fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Tekstualna poruka proslavlja trideseti rođendan!

„Merry Christmas“ pisalo je u prvoj poslatoj SMS poruci ikada
Piše: Marija Milić

28. December 2022

Prva tekstualna poruka ikada poslata je pre 30 godina, 3. decembra 1992. godine od strane inženjera Vodafone mobilnog proizvođača, u Berkširu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Poruka je glasila „Merry Christmas“, a poslao ju je Neil Papworth dvadesetdvogodišnjak koji je radio na razvoju SMSC-a (Short Message Service Centre) za kompaniju Vodafone. Poruku je poslao sa kompjutera jednom od šefova firme, Richardu Jarvisu, koji je tada bio na božićnoj zabavi, ali nikada nije dobio odgovor.

Jarvisonov telefon, tada novi na tržištu, Orbitel 901, bio je težak 2,1 kg – otprilike kao 12 standardnih iPhone 14s.

Trideset godina kasnije, život bez interneta i smart telefona od 170 grama za većinu ljudi gotovo je nezamisliv, a danas bi nas verovatno iznenadila SMS poruka, ovu vrstu komunikacije zamenile su razne internet aplikacije za četovanje, te je danas slanje SMS poruka u sve manjoj upotrebi. Kada su SMS (Short Message Service) poruke bile na svom vrhuncu, korisnici mobilnih telefona su svake godine razmenjivali milijarde poruka, a 2010. godine reč SMS ušla je u rečnik.

Ipak, SMS poruke za mnoge ljude i dalje imaju veliku vrednost, a ova, prva poruka ikada poslata, prodata je kao NFT (non-fungible tokens) na aukciji za 120 600 dolara. Identitet kupca nije poznat, ali će dobiti repliku komunikacijskog procesa prenosa SMS-a. Vodafone je naveo da želi da novac donira agenciji Ujedninjenih nacija za izbeglice.

Fotografija preuzeta sa Reuters

Ipak, SMS poruke imaju kako prednosti, ali i mane, a jedna od mana jeste – privatnost. SMS poruke nisu šifrovane i stoga se ne smatraju bezbednim. Prvobitno, SMS je mogao biti samo tekstualni, dužine do 160 karaktera. Koncept je nastao ranih 1980-ih, ali je prošlo skoro deset godina pre nego što je poruka bila poslata na mobilni uređaj. Verovatno se i vi sećate tegoba koju je predstavljalo slanje SMS poruka preko telefona koji su imali numeričku tastaturu sa dva ili tri slova koja su bila pridružena svakom broju – tako da je, na primer, da biste otkucali slovo C, taster broj jedan morao da se pritisne tri puta.

Prema podacima Statiste – onlajn platforme specijalizovane za podatke o tržištu i potrošačima, 2021. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu je poslato 40 milijardi SMS poruka, što predstavlja pad od150 milijardi poruka u odnosu na 2012. godinu. Nasuprot tome, svaki dan se širom sveta šalje 100 milijardu WhatsApp poruka, navodi se u tekstu na sajtu BBC News.

Slanjem ove prve tekstualne poruke Nile nije ni slutio da menja istoriju, a komuniciranje putem poruka promenilo je način na koji razmenjujemo misli i informacije. Šta nas novo očekuje za trideset godina – verovatno je teško zamisliti!

Naslovna fotografija: Preuzeta sa sajta The Brew.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *