STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Top 10 pesama koje su popularnost stekle zahvaljujući serijama

Na koje pesme pomislite kada se setite Sopranovih, Mladog pape i Čari?

10. August 2022

Kada gledamo filmove i serije, neizostavan element koji doprinosi atmosferi svakog ostvarenja je saundtrek. Kao gledaoci, vezujemo se za određene pesme, i to najčešće jer su ili tema koja otvara svaku epizodu serije ili, pak, propratna numera uz određenu upečatljivu scenu koja nam ostane urezana u pamćenju. Za mnoge pesme saznamo upravo zahvaljujući filmovima i serijama, dok neke druge ponovo „ožive’’, pa se neretko dešava da budu uvrštene i u svetske top liste nakon godina i godina njihovog postojanja. U ovom tekstu ističemo 10 pesama koje, kada pustimo, ne možemo da u glavi nemamo određeni kadar ili scenu iz serije, čijeg su saundtreka bile deo.

Nada – Senza Un Perche

Pesma Senza un Perche italijanske pevačice Nade našla se kao deo saundtreka serije The Young Pope Paola Sorentina, emitovane na HBO-u. Pesma se pojavljuje tokom četvrte epizode dok mladi papa, kog igra Džud Lo, zamišljeno posmatra Vatikan, nakon čega se kadar prebacuje na glumicu Karolinu Karlson i njen hipnotišući ples koji traje tokom ostatka pesme. Iako je Nada verovatno imala određenu popularnost u Italiji – osvojila je prvo mesto na Sanremo Music Festival-u, odabrana je za pevačicu godine 1998. i njen album Tutto l’amore che mi manca iz 2004. proglašen je najboljim nezavisnim albumom u Italiji – ipak sama muzičarka, kao i njena pesma Senza Un Perche, bi malo verovatno postale poznate van granica Italije da nisu deo saundtreka Mladog pape. Sorentino generalno ne maši sa pesama u svojim ostvarenjima, što se posebno istaklo u Mladom papi, ali i njegovom nastavku The New Pope, te i druge pesme koje su deo saundtreka nisu prošle neopaženo, a verovatno jedna od istaknutijih je i Devlinova obrada pesme Watchtower Džimija Hendriksa.

Kate Bush – Running Up the Hills

Trenutno akutuelna na svetskim top listama, ali i na svakom trećem reels-u na Instagramu i videu na TikToku – nezaobilazna Kejt Buš i njena numera Running Up the Hills. Kejt je bila legenda i pre nego što se njena pesma našla u četvrtoj sezoni tinejdžerske serije Stranger Things, i to u jednoj od uzbudljivijih scena u kojoj se mlada Maks suočava sa Veknom. Muzički video, koji je prvi put postavljen na Jutjub u januaru 2011. na kanal Kejt Buš, imao je 48,2 miliona pregleda na platformi do 25. maja, neposredno pre objavljivanja prvog dela „Stranger Things 4“ 27. maja nakon čega je dostigla preko 100 miliona pregleda. Billbord izveštava da je pesma Running Up That Hill prvobitno dostigla poziciju broj 30 na američkoj Billboard Hot 100 listi 1985. godine, kada je prvi put objavljena. Međutim, nakon korišćenja u Stranger Things-u, pesma je dostigla 8. mesto na istoj listi početkom juna, što je čini prvim Kejtinim singlom koji je ušao u top 10 Hot 100.

Nick Cave – Red Right Hand

Pesma Red Right Hand Nika Kejva objavljena je 1994. godine kao singl sa njegovog osmog studijskog albuma Let Love In, a naziv aludira na poemu Paradise Lost, Džona Miltona. Iako su Kejvovi fanovi dobro upoznati sa ovom numerom, širu popularnost među publikom koja nije toliko upoznata sa njegovim radom, dobila je nakon pojavljivanja u seriji Peaky Blinders, iako je i pre toga korišćena u filmu Scream. Pesma je deo saundtreka još od prve sezone i obradili su je mnogi drugi poznati muzičari Arctic Monkeys, Iggy Pop, Jarvis Cocker, Snoop Dogg i PJ Harvey, koja je i sama učestvovala u nastanku pesme tokom zabavljanja sa Kejvom i čija je obrada, takođe, deo saundtreka serije.

Journey – Don’t Stop Believin’

Kada odgledate poslednju epizodu Sopranovih, pesma Don’t Stop Belevin’ američkog benda Journey vam više nikada neće biti ista. Iako je postala hit već nakon što se našla na sedmom albumu benda pod nazivom Escape iz 1981. godine, tek nakon što se 2007. našla u završnoj sceni Sopranovih, jedne od najvećih serija ikada, postala je i himna. U 2008. godini proglašena je pesmom 20. veka koja je najviše puta download-ovana, a 2009. je postala zakasneli hit u UK Top 10, dok je, kada je prvobitno objavljena, dospela na 62. mesto.

The Smiths – How Soon Is Now?

Svi smo gledali Čari, bar jednu epizodu! Generazija Z, ali i milenijalci rođeni devedesetih su sigurno za Smitse prvi put čuli zahavljujući uvodnoj pesmi na početku svake epizode – How Soon is Now. Krupan kadar na kuću Halivelovih i Knjiga senki je neminovno jedna od prvih asocijacija koju imate kada čujete ovu pesmu. Ona je objavljena 1985. godine, dok se kao deo saundtreka našla 1998. godine i ostala svih narednih osam sezona. Iako je bila deo mnogobrojnih top lista i verovatno je jedna od omiljenih klupskih pesama ovog benda, zasigurno je to što je bila deo jedne od tada najpopularnih TV serija, doprinelo njenom rastu i prepoznatljivosti.

Michael Kiwanuka – Cold Little Heart

Muzičar Majkl Kivanuka postao je poznatiji upravo nakon što se njegova pesma Cold Little Heart pojavila u uvodnoj špici serije Big Little Lies. Ova stvar našla se na njegovom albumu Love&Hate, a autor je u par navrata za medije istakao kako je imao problema sa tom numerom i nije znao šta da radi sa njom. Obradovalo ga je, kako kaže, to što će biti deo serije, ali je pretpostavio da će se pojaviti u samo jednoj sceni. Tek kada je broj pratilaca na društvenim mrežama porastao, a datumi njegove američke turneje rasprodati odmah nakon debitovanja Big Little Lies, shvatio je da je zapravo glavna muzička tema serije. Ipak, Kivanuka ne želi da ga isključivo posmatraju kroz tu stvar, te je u jednom intervjuu i izjavio: „Ne želim da zvučim kao nezahvalni umetnik, ali imam i druge pesme.’’

Blood Orange – Time Will Tell

Pesme talentovanog engleskog muzičara Dev Hajnsa, poznatijeg kao Blood Orange, neretko su deo saundtreka filmova i serija, pa je česta situacija da su ljudi njegovo stvaralaštvo otkrili upravo tim putem. Iako se njegova muzika pojavljuje i u seriji Euforija, kao i u filmu Palo Alto, veliku ulogu je imala u seriji We Are Who We Are reditelja Luke Guadanija, poznatog po filmovima Call Me by Your Name i Bigger Splash. U ovom ostvarenju, Blood Orange je, između ostalog, zajednička spona za dvoje tinejdžera – Frejzera i Kejtlin. Iako se kroz seriju mogu čuti i druge numere ovog izvođača, što i ne čudi, s obzirom na to da je bio zadužen za muziku, pesma Time Will Tell je i lajtmotiv serije, pa je definitivno ova stvar najupečatljivija. Iako je objavljena 2013. godine na albumu Cupid Deluxe, veću popularnost je zasigurno stekla nakon pojavljivanja u ovom HBO ostvarenju.

Julee Cruise – Falling

Ovako koncipirana lista ne može da prođe bez glavne teme Twin Peaks-a, pesme Falling u izvođenju Džuli Kruz. Pesma je bila autorkin glavni singl sa istoimenog albuma objavljenog 1989. godine. Pesmu je napisao sam Dejvid Linč, reditelj serije, pa nije ni tako čudno kako se našla u saundtreku ovog ostvarenja, iako je u seriji zapravo korišćen samo instrumental koji je komponovao Anđelo Badalamenti. Pesma se našla na top listama u 15 zemalja širom sveta između 1990. i 1992, uključujući Australiju, gde je u aprilu 1991. dostigla prvo mesto. U 2010, Pitchfork Media je Falling svrstao na 146. mesto u svojih „200 najboljih pesama 1990-ih”. Džulin sanjivi vokal postao je jedan od glavnih pečata ovog Linčovog projekta.

Straight Mickey and the Boyz – Dalek Svet

Kada govorimo o lokalu, jedna od serija koja je dosta pažnje posvetila saundtreku je Jutro će promeniti sve. Janja Lončar, koja je bila zadužena za muziku, uvrstila je najrazličiitije mlade, ali i nešto starije alternativne bendove u ovo ostvarenje, a pesma koja je otvarala svaku epizodu je Dalek svet benda Straight Mickey and the Boyz. Kako zbog stiha „Jutro sve promeniti neće”, koji je direktna aluzija na naslov serije, ali i brzog pamtljivog ritma, ova stvar definitvno ostaje jedna od prvih asocijacija na ovo RTS-ovo ostvarenje.

Bella Ciao – La Casa de Papel soundtrack

Za italijansku protestnu pesmu Bella Ciao verovatno i vrapci na grani znaju. Obrađivana je decenijama unazad, a nedavno je opet postala planetarni hit, nakon što je uvrštena na saundtrek serije La Casa de Papel u produkciji Netflix-a. U poslednjoj epizodi prve sezone, rođena braća Profesor i Berlin zajedno pevaju ovu numeru, nakon čega ona, pored Dalijeve maske, postaje jedna od glavnih asocijacija na ovu seriju. Bella Ciao je izvorno nastala još krajem 19. veka kao pesma koju su pevali radnici mondine u znak protesta protiv teških radnih uslova u severnoj Italiji. Nakon toga, ona postaje simbol partizana u Italiji i njihove brobe tokom Drugog svetskog rata, te je danas jedna od najpoznatijih svetskih antifašističkih himni.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *