fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Sve je suvo osim farmerica

Nevena Ivanović donosi nam novu kratku priču o čišćenju, farmericama i fakultetu

28. November 2022

U novom poglavlju života odjednom sam se našla van porodične zajednice i, najvažnije, van majčinog polja djelovanja. Jedine obaveze su mi bile da studiram i da polažem ispite.

Prva godina je prošla glatko uz, možda, dosad namanju dozu nerviranja u okviru mog studentskog dijela života. Po prvi put postajem redovni student, koji svoje obaveze završava revnosno, i čiji se svakodnevni trud i rad nagrađuje maksimalnim ocjenama. Uz te maksimalne ocjene postajem i ja, potpuno nevjerovatno, ponos šire i uže familije. Dobro je da je baba pokojna, inače bi mi kvarila prosjek, pošto njoj nikako osoba ženskog pola nije mogla bit broj 1.

Problematična je godina druga. U godini drugoj, đe ostaje samo master rad, koji je po prirodi stvari bez limita i neopterećen rokom, dolazi do popuštanja postojeće svakodnevice i ulaženja u proces postajanja domaćice.

Umjesto analize lokacije budućeg projekta, kupljen je novi usisvač. Umjesto razrade ideje, kupljena su sredstva za čišćenje kupatila, kuhinje, drvenih podova i pločica, sprej za staklo, sprej za odmašćivanje rerne, nekoliko mikrofiber krpica, nova četka za ribanje i, nezaobilazno, novi džoger jer je prethodni slomljen u naletu žustrih pokreta ribanja poda uz agresivne ritmove muzike.

Tek kad sve zablista pomislim na paljenje kompjutera. Ali onda se sjetim da je blizu vrijeme ručka, koji počinjem da spremam tri sata ranije nego što je to potrebno za jednu pečenu kokošku. Dobro je da posle ručka ima gomila suđa, iako samo dvoje ljudi i jedan mali crni pas žive u ovom stanu.

Nakon suđa, polako se primičem On/Off dugmetu. Onda se sjetim da kada nije oribana, veš nije opran, cipele nisu poprskane vodonepropusnim sprejem, nije paučina uklonjena, nisu knjige alfabetski nasložene, nisu fugne u kupatilu blistave. Svi ti najsitniji detalji užasno mi bodu oči i zahtijevaju da ih sve pospremim prije nego krenem u otvaranje ArchiCAD-a.

Čak i sva pitanja koja u sebi sadrže „radila”, „danas” i „crtala” su stogo zabranjena u našem malom ljubavnom gnijezdu, radi zadržavanja epiteta „ljubavnog”.

Svakog dana iznova se dešavaju momenti izigravanja domaćice i svaki dan se sve više udaljavam od igranog lika studenta, a približavam liku vječitog studenta.

A mogu reć da nisam loša domaćica — sve je sređeno, sve je spremno na vrijeme, ručak je uvijek topao, današnji, nutritivno uravnotežen i ponekad eksperimentalan.

Sve stižem na vrijeme, i da raširim i da pokupim veš, i sve bude suvo, sem unutrašnjih džepova farmerica koje stoje kao poslednja nepremostiva prepreka završetku mojih studija.

Nevena Ivanović je rođena ’94 godine u Podgorici, studira master studije arhitekture u Novom Sadu, a živi u Beogradu. Piše otkad zna za sebe, a od tad i skuplja smjelost da to nekome pokaže. Knjiga koja joj je dala najviše hrabrosti je „Proljeća Ivana Galeba”. Obožava poeziju, filmove, muziku, brda i planine, a najviše pse.

Ilustracija: Marija Ognjanov

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Skrinšot: Krivica

Skrinšot: Krivica

U sistemu u kome se stalno ponavljaju iste greške i u kome žene nisu bezbedne – ko je zapravo kriv?

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *