STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Svetlosne 3D instalacije na Ambasadi Austrije

Ambasadu Austrije u Beogradu krasiće svetlosne 3D instalacije u periodu od 29. do 31. oktobra
Piše: Marija Milić

23. October 2020

Konferencija za medije priređena je danas povodom obeležavanja Nacionalnog praznika Austrije, 25 godina od pristupanja Austrije Evropskoj uniji i 250 godina od rođenja slavnog kompozitora Ludviga Van Betovena.

Događaj se održao u Ambasadi Republike Austrije, a pored pomenutih jubileja, predstavljena su dva nagrađena rada studentskih umetničkih timova – svetlosne 3D instalacije. Nastale su po uzoru na himnu slobode i vladavine ljudskih prava – Odu radosti, u okviru prvog Hakatona koji je održan u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma i u saradnji sa Laboratorijom interaktivnih umetnosti FDU.

Konferenciju su otvorili ambasador Austrije, Nikolaus Luteroti i direktor Austrijskog kulturnog foruma, Adrijan Fajks, koji su poručili da ovim projektom žele da pruže radost kroz Betovenovu muziku. Takođe su naglasili važnost podržavanja inovativnih formata kulture u vremenu kada se većina festivala održava onlajn.

Ovim projektom želimo da brojnim Beograđanima i Beograđankama, koji možda budu išli u šetnju Kalemegdanom ili po Kosančićevom vencu, pružimo nešto uzbudljivo i zanimljivo. Uz Betovenovu muziku želimo da im pružimo i radost, jer mislimo da je u trenucima pandemije upravo to važno. U momentu kada se ističe distanca, mi kroz umetnost želimo da očuvamo fizičku distancu kao važnu, ali da ovim kulturnim sadržajima doprinesemo očuvanju socijalnih kontakata“, poručio je ambasador Austrije, Nikolaus Luteroti.

Levo: Ambasador Austrije, Nikolaus Luteroti / Desno: Direktor Austrijskog kulturnog foruma, Adrijan Fajks

Usledilo je obraćanje vanrednog profesora Branka Sujića i docenta Pavla Dinulovića, sa Fakulteta dramskih umetnosti, koji su govorili o svom iskustvu i saradnji kako sa studentima, tako i sa Hakatonom.

Prvu nagradu osvojio je rad tima „Teacups, filozof i maslašak” (Ognjen Bjeletić, Anja Tunjić, Marko Vesić i Iva Pažin) koji nam prikazuje umetnički proces prikazan sa strane i govori o stvaranju i umetnosti. Drugonagrađeni rad tima „TRI+1” (Dragana Zorić, Boris Martić i Nina Krčum), pokušava da nam prikaže trenutak koji umetnika pokreće na stvaranje i okrenut je „ka unutra”.  

„TRI+1”

Bilo je divno iskustvo, trudili smo se da svi nekako izađemo iz svojih komfor zona”, navela je učesnica pobedničkog tima „Teacups, filozof i maslašak”, Iva Pažin. Ostali učesnici istakli su da je za njih ovo jedno novo iskustvo, te da su imali prilike da upoznaju puno ljudi, kao i da se sukobe sa različitim problemima, pre svega radom preko interneta u novonastalim okolnostima.

„Teacups, filozof i maslašak”

„Oda Betovenu” slogan je prvog Hakatona Austrijskog kulturnog foruma na kojem su mladi umetnici iz Srbije imali prilike da uz pomoć 3D tehnologija i novih medijuma umetnosti, putem onlajn takmičenja, odaju počast jednom od najvećih sanjara muzike. U takmičenju je učestvovalo preko 60 mladih ljudi, timovi su imali zadatak da uz pomoć novih tehnologija, arhitekture, analognog i digitalnog, stvore delo u čast slavnog umetnika.

Pobedničkim timovima dodeljenje su novčane nagrade.

Autorka fotografija: Monika Husar

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *