novoj pesmi „Rani kengura da te ujede“.

Novosti su ovaj slučaj javnosti predstavile kao „pakleni plan Australije“, dok su ocenili da se „sud poneo podmuklo“, koristeći hiperbolu nazivajući Đokovića oteranim.

Portal Pink.rs koristio se sličnim jezikom, ocenjujući postupanje prema teniseru kao „iživljavanje, bruku i sramotu“, a smeštaj u kome je boravio „Hotelom pakla“.

Kurir je Australiju nazvao „jadnom zemljom koja ne zaslužuje Novaka“, a dane koje je on proveo tamo opisuje kao „paklene“.

Osim sličnih naslova koji su iskorišćeni za opisivanje situacije u kojoj se Novak Đoković našao, pri pregledanju naslova na Kuriru mogli smo da primetimo još nekoliko problematičnih stvari. U jednom tekstu pominje se donacija koju je teniser dao Australiji, što predstavlja zamenu teza – jer njegovo izuzeće sa učestvovanja u Australijan openu nema nikakve veze sa tim što je on ovoj zemlji donirao novac. Dovođenje u vezu ove dve stvari nema smisla jer one nisu povezane ni na koji način, osim što uključuju iste aktere, ali mediji su u ovom događaju pronašli još jedan „dokaz kako Australiju treba da bude sramota“. Takođe, Kurir spada u medije koji su o boravku u hotelu sa migrantima izvestili na način takav da se migranti u hotelu sa bubama posmatraju kao nešto što je prihvatljivo, dok Novak u takvim uslovima ne bi trebalo da boravi, zaboravljajući, pritom, da su to uslovi u kojima nijedno ljudsko biće ne bi trebalo da boravi, bez obzira na to ko je, odakle dolazi i čime se bavi.

Ovakva medijska slika potvrdila je ono što je već poznato – da neki od najčitanijih portala u Srbiji ne prestaju sa korišćenjem senzacionalističkog pristupa i da su klikbejt naslovi prioritet u odnosu na objektivne činjenice.

Lažne vesti i kontroverze

„Završio je pokušaj atentata na najboljeg sportistu sveta, 50 metaka Novaku u prsa – on nakon svega daje podršku mladom igraču od 17 godina, eto to je Nole, čovek, brat, vidimo se u Parizu“ – rečenica je koju su, takođe, brojni mediji preneli kao reči koje je na društvenim mrežama podelio Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića, uz pesmu Jasne Zlokić – Ja sam ti jedini drug, kako navodi portal SrbijaDanas.

Srđan Đoković se, ipak, danas oglasio kako bi demantovao ove navode:

Želim da obavestim javnost da to nisu moje reči, da to nisam nikada izjavio, ni napisao. U posebno osetljivim trenucima za Novaka i našu porodicu, apelujem na sve medije, naročito na one iz Srbije, da ne podležu senzacionalističkom izveštavanju i da ne šire lažne vesti, već da se u trenucima najvećeg iskušenja za našeg Noleta, pridržavaju isključivo profesionalnih i etičkih novinarskih standarda“, kako prenosi Telegraf.rs.

Međutim, Srđan Đoković je i „naseo“ na jednu lažnu vest koja je nastala kao pošalica na Tviteru u kojoj je Dopisnik iz Srema @pera_vampir tvitovao kako je brigadni general Mojt Egađo podneo ostavku zbog načina na koji se vlada Australije odnosi prema prvom reketu sveta.

Na fotografiji ispod pomenutog tvita nalazi se Stiv Karel obučen u vojnu uniformu iz serije „Space Force“. Međutim, do Srđana Đokovića je dospela informacija o generalu koji podnosi ostavku, te je to podelio sa učesnicima skupa podrške koji je održan 6. januara ispred Skupštine grada Beograda.

Mediji su 12. januara objavili i vest kako su vlasti u Španiji pokrenule istragu protiv Novaka Đokovića zbog informacije da je on boravio u Marbelji pre dolaska u Australiju. Već sutradan objavljen je demanti, nakon što se oglasio Kabinet ministra unutrašnjih poslova, čiji je portparol izjavio da je reč o lažnoj vesti.

„Niti je Vlada naredila bilo kakvu istragu, niti je bilo kakva istraga pokrenuta od strane policije u vezi pomenutog sportiste“, rekao je portparol.

Pored ovih lažnih vesti, odlučivanje o učešću Novaka Đokoviča na Australijan openu obeležile su i brojne kontroverze, od kojih je najveću pažnju privukao PCR test. Naime, Đoković je 16. decembra bio pozitivan na COVID – 19, ali je viđen na javnim događajima koji su usledili nakon što se testirao, kao i u narednim danima, kada je znao da je pozitivan.

Već 22. decembra Institut za javno zdravlje u Srbiji izdao je rezultat PCR testa koji je pokazao da je Novak Đoković negativan na korona virus, što je 11. januara navelo australijske vlasti da ispitaju da li je Đoković podneo lažna dokumenta. Usledilo je saopštenje u kome teniser navodi kako je, po saznanju o pozitivnom testu, otkazao sve događaje, osim intervjua i fotografisanja za L’Equipe koji su realizovani u njegovom sportskom centru.

Podsetimo, teniser je dobio prvi spor na sudu države Viktorija u vezi sa ukinutom vizom, ali je presuda preinačena diskrecionim pravom australijskog ministra za imigracije, što je kasnije podržao i premijer Australije. Nakon toga, slučaj je prebačen na Savezni sud Australije koji je Đokoviću ponovo ukinuo vizu.

Mediji o „slučaju Đoković“ posle deportacije

Po dolasku u Beograd, Novaka Đokovića sačekali su brojni mediji koje je on uspeo da izbegne. Pri ukrcavanju na let Melburn – Dubai i tokom ovog leta, društvene mreže i medije preplavile su fotografije i snimci na kojima je ovaj teniser. Po svemu sudeći, kada je „drama“ oko cele priče krenula da se stišava, mediji su nastavili da je eksploatišu, čemu u prilog govori činjenica da ste tokom trajanja leta mogli da pratite koliko kilometara je u kom trenutku Đoković udaljen od Srbije, a vreme za koje su vesti apdejtovane nebitnim činjenicama meri se u minutima.

Novak Đoković i ranije je bio inspiracija za fabrikovanje lažnih vesti – do sada je predstavljen kao neko ko ulaže u Bitcoin, a za potrebe širenja ove informacije izmišljen je ceo intervju s njim i lažirana stranica javnog servisa. Javnost nisu zaobišle ni lažne vesti o tome da Novak pokreće tenisku Ligu šampiona, kao i da je glumica južnokorejske serije „Squid game” za magazin Vog izjavila da je opsednuta Novakom Đokovićem i da ga smatra najboljim teniserom svih vremena.

Uzevši u obzir dosadašnje interesovanje za lik i delo Novaka Đokovića, možemo očekivati da i u danima pred nama mediji nastave sa izveštavanjem o njegovom kretanju i dešavanjima koja se tiču ne samo njegove sportske karijere, već i privatnosti. Stoga treba obratiti pažnju da li su vesti koje dolaze do nas istinite – pogotovo što se može desiti da one budu samo pretpostavka, nagađanje ili da dolaze „iz bliskih izvora“ koji su uglavnom nepostojeći. Osim toga, treba voditi računa da je izvor koji nam služi za informisanje kredibilan i, možda najvažnije, posebno treba obratiti pažnju da li je reč o humorističnom sadržaju koji za cilj ima da zabavi publiku ili je u pitanju dezinformacija koja je plasirana sa nekim drugim motivom.

„Slučaj Đoković“ podsetio nas je i koliko lako lažne vesti mogu da skliznu u teoriju zavere kroz tumačenje svega što se Novaku desilo „samo zbog toga što je Srbin“. Posebno je problematično što ovakav stav i pristrasno izveštavanje dolazi od strane pojedinih medija radi pojačavanja senzacionalističke komponente i gorepomenutog sticanja profita, a ne radi pravovremenog i istinitog izveštavanja koje za cilj ima informisanje javnosti i dobrobit tenisera o kome se izveštava.

Upravo zbog učestale pojave lažnih vesti koje sve više uzimaju maha, pristupite kritički čitanju svake vesti, a ukoliko primetite neku, javite nam!

Postani i ti lovac na lažne vesti koristeći #antifejk!
Šeruj lažnu vest na svojim društvenim mrežama ili u komentaru ovog teksta uz hešteg!

Preporučeni tekstovi

Bez dlake na jeziku

Bez dlake na jeziku

Iliti kako to izgleda kada trake za depilaciju budu iskorišćene u umetničke svrhe?

Šta se pije?

Šta se pije?

Kako i zbog čega dolazi do prekomernog konzumiranja alkohola kod mladih?

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!