fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Top 10 tinejdžerskih serija

Bindžovanje serija može da počne – kad, ako ne sad!

6. August 2021

Napolju je skoro 30 stepeni, ventilatori i klime rade ili, pak, niste te sreće, pa vam je klima pokvarena i curi, a ventilator star i raskliman. Kako god okrenete – dok je napolju kao u kuvanom loncu, vi, rashlađeni ili ne, često deo dana provedete ne znajući šta ćete sa sobom – završili ste sa poslom, a napolju je još uvek pretoplo da biste izašli iz svojih (ne)rashlađenih domova. Sve to vam govori da je pravo vreme za bindžovanje dobrog serijskog programa, a mi smo tu da vam pomognemo u toj nameri.

Ovog puta izdvajamo serije koje se bave problematikom tinejdžerskih godina, a koje bi, bilo tinejdžeri ili ne, trebalo da pogledate.

Betty (2020)

Listu otvaramo HBO-ovim ostvarenjem Betty, serijom koja se bavi tinejdžerkama skejterkama u Njujorku. Kako ne postoji kriterijum po kom su serije raspoređene, ovom ostvarenju pripalo je prvo mesto isključivo zbog aktuelnosti i još uvek svežeg utiska usled nedavnog prikazivanja druge sezone, pa uzbuđenje još uvek nije potpuno splaslo. Serija Betty je zasnovana na filmu iz 2018. godine rediteljke Kristal Mozel pod nazivom Skate Kitchen, koja je kasnije režirala i seriju. Betty se nenametljivo bavi različitim identitetima, seksulanošću, ali i položajem grupe tinejdžerki u skejt supkulturi, koja je dominantno muška. Glavne junakinje ovog ostvarenja: Kert, Dženej, Haniber, Indigo i Kamil šire skejt kulturu među svojim vršnjakinjama, ali se svaka od njih bori i sa sopstvenim problemima koji su prikazani tokom ove dve sezone serije. U izradi samog scenarija učestvovale su i glavne junakinje koje na neki način glume same sebe, što je dosta doprinelo da se teme poput politika identiteta, feminizma, različitih seksulanosti i slično ne prikažu kroz isforsiranu prizmu. Detaljnije o ovoj seriji čitajte u Oblakoderovoj recenziji naše Anđele Dubljević.

My So-Called Life (1994)

Serija My So-Called Life je premijerno emitovana 1994. godine i za taj period imala je određene, nazovimo iskoke, bar na polju tinejdžerskih serija. Radnja kroz 19 epizoda prati stidljivu tinejdžerku Anđelu Čejs, učenicu drugog razreda srednje škole. Ona se svakodnevno susreće sa različitim izazovima u pokušaju da pronađe ko zaista želi da bude, ali i prvim ljubavnim problelima i žustrijim sukobima sa autoritetima. Serija, nažalost, nije doživela ekranizaciju druge sezone, navodno, zbog loše gledanosti, a glumica Kler Dejns, koja tumači Anđelin lik, za ovo ostvarenje je dobila Zlatni globus.

We Are Who We Are (2020)

Još jedna TV serija u produkciji HBO koja prati dvoje tinejdžera: četrnaestogodišnjeg Frejzera, koji se doseljava u Italiju i Kejtlin, devojčicu iz komšiluka. Ono što im je zajedničko je što su im roditelji vojna lica, te oboje žive u američkoj bazi u Italiji u blizini mesta Kjođa. Oboje tinejdžera su u potrazi za svojim identitetima, a različite društvene okolnosti im to dodatno otežavaju – Kejtlin odrasta u konzervativnoj porodici, koja je pod uticajem patrijarhalne očeve figure, dok je Frejzer razmaženi tinejdžer koji odrasta u liberalnoj lezbejskoj porodici i ima komplikovan odnos sa svojom majkom. Detaljnije o njihovom odnosu i zašto treba da pogledate ovu seriju, slušajući pesmu Time Will Tell Blood Orange-a, pročitajte u našoj recenziji ovde.

My Mad Fat Diary (2013)

Kada sam dobila preporuku da gledam seriju My Mad Fat Diary saopšteno mi je da je u pitanju vrlo humoristička serija. S vremena na vreme, tokom dva dana, koliko mi je trebalo da odgledam sve sezone serije, plakala sam kao kiša. Naravno, serija obiluje humorističkim elementima, iako se bavi tematikom ukalupljivanja mlade osobe u društvene standarde i norme, ali ipak, spremite se da, ako ste slabi na društvene nepravde, možda ćete pustiti i koju suzu. Radnja serije smeštena je u devedesete godine i prati tinejdžerku Re Erl, koja je četiri meseca provela u psihijatrijskoj bolnici, za šta je znala isključivo njena majka, dok je najbolja prijateljica Kloe mislila da je u Francuskoj. Maltene jedina prijateljica koju Re ima je nesvesna problema koje ona ima zbog svog fizičkog izgleda i standarda koje društvo nameće. Serija tokom sezona prati Reinu borbu da bude deo društva, ali i njenu sopstvenu borbu da prihvati sebe. My Mad Fat Diary na šarmantan, nikako patetičan način prikazuje kako tinedžeri (ne) prihvataju i osvešćuju svoje telo i kako se društvo prema njemu odnosi, a kako oni sami.

The End of the F***ing World (2017)

Jedno je sigurno – nakon gledanja serije The End of the F***ing World izdvojićete tri glavna atributa ove serije – saundtrek, autentični izgled i ponašanje glavnih junaka Džejmsa i Alise, kao i britanske pejzaže, koji izgledaju kao da je radnja serije smeštena u 20 vek, a ne u doba već dobro uznapredovale tehnologije. Radnja prati dvoje protagonista – Džejmsa koji pokušava da sve oko sebe ubedi da je psihopata i Alisu, neposlušnu buntovnicu, koji odlaze na roadtrip koji za cilj ima da nađu i Alisinog oca, koji ju je davno napustio, i ostanu kod njega. Tokom ove avanture, njih dvoje se zaljubljuju, nailaze na najrazličitije ljude i proživljavaju najrazličitije situacije.

Sex Education (2019)

Seriju Sex Education već sam pre dve godine uvrstila na jednu od lista koje serije treba gledati tog leta. Ovog puta je ubrajamo i na listu tinejdžerskih serija koje se bave različitim problemima pubertetlija. Ova komedija – drama prati šesnaestogodišnjeg Otisa (Asa Butterfield), čija je majka Džin (Gillian Anderson) seksualna terapeutkinja. Kao dete razvedenih roditelja, od detinjstva ima traumu i pamti scenu u kojoj njegov otac vara majku. Džin živi opušten život i pribojava se za seksualni život svog sina, do koga bezuspešno pokušava da dopre metodama koje koristi na svojim klijentima. Otisov najbolji drug Erik (Ncuti Gatwa) je gej i trpi vršačko nasilje. Otis počinje da se druži sa Miv (Emma Mackey), jednom od poznatijih devojaka u školi, ali koju smatraju „čudakinjom” i sa njom pokreće biznis seksualne terapije u njihovoj srednjoj školi, jer je nasledio talenat od svoje majke. Serija realistično prikazuje život i probleme milenijalaca i ulazi dublje u problematiku nasilja, neželjene trudnoće, autovanja, problema odrastanja. Detaljnije o seriji možete pročitati ovde.

Euphoria (2019)

Euphoria, u produkciji HBO-a, ugrubo rečeno prati grupu srednjoškolaca i njihova iskustva sa identitetom, seksualnošću, drogom, strahom, traumom, ljubavi i prijateljstvom. O seriji ćete ipak najbolje saznati u našoj recenziji Euforija: seks, droga i šljokice.

Freaks and Geeks (1999)

Serija Freaks and Geaks je tinejdžerska drama – komedija, koliko god to na prvu loptu zvučalo grozno žanrovski. Nakon što je emitovano 12 epizoda na američkom kanalu NBC, serija je otkazana, pa je preostalih 6 epizoda kasnije emitovano na drugim kanalima. Serija prati tinejdžerku Lindsi, koja odrasta u srednjeklasnoj porodici, odlična je učenica, ide na takmičenja iz matematike, ali i počinje da se druži sa „problematičnim” učenicima i njenog mlađeg brata Sema i njegovu družinu koju čine još dva štrebera Nil i Bil. Ovo ostvarenje nije ni po čemu epohalno, sem što na, ipak koliko-toliko šarmantan i duhovit način prikazuje probleme svakog tinejdžera i njihovu želju za pripadnošću.

13 Reasons Why (2017)

Netflixovo ostvarenje 13 Reasons Why iz 2017. godine se bavi temom vršnjačkog nasilja, a radnja je bazirana na istoimenom romanu Džeja Ašera. Serija prati život učenika srednje škole, Kleja Džensena, i njegovu drugaricu Hanu Bejker, devojku koja oduzima sopstveni život nakon što je doživela različite vrste nasilja od strane svojih vršnjaka. Tinejdžera Klej dobija trinaest kaseta, koje predstavljaju trinaest razloga zašto se Hana ubila, a koje je ona snimila pre samoubistva. Možda i najbolja vrednost ove serije leži u samoj temi koju obrađuje, a to su problemi mentalnog zdravlja i vršnjačkog nasilja kod mladih.

Stranger Things (2016)

Top listu završavamo klasikom Stranger Things za koji verovatno i vrapci na grani znaju. Do sada su objavljene tri sezone ovog ostvarenja i radnja svake sezone smeštena je u grad Hokins, u osamdesete godine prošlog veka. Zaplet serije počinje kada dvanaestogodišnji Vil Bajers misteriozno nestaje. U potragu za njim, pored Vilove majke Džojs, uključuju se i gradski šerif, kao i njegovi drugari Majk, Dastin i Lukas. Stvari počinju da se menjaju kada se pojavljuje misteriozna devojčica Eleven koja dečacima pomaže u potrazi za Vilom. Iskoristite ovo leto, te pogledajte prve tri sezone ovog ostvarenja, pa dočekajte spremni četvrtu sezonu najavljenu za 2022. godinu.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *