Ritual kafanskog provoda kao primer razbijanja predrasuda

Video rad „Štimung” Ivane Ivković i Marine Marković - javna, ali i intimna borba za slobodniji ambijent i društvo u kom se ceni autentičnost svakog pojedinca

13. April 2021

Online platforma „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance” na kojoj je izloženo 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, u aprilu predstavlja video rad „Štimung” dve umetnice iz naše zemlje – Ivane Ivković i Marine Marković.

Ivana Ivković (1979) stekla je međunarodno priznanje uglavnom problematizujući neslavne klasične uloge između žena i muškaraca u svojim crtežima, performansima i site-specific radovima, dok pojam identiteta i rodnog iskustva igra ključnu ulogu u njenom radu. Telo i otelotvorenje su centralni motivi umetničke prakse Marine Marković, koja se proteže od suočavanja sa ličnim iskustvima do razmatranja složenih socijalnih pitanja postavljenih u odnosu na žensko telo. Njih dve su se u radu „Štimung” bavile dvema junakinjama – jedna je narodna pevačica Branka, a druga Vladica, umetnica i vlasnica bara u kome Branka nastupa. Video instalaciju „Štimung” moguće je pogledati na online platformi Na drugi pogled.

Na konkurs At second glance, autorke su konkurisale sa njihovim prvim zajedničkim projektom koji je namenski osmišljen za ovu izložbu i samim tim inspirisan njenom tematikom.

„U pitanju je sasvim nova produkcija, video instalacija „Štimung” koja je zapravo i naš prvi zajednički projekat. U svojim umetničkim praksama, i jedna i druga, neretko smo promišljale opsege stereotipova i predrasuda, u odnosu na lična iskustva i interesovanja. Kontekst konkursa otvorio je mogućnost da u zajedničkom angažmanu obradimo ono polje u kom se naša iskustva susreću i prelamaju. To se dogodilo prirodno, iz druženja i jednog konkretnog životnog rituala koji često praktikujemo,” istakle su umetnice.

Kako Marina i Ivana navode ritual kafanskog provoda pokazao se, u njihovom slučaju, kao potentan primer razbijanja mnogih opštevažećih predrasuda i stereotipova. Htele su to i da pokažu inspirisane likom i delom pevačice Branke, koju prate već godinama, i Vladice, vlasnice bara Guvernanta u kom Branka nastupa u poslednje vreme.

„Štimung je zapravo, angažovan rad, u kom su se prepoznale i povezale zajedničke, javne ali i intimne borbe za slobodniji ambijent i društvo u kom se ceni autentičnost svakog pojedinca. Ovaj video rad prenosi atmosferu uobičajnog zajedničkog nastupa dve naizgled potpuno različite žene koje ostavljaju snažan utisak nesvakidašnjeg sestrinstva koje ruši sve moguće predrasude. Njihov odnos i komunikacija na sceni, a što smo primetile družeći se sa njima, deluju osnažujuće, ne samo ženama već i raznim drugim ljudima,” naglašavaju umetnice.

Autorke: Ivana Ivković i Marina Marković

Branka je, kako autorke kažu, poznata zvezda u „off” barovima i eklektičnim mestima koja su „na ivici” i u kojima nastupa pred najrazličitijom publikom: od niže radničke klase do akademika i intelektualaca, od nacionalista do levog krila, od homofobne do LGBT, kvir i transrodne populacije. To je prilično jedinstven fenomen u Srbiji, ali i u ostatku Evrope. Brankini nastupi ne samo da okupljaju ljude sa nepomirljivim razlikama, već pružaju poligon za međusobno razumevanje, bar tokom njenih katarzičnih performansa gde se poništavaju sve predrasude. Vladica je, po rečima autorki, mlada, talentovana i napredna žena koja se vratila u Srbiju nakon odrastanja u Švedskoj i koja probija granice i tabue lokalnih zajednica. Zbog svog specifičnog izgleda, Vladica je često na meti predrasuda, kako u Srbiji, tako i u ostatku Evrope, u zavisnosti od toga sa koje strane dolaze: od nametnute političke korektnosti onih koji sebe smatraju naprednim do uvreda onih koji se plaše i zbunjeni su društvenim novitetima i promenama.

„Atipičan ali sasvim autentičan spoj Branke i Vladice, međusobno razumevanje i podrška koju razmenjuju, na sceni ali i van nje, inspiriše i oslobađa otvarajući jedan sasvim nov prostor slobode unutar koga je, sa jasnom porukom, nastao rad Štimung,” ističu Marina i Ivana.

Stimmung, reč germanskog porekla, često se u našem jeziku vezuje za provod, atmosferu i njeno „štelovanje”, karakterišući određeno raspoloženje, prepoznavanje „pravog” trenutka i dejstvovanje u istom.

Kada su promišljale rad, kako autorke navode, nametnulo im se jedno konkretno predubeđenje veoma karakteristično za ovdašnji mentalitet a koje je u vezi sa štimungom, i kafanom.

„Način provoda, katarzičnost i ekstremnije eksternalizovanje emocija u kafanskom ambijentu, usvaja se kao „naša stvar”, autentična, teško ponovljiva i razumljiva drugima, nekarakteristična za druge kulture… Sa druge strane štimung je reč koja se veoma može dovesti u vezu sa predrasudama, odnosno koliko je malo „štelovanja” naših stavova potrebno da se one izbegnu u razumevanju i prihvatanju drugoga. Štimung komunikacije, jezika, razmišljanja, delovanja,” ističu Marina i Ivana.

Na platformi secondglance.rs objavljeno je po 10 radova austrijskih i 10 srpskih umetnika, Ivana i Marina naglašavaju da im se dopala različitost pristupa temi i koliko se radovi, odnosno situacije i problematike o kojima oni govore mogu slojevito iščitavati „na drugi pogled”. Autorke podržavaju celu ideju, a u duhu „štimunga” i sve radove kolega podjednako.

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Avatar

    Моја Банчи уме она то и боље. И драги колега Мишко Лукић. Штимунг до даске.Шта би било да је пун клуб!? Тотална експлозија.

    Reply

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi