Top 15 pesama zlatnog doba 80-ih

Dekada u kojoj su nastali mnogi popularni muzički pravci i brojni hitovi koji se i dan danas rado slušaju. Za vas izdvajamo top 15 osamdesetih!
Autor/ka Marija Milić

9. February 2020

Osećaj nostalgije za neka davno prošla vremena umirujemo gledajući stare slike, filmove i slušajući pesme koje su obeležile to vreme. Porodične fotografije, požutele od traga vremena od kojih bi se neke idealno uklopile u Rohmerove filmove, bude onaj osećaj kada se zapitaš koja bi pesma išla u pozadini fotografije. Različiti žanrovi koji se mešaju, istražuju neki novi zvuk tog vremena u pratnji dobre muzike i još boljih tekstova. Zbog nedigitalizovanog sadržaja nije uvek lako pronaći neke numere. Međutim, postoje i one iz stare škole koje su se uklopile u novu eru platforme za muziku. Tako postoje jutjub kanali na kojima možemo pronaći snimke ploča „zlatnog doba 80-tih”.

Od roka, fanka, džeza, disko muzike, pa sve do elektro sintpopa i nju vejva, izdvojili smo vam 15 numera posle čijeg slušanja svaka slika iz starog albuma oživljava scenu iz filma, koji ste rado odgledali nekoliko puta, a možda i okačili na svoj instagram profil. Celu plejlistu možete poslušati na našem YouTube kanalu i Mixcloud-u.

Milka Lenac – Ponoćni Express (1980)

Njeno pevačko rođenje počelo je kada je kompozitor Alfi Kabiljo saznao da Rakojka Šverko, zbog bolova u grlu ne može interpretirati njegovu kompoziciju na međunarodnom festivalu u Sopotu. Milka je u avionu naučila kompoziciju. Na tom takmičenju osvojila je četvrto mesto. Kasnije je bila članica grupe 777.

Vera Kapetanović – Ne gubi vreme sa mnom (1980)

Vera Kapetanović se kao jako mlada oprobala u muzičkoj karijeri. Nakon toga se posvetila farmaciji iz čije oblasti je i doktorirala. Bila je redovni profesor na Farmaceutskom fakultetu.

Arian – Lutaš velikim gradom (1981)

Grupa Arian je disko – pop grupa iz Skoplja sa ,nažalost, samo jednim izdatim albumom.

Rezonansa – Mirno idem krivim putem (1981)

Pop grupa iz Sarajeva, veliki uticaj na njihove pesme imala je narodna muzika. Bili su specifični zbog upotrebe starih instrumenata, koji su njihovoj muzici dali poseban pečat. Mnogi su ih nazivali „akustično Bijelo dugme”.

Aska – Htjela bih da si tu (1981)

Jugoslovenska, srpska ženska pop grupa, koja je namenski formirana zarad učešća na takmičenje za pesmu Evrovizije 1982. u Herogatu (Engleska).

Kim – Teraj po svome (1982)

Kire Mitrev je rođen u porodici muzičara amatera. Otac i deda su svirali makedonski tradicionalni instrument – gajde i od njih potiče njegov talenat i interesovanje za muziku. Da bi realizovao svoje muzičke ideje, okupio je oko sebe najbolje džez muzičare. Tako je nastala grupa KIM, u kojoj je Kire Mitrev bio idejni i muzički vođa, kompozitor, aranžer, trombonista i muzički producent.

Boris Aranđelović – Uzbuđenje (1982)

Boris Aranđelović je bio srpski rok pevač i član grupe Smak. Svoj solo album „Iz profila” objavio je za Diskoton 1982. godine. Veliki muzičari su učestvovali na snimanju ovog albuma na kojem se nalazi i ova pesma.

Ljupka Dimitrovska – Robot (1983)

Ljupka je bila makedonsko- hrvatska pevačica, sve dok njenu dugogodišnju karijeru nije prekinula bolest. Pesma „Čibu čiba” obeležila je njenju karijeru. Autor ove pesme je bio  njen suprug Nikica Kalogjer. Pesma je prepevana na 23 jezika.

Boban Petrović – Zajedno srećni (1984)

Živa legenda urbanog Beograda. Di-džej koji je u Beograd uneo disko i fanki zvuk davnih sedamdesetih. Vlasnik prvih diskoteka u gradu. Ili je samo dovoljno preslušati njegovu diskografiju.

Radojka Šverko – Odlazi čovječe (1984)

Radojka Šverko je jugoslovenska pevačica. Poznata je po raskošnom volumenu i boji glasa, kao i zapaženim nastupima na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. U Rio de Žaneiru 1971. osvaja priznanje koje je pre nje dobila Dženis Džoplin.

Max&Intro – Ostavi sve (1985)

Novotalasni elektro sint pop bend iz Beograda. Bend su osnovali Miša Mihajlović poznatiji kao Max Vincent i njegov prijatelj Intro Johnnie. Duo je svrstan među pionire tehno pop zvuka 80-ih. Grupa je imala niz nastupa u SKCB, KST-u, televizijskim emisijama Petkom u 22 i Hitu meseca.

Avtomobili – Prljavi jezik (1985)

Avtomobili je slovenačka i bivša jugoslovenska novotalasna muzička grupa povezana sa pop i rock muzičkim stilovima.  Osnovana je 1982. godine u Novoj Gorici od strane braće Marka i Mirka Vuksanovića . Osamdesetih su nastupali u republikama bivše Jugoslavije, uglavnom van Slovenije. Prvobitne pesme pevane su na srpsko-hrvatskom jeziku. Avtomobili je objavio dvanaest albuma.

Karlowy Vary – Zato (1985)

Karlovi Vari je bio jugoslovenski andergraund bend iz Zagreba koji je delovao 80-ih u bivšoj Jugoslaviji. Izdali su dva albuma. Prvi je zabranio komunistički režim, dok je drugi objavio PGP RTB, nazvan La Femme.

Branko Blaće – Najljepše godine (1986)

Branko Blaće je hrvatski šansonski pevač (bivši član grupe Grešnici) i glumac. Ova pesma je izvedena na Zagreb festu 1986, najznačajnijem festivalu domaćih autora šansona i šlagera.

Moulin Rouge – Ljubavni ritam (1987)

Slovenačka pop grupa, koju su činili ženski vokala Alenka Šmid-Čena i tekstopisac, klavijaturista i producent Matjaž Kosi.

Artwork: Artinjan Artinović

Pratite nas na:

2 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi