STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Top 10 naših najčitanijih tekstova u 2021. godini

Ovo su tekstovi koje ste najviše čitali u protekloj godini

28. December 2021

Protekla godina za Oblakoder magazin bila je puna izazova i iznenađenja. U aprilu smo objavili našu prvu publikaciju, a već u novembru organizovali i prvu izložbu u prostoru Kvaka 22. Između tih, za naš magazin važnih dešavanja, trudili smo se da zabeležimo razne događaje u ovoj godini punoj promena.

Mnogi su se odvažili da naglas progovore o važnim temama, a mi smo bili tu da takve priče ohrabrimo i podržimo. Zajedno smo se borili za zdravu životnu sredinu, bolji položaj umetnika i muzičara i na raznim poljima zajedno pravili male pomake za naše društvo. U 2021. godini razgovarali smo i pisali o aktivnim pojedincima koji stvaraju promene na lokalu i često ukazivali na lažne vesti. Posetili smo razne filmske i muzičke festivale i na taj način preneli atmosferu, upravo vama. Uz to, bili smo tu da predložimo raznovrsne filmove za svaku priliku, upoznamo vas sa novim licima na muzičkoj sceni i svakog utorka sa vama podelimo po jednu pesmu.

Od ukupno 983 teksta koje je Oblakoder objavio u toku ove godine, ovih deset se izdvojilo, prema vašem interesovanju i čitanosti. A ukoliko makar pet od deset niste pročitali, reklo bi se da niste pravi Oblakoderov fan.

1. Više nećete moći da pristupate društvenim mrežama kao do sada

Ultimativni favorit naše publike u 2021. godini bio je tekst u kom smo plasirali lažnu vest. Kako bismo skrenuli pažnju na veliku rasprostranjenost ovakvih vesti, napisali smo tekst u kom su informacije izmišljene i netačne. Time smo započeli i #antifejk kampanju koja ima za cilj borbu protiv lažnih vesti. Želeli smo da ova vest bude podsetnik na to koliko su lažne vesti rasprostranjene i koliko morate promišljati i tekstove medija kojima verujete.

2. Ima dobrih filmova u državi Danskoj

Pravo na sever evropskog kontinenta, u državu Dansku, odveo nas je Jovan Kostić. Čini se da je u ovoj godini svima trebalo osveženje te je potraga za drugačijim filmovima bila ogromna. Verovatno smo se tokom karantinskih dana zasitili raznih lako dostupnih filmova, ali nas je Jovan kroz njegovu top listu i upoznavanje sa danskom kinematografijom uveo u potpuno novi svet filmova. Što vam se nesumnjivo dopalo.

3. Trideset stvari koje niste znali o Nakiti

Za sve Nakitine bisere i anhele izdvojili smo trideset zanimljivih pitanja, a sudeći po skoru na top listi, ima ih puno. Naky nam je otkrila svoje velike tajne u duhu novogodišnje euforije. Saznali ste gde Naky letuje, šta poručuje simpy, koji je njen omiljeni anhel i još dvadesetsedam drugih stvarčica.

4. Masturbatorke

Kolumna Skrinšot, Marine Zec, o još uvek tabu temi u našem društvu, podstaknuta je tekstom o princezi Dajani. Nakon prikazivanja biografskog filma Spenser, na jednom portalu se pojavila vest u kom je ona okarakterisana kao najprovokativnija ličnost kraljevske porodice i prozvana masturbatorkom. Marina je, inspirisana ovom temom, u kolumni govorila o ženskoj seksualnosti, šejmovanju iste, ali i ohrabrila žene da je masturbacija normalna kako kod muškaraca tako i žena.

5. Top 20 filmova snimljenih po istinitoj priči

Još jedna top lista i to na jakom petom mestu. Ljudske priče često su inspiracija za filmske reditelje, a upravo takve priče gledaoce retko ostave ravnodušnim. U ovoj podužoj top listi potrudili smo se da izdvojimo filmove različitih žanrova, kako bi svako pronašao film po svojoj meri. Čini se da su i vama filmovi zasnovani na istinitim pričama i motivima privukli pažnju, ako je suditi po mestu na top listi. A ukoliko već niste pročitali našu top listu, predlažemo vam da to uradite za praznične dane.

6. Isidora Simjonović: Osetljivost je i snaga u isto vreme

U ovom intrevjuu razgovarali smo sa mladom glumicom Isidorom Simijonović koja je, sigurni smo, pobrala vaše simpatije u ulogama poput Saše iz Jutro će promeniti sve ili mlade novinarke Nataše, a možda je već sada gledate u novoj seriji Azbuka našeg života ili u nekoj od pozorišnih predstava. Isidora nam je govorila o muzici, druženju sa prijateljima, ženskim pravima, svom psu i šivenju.

7. Nije Slavko zna kako

Oblakoderovu virtuelnu galeriju, pored mnogobrojnih fotografija krase i radovi Slavka ili Zdravka (kako se ko odluči). Kroz njegovu izložbu predstavio je seriju fotografija na kojima su glavni akteri žene, u različitim ambijentima. Zdravkovi radovi definitivno su u vama probudili interesovanje, a naša virtuelna galerija novi prostor za umetničku fotografiju.

8. Krug oko Krita – biciklom

Igor Šćepanović Šćepa svojom prezanimljivom pričom privukao je vašu pažnju, iako ovoga puta nije bio za DJ pultom. Šćepa je ovog leta biciklom napravio krug oko Krita i tako prešao oko 1000 kilometara. A u tekstu nam je otkrio kako je došao na ideju da krene na put, šta se sve dešavalo na putovanju i kako za njega izgleda planiranje jednog ovakvog poduhvata, na dva točka.

9. Bez straha za bolje sutra

Početak prošle godine obeležila je jedna ne tako lepa vest. Glumica Milena Radulović prijavila je svog nekadašnjeg profesora glume Miku Aleksića za silovanje. Oblakoder je na ovu temu objavio tekst u okviru kog se govorilo o položaju i zaštiti žena, strahu i hrabrosti. Ovim tekstom poželeli smo da ohrabrimo sve žrtve nasilja da otvoreno progovore i da zasigurno nisu same.

10. Mladi nomadi

Takođe, još jedna priča o avanturi i putovanjima zasigurno vam nije promakla. Kaja i Banduka su mladi par koji su nama podelili savete za putovanja, kampovanja i preporučili razne destinacije za putovanja sa malo novca. U intervjuu su nam najavili i pripremu kombi kućice koja je sada već uveliko njihov dom na točkovima. Nakon što u našem tekstu saznate osnovne stvari o njima, priče sa putovanja Mladih nomada možete pratiti i na njihovom Jutjub kanalu, ukoliko već niste.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *