STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Sve što niste znali o seksu jer niste imali koga da pitate

Iliti: zbog čega je važno da govorimo o seksualnom obrazovanju?

26. July 2022

Mislim da ne grešim mnogo kada, u ime svih nas iz devedeset i neke (da, usudiću se da upotrebim generalizaciju u ovom slučaju), kažem da smo propustili da saznamo bitne informacije o reproduktivnom zdravlju u tinejdžerskim godinama. Seksualno obrazovanje (iako i dalje u velikoj meri predstavlja tabu temu) je nešto o čemu se sve više govori sa pojavom generacije Z, a čini se da je popularna kultura, primarno putem serija i društvenih mreža, uspela da, na neki način, napravi proboj i doprinese sve većoj prisutnosti pomenute teme u mejnstrim tokovima.

Milenijalci se verovatno i dalje sećaju Samante Džouns i epizode sa ogledalom, koja nam kroz primer Šarlot ilustuje to koliko su intimni delovi tela za nju samu nepoznanica (iako u seriji tumači lik koji u tom trenutku ima preko trideset godina), ali i Meg Rajan koja u filmu „Kad je Hari sreo Sali” simulira orgazam usred restorana, ukazujući na fenomen glumljenja orgazma prisutan kod žena i nesposobnost muškarca da to „provali”.

I, mada ove scene u neku ruku predstavljaju iskakanje iz šablona dotadašnjeg predstavljanja seksualnosti u kinematografiji, mnogo je više problematičnih narativa koji dovode do pogrešnih predstava i očekivanja među osobama koje tek otkrivaju svoje telo i spremaju se da stupe u seksualne odnose. Ovo je posebno važno jer, ako u obzir uzmemo činjenicu da će veoma mali broj tinejdžera biti komforan da o seksu razgovara sa svojim roditeljima (i obrnuto), adolescentima ne preostaje ništa drugo nego da sa vršnjacima razmenjuju stavove, skromna iskustva i predrasude (setimo se i Dragi Bravo segmenta u istoimenom časopisu koji smo svi krišom čitali), probajući da se na taj način informišu o temama koje se tiču seksualnosti, zaštićenih seksualnih odnosa i reproduktivnog zdravlja.

Sa pojavom serija poput Sex education, saznavanje o pojedinim pojmovima i upoznavanje sa njima novim generacijama je dosta olakšano. Međutim, to ne rešava sistemski problem koji se ogleda u nedostatku seksualnog obrazovanja u školama.

Zamislite da ste, umesto jednog časa odeljenske zajednice, na kome ste mogli da vidite kako se kondom navlači na bananu (što takođe ne predstavlja usvojenu praksu u svim školama), imali školsku seksualnu savetnicu (koja ne mora da se zove Džin) kojoj ste mogli da se obratite u vezi sa svim stvarima koje vas zanimaju. Ne zvuči loše, zar ne?

U poslednje vreme, pažnju mi je privukla omladinska organizacija KOMPAS koja na svojim društvenim mrežama aktivno ukazuje na najčešće zablude i postavlja važna pitanja u vezi sa seksualnim odnosima.

Primarne aktivnosti KOMPAS-a su predavanja u osnovnim i srednjim školama u Pančevu, a u periodu karantina, kada predavanja u školama nisu bila moguća, KOMPAS je prepoznao društvene mreže kao način za obraćanje mladima i njihovu edukaciju.

Andrea Arsić, članica Upravnog odbora KOMPAS-a, objašnjava da su u početku mali tim koji se bavi društvenim mrežama činili sadašnji predsednik KOMPAS-a Dušan i ona, a da su ubrzo odlučili da Koordinator društvenih mreža postane zvanična funkcija u okviru KOMPAS-a, i na to mesto je došla Dijana. Timu se kasnije priključila i mlada volonterka Smiljana, a Andrea napominje i da KOMPAS ne planira da aktivnost na društvenim mrežama smanji kad budu ponovo počeli da održavaju predavanja u školama.

„Edukacija mladih nam je najbitnija, a na društvenim mrežama imamo mogućnost da pričamo o mnoštvu tema za koje nemamo vremena na regularnim predavanjima”, govori Andrea.

Da seksualne edukacije u redovnom školstvu i te kako manjka, primetila je i Dijana Jovanović, još jedna članica Upravnog odbora KOMPAS-a, koja ističe da mladi nisu dovoljno upućeni u mere prevencije neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, što se može primetiti po zvaničnim, poražavajućim statistikama koje to potvrđuju. Dijana dodaje da odatle proističe i potreba da iskoče iz okvira primarne teme kojom se bave, a to je prevencija HIV-a i side, i počnu da šire svest i o drugim izuzetno bitnim temama koje se tiču reproduktivnog zdravlja.

Na društvenim mrežama KOMPAS-a tako često možete naleteti na ankete koje daju direktan uvid u razmišljanja i iskustva s kojima se mladi susreću, ali ukazuju i na sveprisutne zablude u vezi sa reproduktivnim zdravljem.

„Trudimo se da ispratimo trendove i novosti na polju zdravlja, naročito zdravlja mladih, pošto nam je to primarna oblast delovanja. Uz to, nikad se ne ustručavamo od „tabu” tema – kod nas ne postoji tabu tema! Otvoreni smo oko svega, bile to zablude oko seksa, seksualnosti ili generalnog zdravlja mladih. Kada uočimo da se šire dezinformacije, bilo to od strane jedne nasumične osobe na ulici ili nekog trenda na društvenim mrežama, bitno nam je da što pre objavimo ispravne informacije”, kaže Andrea, i dodaje kako postoje informacije koje su i nju, kao i Dijanu, zaintrigirale.

„Ja sam, na primer, skoro pisala o podvezivanju jajnika, i tokom istraživanja sam saznala da u Srbiji lekari često odbijaju da obave taj zahvat na ženama koje nisu rađale, a i da neki čak traže pisanu dozvolu od muža! Nekako mi je uvek bilo u glavi da se to može obaviti kad god”, navodi Andrea.

Dijanu je, s druge strane, najviše zainteresovala činjenica da konačno imamo obećavajućeg kandidata za vakcinu protiv HIV-a, što je ujedno i objava koja je dostigla najveći domet i čitanost.

„Informacije koje delimo s našim pratiocima su prošle strogu selekciju, s obzirom na to da sam, studirajući molekularnu biologiju i fiziologiju, naučila da plivam u moru informacija koje internet nudi i upecam one koje su validne”, napominje Dijana.

Kako Andrea govori, pošto su u KOMPAS-u svi vršnjački edukatori, jako im je bitno šta mladi misle i kroz šta prolaze. Takođe, svi članovi KOMPAS-a su mlade osobe, te često dele i svoja lična iskustva, znajući upravo da mnogi prolaze kroz slične dileme, a često ne pričaju o tome.

„Svaki odgovor, komentar, poruka, nama puno znače, jer nam pomažu da uvidimo koje su potrebe mladih u Pančevu, šta ih brine, o čemu razmišljaju. Svaka nova generacija mladih je različita, te se trudimo da ih ispratimo i tako im se više približimo, jer tako vršnjačka edukacija funkcioniše”, kaže Andrea.

Sama tema seksualnog zdravlja je toliko široka da nikad nije dovoljno priče o njoj, primećuje Andrea, a činjenica da je veliki broj tema u vezi sa seksom i dalje tabu govori da nam da je, prema njenom mišljenju, potrebna veća zastupljenost.

Andrea govori i da se mladi ustručavaju od otvorenog razgovora o seksu jer ih je često blam, i tu je najbolje rešenje upravo vršnjačka edukacija, jer joj se redovno dešavalo, dok su predavanja u školama još bila moguća, da joj neka mlada osoba priđe ili se kasnije javi na Instagramu da postavi neko intimno pitanje.

„Mladi imaju poverenja u nas da ih saslušamo sa potpunim razumevanjem, baš zato što smo vršnjaci! Uz to, pamte sve o čemu pričamo na predavanjima, pa nam to i pomenu kad dođu na neki naš događaj! Bilo bi idealno da se metod vršnjačke edukacije generalno svuda usvoji, i da u svakoj opštini postoji neka organizacija koja bi se bavila upravo vršnjačkom edukacijom na temu seksualnog zdravlja”, smatra Andrea.

Potencijalno rešenje ovog problema Dijana vidi u ozbiljnijem shvatanju seksualne edukacije u formalnom obrazovanju.

„Seksualno obrazovanje nije i ne sme biti tabu, jer se tiče javnog zdravlja. Svi mnogo vole da pričaju o važnosti pristanka na seksualni odnos. U medicini postoji jedno pravilo – da bi se dao pristanak, on mora biti insformisan. Mladi će svakako imati seks, svidelo se to nekom ili ne. Upravo zato je neophodno dati im informacije s kojima će znati u šta se tačno upuštaju, s kojima će moći da procene rizike i dobiti i na taj način dati realan i zreli – informisani pristanak”, ističe Dijana.

Najčešći komentari koje KOMPAS dobija su komentari podrške.

„Pratioci nam se javljaju porukama postavljajući dodatna pitanja, deleći svoja iskustva ili iskustva svojih poznanika, javljaju nam se kako bi dobili savet ili smernicu i to zaista mnogo znači celom našem timu koji vodi društvene mreže. Samo uz interakciju s ljudima koji nas prate možemo dalje da unapređujemo svoj rad i još više približimo sadržaj od važnosti mladima. Naravno, na kontroverzne teme će uvek biti negativnih komentara, prozivki i izražavanja stavova koji su produkt teorija zavera, međutim, naš tim se uvek trudi da na takve komentare odgovara isključivo proverenim naučnim činjenicama i da na taj način spreči da se seme nepoverenja i sumnje koje može imati katastrofalne posledice po zdravlje mladih širi”, podvlači Andrea.

Kako su društvene mreže glavni kanali komunikacije kada je reč i o ovoj temi, KOMPAS planira da se u skorijoj budućnosti mnogo više aktivira na TikTok-u, s obzirom na to da se mladi polako premeštaju na tu mrežu.

„TikTok, iako ima strogu politiku cenzure, je odlično mesto da se informacije brzo prošire i ostvare veliki domet. Takođe, u planu su nam neki veoma interesantni projekti koji će KOMPAS-u dati prostor da raste i efektivnije obavlja svoj zadatak – edukaciju mladih i širenje svesti o važnsoti prevencije HIV-a, side i drugih polno prenosivih bolesti. Cilj svega ovoga je da nigde više u svetu ne bude nijedne HIV pozitivne osobe, niti polno prenosivih bolesti koje poznajemo! S obzirom na to da smo i dalje daleko od toga, naš rad će još dugo godina ići u tom smeru. Pojedinac čini svet, a svaka nova osvešćena i edukovana jedinka je za nas ogroman korak ka cilju”, zaključuje Dijana.

Iako je Republika Srbija prihvatila najvažnija međunarodna dokumenta koja postavljaju standard i obavezuju na obrazovanje o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju, ne postoji strukturisan, sinhronizovan i sveobuhvatan pristup toj važnoj temi, koja za mlade predstavlja temu od značaja kojoj ne bi mogli da pristupe ukoliko ne bi postojali vršnjački edukatori ili inicijative pojedinaca koji razumeju koliko je važno da se o ovome govori. te seksualno obrazovanje u formalnom smislu ostaje odloženo – do daljeg.

Preporučeni tekstovi

Koliko su štetni menstrualni proizvodi?

Koliko su štetni menstrualni proizvodi?

Vrlo često nismo upućeni na sastav ovih proizvoda, već nam se putem reklama servira da nam proizvodi za menstrualnu higijenu nude udobnost i osećaj lakoće

Učini delo, spasi jelo

Učini delo, spasi jelo

Nedavno je lansirana nova platforma – Odnesy koja nudi rešenje za sve veći problem bacanja hrane

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *