fbpx

Top 10 domaćih albuma desetih: Petar Janjatović

Teško je napraviti izbor samo deset ploča izašlih u desetogodišnjem periodu. Tu bi sigurno bili Električni orgazam, Disciplina kičme, Rambo Amadeus, Partibrejkers i drugi veterani. Ipak sam odlučio da izdvojim (uz dva izuzetka) autore i sastave koji su najintenzivnije delovali posle 1991. godine i raspada zemlje.

Nesalomivi „Isti onaj dečak” (2010). Neotkriveni dragulj beogradske scene. Na disku je lider grupe Aleksandar Đukić snimio neke svoje pesme nastale još u vreme novog talasa, ali i poznije radove. I sve ih obojio pop blues nijansama.

Nesalomivi - Isti onaj dečak (2010, Dallas Records)

Goribor je duplim diskom „Evo je banja” (2012) zaokružio karijeru koju su obeležile gorke, samooptužujuće pesme. Ali i muzikom podjednako utemeljenom kako u tradiciji tako i u novom izrazu.

Goribor - Evo je banja album kaver (2012, Dancing Bear/Odličan Hrčak)

Nisam siguran da bih u par rečenica uspeo da opišem šta su Artan Lili snimili na debiju „Artan Lili” (2015). Najkraće: to su pesme kojima ne mogu da odolim.

Artan Lili - Artan Lili album kaver (2015, self-release)

Na duplom disku „Veronautika” (2017) Nikola Vranjković je ispisao neke od svojih najupečatljivijih tekstova. I otpevao ih adekvatno depresivnim glasom.

Nikola Vranjković - Veronautika (2017, Mutimedia Music)

Kolja Pejaković je još jedan autor koji blues koristi na svojstven način. Diskom „4 prsta” (2018) postigao je idealnu ravnotežu između urnebesnog debi diska i mračnih koji su za njim usledili.

Kolja - 4 prsta album kaver (2018, LongPlay)

Da su E-Play na disku „Sloboda” (2018) snimili samo pesme „Da budemo samo dobro” i „Srešćemo se neki drugi put” to bi bilo dovoljno da ih uvrstim na ovu listu.

E Play - Sloboda album kaver (2018, LongPlay)

Nenad Marić je poznatiji kao Kralj Čačka. Posebno je postao omiljen i poznat drugim albumom „Spusti svetlost na put” (2018). Stilski ujednačen, a još bolji od izvrsnog debija.

Kralj Čačka - Spusti svetslost na put album (2018, Pop Depresija)

S.T.R.A.H. su bili voljeni krajem osamdesetih. Ali sem jednog singla ništa drugo nisu objavili. Rad su obnovili dvadeset godina kasnije i diskom „KVOG!” (2019) su nadoknadili sve propušteno.

S.T.R.A.H. - Kvog! (2019, Mascom)

Iako je Katarina Pejak vinil „Roads that Cross” (2019) snimila u Teksasu i objavila za nemačku diskografsku kuću, to je ploča koja sasvim pripada ovoj sceni. Katarina je na njoj potvrdila da je zrela, maštovita i neopterećena zakonitostima žanra.

Katarina Pejak - Roads that Cross (2019, Ruf Records)

Goblini „Jednina” (2019). Najnovije ostvarenje ljutih šapčana pokvarenjacima, secikesama i štetočinama direktno poručuje da su pokvarenjaci, secikese i štetočine.

Goblini - Jednina (2019, Metropolis Music)

Autor teksta: Petar Janjatović

Autor naslovne fotografije: Robert Šoko

Ostavi komentar