To je rap – Smoke Mardeljano u Božidarcu

U petak, 11. oktobra, Smoke Mardeljano je u Božidarcu održao koncertnu promociju svog novog albuma To je rap, koji je objavljen dva dana ranije.
Autor/ka Ivan Dželajlija

12. October 2019

U petak, 11. oktobra, Smoke Mardeljano je u Božidarcu održao koncertnu promociju svog novog albuma To je rap, koji je objavljen dva dana ranije.

Celokupni doživljaj sa nastupa se može sabiti u onu jednu, sada već čuvenu rečenicu koju je Mikri Maus izgovorio tokom snimanja dokumentarca „Ja repujem“ o Smoke-u, a koja glasi: „Pored svih novih pravaca i novih mešavina zvukova uleti neki tako izvorni batica koji razbija rime i lomi publiku na pola, razdvaja je kao Mojsije more.

Od otvaranja vrata Božidarca, Kostur iz White City Soul ekipe je zagrevao publiku kroz svoj muzički set u trajanju od oko sat vremena. Nakon toga je gramofon preuzeo DJ Mrki i počelo je veče rep muzike, ali ne i promocija albuma.

Na binu su redom izlazili gosti koji su imali svoje učešće na albumu, kao i oni koji su već sarađivali sa Smoke-om, kao što su Coa i Jankara, Paja Kratak i BIGru, Psihoaktiv Trip ili Drill, uz koga je Smoke i konačno izašao na binu kako bi zajedno odrepovali zajedničku pesmu Zverina.
Uz njih su još gostovali i Vuki Vuk (Siknes), kao i mladi i neafirmisani reper Bule kome je ovo bio prvi izlazak na binu uopšte.

A onda je počeo i solo nastup Mardeljana. Krenule su redom trake sa novog albuma, Zmajčina intro, a potom i Definicija MC-ja.

Kako je i odrepovao na Definiciji, da je jedna od stavki pravog MC-ja „koncert pocepaš i pijan i da bacaš brda frija“, toga se striktno i pridržao tokom celog nastupa. Uz dva solo freestyle-a, od kojih je jedan bio na zahtev publike, Smoke se potrudio da još nekoliko pesama upotpuni svojim freestyle rimama, delom zbog upotpunjavanja pesama sa kojih su izostali gosti, delom zbog nagrađivanja publike na kraju svojih pesama zbog podrške. Hvala mu na tome!

Usledila je pesma Ja sam, kao i prvi večerašnji solo freestyle koji je atmosferu u krcatom Božidarcu podigao na još viši nivo, iako nije delovalo da je tako nešto moguće.

Pesmama Hvala Hip-Hop, Vidim ovde i Zrači svojom suštinom, nastavljeno je premijerno izvođenje albuma, i publika je, iako je imala samo dva dana za učenje novih tekstova, veoma verno pratila svaku Smoke-ovu rimu.

Na binu se ponovo vratio Drill, a pridružio se i Ajs Nigrutin, kako bi zajedno izveli pesmu Ne mogu da rolam više, što i jesu učinili… donekle, pošto su sva trojica bila veoma raspoložena za improvizaciju nastupa, te ova izvedba nije bila nimalo slična studijskoj verziji. Ipak, atmosfera koju je ovo izvođenje izazvalo značila je samo jedno – uradili su pravu stvar.

Wu-Tang, po mom mišljenju pesma s možda najvećom emocijom bila je još jedna u nizu novih i pozdravljenih pesama, a nju su sledile Oujea i Kućni psi.

Izvođenje skoro celog albuma završio je svojim versom iz pesme Igrači, koju je u nedostatku makedonskog repera Pakija iz grupe Zad Agolot dopunio još jednim u nizu freestyle-ova, zatim naslovnom pesmom albuma To je Rap i Outro numerom kojoj je prethodio pomenuti freestyle na zahtev publike.

Iako je ovim pesmama bio zaključen novi album, nastup nije bio ni blizu svom kraju. Na binu je ponovo izašao Psihoaktiv Trip kako bi zajednički izveli pesmu Tu smo, a nakon toga je Smoke izveo jedan od svojih većih hitova, još sa samog početka karijere – Brate čuvaj se, na sveopšte oduševljenje prisutnih.

Zatim, novi gost na bini – Mikri Maus, s kojim je izveo prvo zajedničku pesmu Livin La Vida Loca (istina, bez Eufrata), kao i klasik Prtija Air Max gde je Smoke izveo Moskrijevu strofu na toliko srčan način da bi neko neupućen, ako bi takvih uopšte bilo, pomislio da je repovao sopstveni vers.

Nakon Mikrija, bina se ponovo napunila gostima jer su izašli Coa i Jankara, kao i Paja Kratak i BIGru, s kojima je izvodio zajedničke pesme Definicija Flowa i 1,2 majk ček, a uz to su gosti izveli njihovu grupnu stvar, Osmo svetsko čudo.

Usledio je mali throwback na prethodni album s pesmama kao što su Street Blues i Ja repujem, uz koju je publika tokom dela „Repere sam voleo dok nisam shvatio da seru…“ srednjim prstom jasno stavila do znanja na čijoj su strani u ovom „sukobu“ i kojoj struji repa pružaju podršku; Cepaj Pakle i Na mom životnom putu, i jedan malo veći throwback na pesmu sa albuma Znaš me znam teBaš me boli rac

Kraj nastupa je ostao rezervisan za najveće hitove iz proteklog vremena – energična pesma Kad je najteže atmosferu je dovela do vrhunca, a koncert su završile pesme Običan čovek i 40 lajni uz čiji se poslednji stih „tekst je gotov sad jer dole čuju se sirene“ nadovezala legendarna pesma KRS-a – Sound of da police tokom koje je Smoke izveo poslednji večerašnji freestyle.

Veče boom-bap repa pred krcatim Božidarcem je dovedeno do kraja i dobar deo publike je posle nastupa otišao do bine kako bi se pozdravio sa Smoke-om, koji je i tokom nastupa bio u veoma direktnom kontaktu sa masom, naročito onima iz prvog reda. Desila su se dva manja ispada kojima ipak ne bih pridavao pažnju, te tako mogu slobodno da kažem da je promocija protekla u najboljem mogućem svetlu, kao i da će već sledeći nastup imati još bolju atmosferu – čim publika dodatno uvežba tekstove sa novog albuma.

Autor teksta i fotografija: Ivan Dželajlija

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi