Svetski dan slobode medija

Printskrin naslovne fotografije je preuzet sa sajta Kurira. Lepota života leži u ironiji.
Autor/ka Snežana Pajkić

3. May 2019

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo novinarima i medijskim radnicima 3. maj i najoštrije osudilo pretnje, pritiske i ugrožavanje bezbednosti novinara. Osudilo, jeste. Al’ samo u saopštenju. Tu se još i navodi kako je izuzetno važno neprekidno isticati vrednosti osnovnih principa slobode medija, ulogu novinara u društvu, kao i odati počast onima koji su žrtvovali slobodu i živote, kao i ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu. I to sve zvuči baš onako kako treba. Politički korektno. Čak se i poklapa sa načelima mnogih novinskih udruženja i sindikata. Čovek bi rekao da živi u Utopiji, a ne u Srbiji.

Oni koji žive u Srbiji, mogu da preskoče ovaj tekst. Za Utopiste sledi par informativnih stavki koje lako mogu da se podvedu u rubriku „Verovali ili ne“. Da napomenem, ovu podelu na „nas“ i „njih“ sam izvela jer  ta priča o jedinstvenoj Sbiji jednostavno ne prolazi. Ako ne verujete meni, pitajte druga Tita.  U zemlji gde je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac istakao da je “odlika svakog, pa i najrazvijenijeg demokratskog društva, da se uvek, iznova i bez prestanka bori za slobodu medija, ali i za visoke standarde“, ne bi trebalo da dolazi do situacija koje su u apsolutnom kontrastu sa njegovom izjavom. Ipak,

  1. Maja Pavlović, direktorka novosadskog „Kanala 9“ već 18 dana štrajkuje glađu , zbog, kako kaže, nečinjenja nadležnih državnih i pravosudnih organa.  „Ovo je moj drugi štrajk glađu u poslednih 11 meseci. Nakon prošlogodišnjeg štrajka, kada nam je ugašen signal TV Kanala 9, Novi Sad, ja sam dobila uveravanja iz Ministarstva kulture, Ministarstva telekomunikacija i Ministarstva pravde da će hitno započeti rešavanje problema koje sam iznela. Nakon tih obećanja sam privremeno prekinula štrajk. Bili smo strpljivi godinu dana. Ništa nije ni počelo da se rešava. Mi pravnim putem pokušavamo da dođemo do rešenja i ne ide,“ napisala je ona u javnom obraćanju Predsednici Vlade.
  2. Novinaru portala „Žig“ , Milanu Jovanoviću, je u decembru 2018. godine zapaljena kuća, pucano je na ulazna vrata, a potom mu  je i obijen stan zbog pisanja o navodnim malverzacijama i krađama u opštini Grocka. Suđenje koje je trebalo da počne 8. aprila ove godine, odloženo je za 24. maj jer se optuženi, kao ni njegov advokat nisu pojavili na ročištu.
  3. UNS na Kosovu je pozvao kolege da se 3. maja u 13h okupe ispred umetničke instalacije MISSING  i tako ukažu na nerasvetljena ubistva i otmice, napade i pritiske na novinare i medije. Na instalaciji se nalaze i imena novinara i medijskih radnika koji su stradali od 21.9.1998. godine.
  4. „Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozivaju sve novinare/ke i medije da na Svetski dan slobode medija u petak 3. maja, U PET DO DVANAEST isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE kako bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji. Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i “Nezavisnost” ponavljaju zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo i da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, posebno da se unapredi zaštita novinara od sve češćih pretnji i pritisaka putem društvenih mreža.“ (sa sajta NUNS-a)
  5. Akciji 5 MINUTA GROMOGLASNE TIŠINEse priključio i UNS sa proglasom u kome, između ostalog, piše: “Vrhovni kasacioni sud avgusta 2018. presudio je da je novinarka „Politike“ Svetlana Vasović Mekina nezakonito otpuštena nakon što je objavila ekskluzivnu informaciju o planu priznavanja Kosova po instrukcijama Stejt departmenta Sloveniji. Direktorka „Politike“ Mira Glišić Simić ne poštuje sudsku odluku i koleginicu Vasović Mekina ne vraća na posao, a država kao suvlasnik „Politike“ to toleriše.”

Može se ići dalje sa nabrajanjima, ali problematika je jasna : neizvesna finansijska podrška, loši uslovi za rad, nesaradnja sa predstavnicima vlasti i pritisci sa raznih strana, kao i ugroženost slobode kretanja i govora, ali i pretnje opasne po život nažalost su deo naše svakodnevice.

Pa, ko hoće, nek čestita. Ako misli da ima na čemu.

P.S. Printskrin naslovne fotografije je preuzet sa sajta Kurira. Lepota života leži u ironiji.

Tagovi:

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi