fbpx
ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU |

Top 10 serija iz 2023. godine

Šta nam je ova TV godina dala?

26. December 2023

Sastavljanje listi uvek je težak i nezahvalan posao. Birajući serije za ovaj članak, trudila sam se da u obzir uzmem samo one koje su u potpunosti emitovane ove godine (zato The Curse, Fargo, For All Mankind i Invincible otpadaju jer su njihove sezone još uvek u toku), da ne pominjem serije koje sam već popisala u svojoj letnjoj listi (praštaj mi, Somebody Somewhere, ne znam šta činim!), da ne izdvajam naslove koji su meni lično bili super ali možda objektivno nisu serije godine (*kah-kah* Only Murders in the Building *kah-kah*), a do nekih serija prosto nisam uspela da dođem (Betonski spavači, gledam u vas!). Hajde onda da vidimo šta nam je to ova TV godina dala. Poehali!

10. Blue Eye Samurai (Netflix)

Vizuelno interesantna i često krvava animacija predočava nam uzbudljivu avanturu jednog neobičnog samuraja i njegovog još neobičnijeg saputnika-šegrta. Ova serija se u osam epizoda bavi temom autsajderstva i prikazuje nam do koje mere tradicionalno društvo (ne) dozvoljava postojanje drugačijosti. Ovo je jedna od onih serija o kojima je najbolje da ništa ne znate pre nego što počnete da je gledate, kako bi oduševljenje i uživanje bilo što veće. Reći ću samo da je pored važnih svevremenih tema obrađenih na pametan način i prelepih akcionih sekvenci, serija još i duhovita. Možda nema plivanja za časni krst, ali ima plivanja za magični štap! Moja preporuka je da ne gledate trejler, samo pustite seriju.

9. Fellow Travelers (SkyShowtime)

Ovo je još jedna priča o autsajderima, ovoga puta o ljubavnom odnosu dva (izuzetno seksi!) gej muškarca, ispričana kroz perspektivu pedesetih godina prošlog veka – perioda kada je homoseksualnost bila kriminalizovana a pripadnici LGBT populacije progonjeni – i perioda AIDS krize osamdesetih godina. Glavni odnos trpi razne promene, kao i (licemerno) američko društvo koje nam ova mini-serija kroz sedam epizoda prikazuje. Likovi su, pak, dovoljno individualizovani da nam od nekog momenta postaje jasno kako bi glavni junak pravio problematične izbore sve i da je živeo u okruženju koje ga potpuno prihvata. Često smo loši jer nas drugi na to primoravaju, ali dovoljno često smo loši i sami po sebi, a glumac Met Bomer odličan je u mapiranju ovakvih emotivnih i moralnih stranputica. Takođe, moram da pohvalim ovu seriju jer je jedna od retkih koja se bavi LGBT i AIDS tematikom na nepatetičan način.

8. Reservation Dogs (Disney+)

Treća sezona ove coming of age komedije-drame bavi se prvenstveno oproštajima, što je i logično jer je reč o poslednjoj sezoni. Serija o četvoro tinejdžera koji žive u indijanskom rezervatu od početka se fokusirala na temu prijateljstva: koliko se ljudi mogu menjati tj. (od)rast(at)i, a da njihovi prijateljski odnosi (ne) ostanu na istom. U finalnoj sezoni se fokus sa glavne četvorke još više širi na ostale generacije u njihovoj okolini, tako da dolazi do nečega što retko imamo priliku da vidimo u serijama i filmovima, a to je prikaz solidarne zajednice. Ova serija nam pokazuje koliko je zajedništvo važno, učiti od drugih i voleti druge, negovati kolektiv, a ne samo sebe. Sledstveno tome nam pokazuje i to da nikada nismo sami, kako u fizičkom, tako i u spiritualnom smislu. A to je jedna ohrabrujuća poruka kojom možemo ispratiti ovu godinu. (P.S. Pretposlednja epizoda treće sezone toliko je dobra da se može gledati kao kratkometražni film.)

7. Znam kako dišeš (HBO Max)

Poslednja serija o kojoj sam pisala ove godine, daje nam precizan presek savremenog bosanskohercegovačkog društva, ali ujedno i svih ostalih društava iz regiona, ako ne i šire. Jasna Đuričić je odlična kao tužiteljka Nevena Murtezić, a Jasmila Žbanić i Elma Tataragić umešno potpisuju scenario. Iako je narativni tok ove mini-serije (još uvek nisam pronašla informaciju da li će biti nastavka) često vrludav, a kraj po mom mišljenju zbrzan, reč je o krimi/sudskoj drami koja se ne sme zaobići.

6. The Last of Us (HBO Max)

Verujem da je ova TV adaptacija istoimene video-igre za mnoge bila najbolja serija godine. Za mene nije baš najbolja, ali definitvno jeste najbolja serija sa apokaliptičnom tematikom koju sam do sad gledala. Opasnost epidemije koja zatiče ceo svet vrlo je uverljivo dočarana, a antagonisti su zbilja strašni. Najzad! Pedro Paskal i Bela Remzi svojom nenametljivom glumom daju ljudskost paru glavnih junaka i omogućavaju nam da se za njih vežemo i da zapravo marimo za ono što im se dešava. Što često nije slučaj sa serijama slične tematike. Verovatno već znate da Paskal glumi i u popularnoj seriji The Mandalorian, ali isto tako verovatno ne znate da se Bela Remzi ove godine pojavila i u britanskoj zatvorskoj drami Time, koju možete odgledati ako želite da je vidite u potpuno drugačijoj ulozi. Loše vesti ostavila sam za kraj: druga sezona najavljena je tek za 2025. godinu. Ali evo i jedan fun fact: šestu epizodu prve sezone režirala je prethodno pomenuta Jasmila Žbanić.

5. The Bear (Disney+)

Iako mislim da druga sezona ove kuhinjske drame-komedije nije bila dobra kao prva, ovo je serija koju preporučujem svakome ko me pita šta da gleda. Priča o profesionalnom kuvaru koji se vraća u svoj rodni kraj kako bi radio u sendvičari pokojnog brata u drugoj sezoni dobija veći zamah, prikazujući nam sve muke koje prate otvaranje restorana. Džeremi Alen Vajt je odličan kao protagonista Karmi, a od njega su možda još i bolji Ajo Edebiri kao saradnica Sid i Ebon Mos Bakrak kao rođak Riči. Druga sezona imala je mnogo velikih imena u gostujućim ulogama, a finalna epizoda najavljuje još bolju treću sezonu koja je zakazana za sledeću godinu. Šta reći osim: yes, chef!

4. What We Do in the Shadows (HBO Max)

Autori ove vampirske komedije postigli su nešto što retko kome polazi za rukom: ovogodišnji nastavak je po mom mišljenju najbolji, iako je u pitanju čak peta sezona. Obično posle nekoliko sezona dolazi do kreativnog zamora i serije postaju gore. Prosto ne može svaka epizoda biti dobra posle toliko vremena. Na moje iznenađenje, ovde se desilo upravo to. Apsolutno svaka epizoda je bila zabavna, i ova sezona WWDITS po kvalitetu je najkonzistentnija sezona televizije ove godine. Zato mi je i žao što je najavljeno da će šesta sezona ove serije biti poslednja. Sa druge strane, to možda i nije loša odluka jer ne znam koliko dugo mogu da održavaju kvalitet pete sezone, a kamoli da ga nadmaše.

3. How to with John Wilson (HBO Max)

O prvoj, drugoj i trećoj sezoni ovog dokumentarnog remek-dela već ste mogli da čitate na Oblakoderu, a čitaćete i sad. U trećoj, i na žalost poslednjoj sezoni, Vilson nastavlja da nas oduševljava oštrinom oka kojim primećuje najluđe momente njujorških ulica. Svoj snimateljsko-montažersko-scenaristički zanat doveo je do savršenstva: ova sezona ima najčvršću narativnu strukturu, a ujedno je i najličnija. Raznovrsnost tema kojima se bavi, kao i gotovo crtaćki humor, pružaju nam epizode koje je nemoguće prepričati. Zato je i teško objasniti koncept ove serije i zašto svi treba da je gledaju ili barem da probaju. Iako mi je žao što ostajemo bez ovakve genijalštine, radujem se budućim radovima Džona Vilsona, a zvanično se zaklinjem da se neću smiriti dok ga ne dovučem na pančevački stari buvljak!

2. Slow Horses (Apple TV+)

Pratim ovaj špijunski triler još otkad je izašla prva sezona i od početka prve uvodne špice mi je bio zabavan, ali nedovoljno dobar da bi bio uvršten u ovakvu listu. Međutim, treća sezona je prevazišla sva moja očekivanja i iako će poslednja epizoda biti emitovana tek nakon pisanja ovog teksta, apsolutno sam uverena da je ovoj seriji mesto na ovoj listi. Priča prati grupu nedovoljno sposobnih špijuna koji su osuđeni na birokratski posao zbog neoprostivih grešaka koje su napravili tokom svoje karijere. Geri Oldman glumi Džeksona Lemba, šefa na falične špijune, i premda prvobitno deluje kao kliše od lika, suludi spoj mana i vrlina je ono što ga čini realnijim od realne osobe. U pitanju je matori detektiv koji pije, puši, smrdi i prdi, ali istovremeno uvek zna šta svako od njegovih zaposlenih radi i gotovo uvek je bar tri koraka ispred njih, kao i ispred nadređenih i suprotstavljenih. I to nije sve! Lemb nije samo pametan, nego i duhovit, tako da mi srce doslovce ZAPEVA svaki put kad uvredi nekoga! Takođe, vredi napomenuti da ova drama obiluje tenzičnim akcionim scenama koje vas lepe za ekran, ali scene u kojima Lemb samo sedi na klupi i razgovara sa jednom od svojih koleginica (u majstorskom tumačenju Kristin Skot Tomas) su isto tako uzbudljive i napete. Zaplet treće sezone najličniji je do sad, što je po mom mišljenju nedostajalo prethodnim dvema sezonama da bi potpuno uspele. I najvažnije od svega – nema Radeta Šerbedžije!

1. Succession (HBO Max)

Ne znam da li postoji nešto što već nisam rekla ovde, ovde i ovde. Scenaristi remek-dela televizijske produkcije prethodnih 20 godina, u rangu sa klasicima kao što su The Sopranos, The Wire i Mad Men, u poslednjoj sezoni ove serije uradili su nešto nezamislivo. Najpotentniji dramski događaj izručili su već u trećoj epizodi (i to na kakav način!), umesto da ga razvlače kroz deset epizoda. Ostatak sezone ovim činom nije izgubio na kvalitetu, već je taj kvalitet samo rastao zajedno sa posledicama pomenutog događaja. Neverovatno! Jednako je neverovatno i to što smo tokom sve četiri sezone ove drame suštinski gledali gomilu antidramskih situacija: iz epizode u epizodu se ništa posebno nije dešavalo. Gledali smo sijaset bogatih ljudi kako neprestano pričaju i ponekad  šetaju, a kroz razgovor nam je prikazan i pomenuti ključni događaj poslednje sezone. Mislim da nijedna serija nije uspela toliko toga da prikaže samo kroz dijalog i zaista mislim da je spisateljski ovo najbolji televizijski serijal koji postoji. Ne znam da li je autor serije, Džesi Armstrong, prodao dušu đavolu da bi u ovome uspeo, ali i ako jeste, vredelo je. Vidimo se u paklu, Džesi!

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *