STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Top 5 angažovanih filmova o odrastanju

Izdvajamo top 5 filmova sa ovogodišnje Slobodne zone koji će vam otvoriti nove poglede na temu odrastanja

4. November 2021

Sedamnaesti po redu filmski festival Slobodna zona biće održan od 4. do 9. novembra u bioskopima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Svečano otvaranje zakazano je za 4. novembar, premijernim prikazivanjem filma Drumski trkač: Entoni Bordejn u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom bioskopu Cineplexx.

Raznovrstan program ovogodišnjeg festivala Slobodna zona sastoji se iz više različitih filmskih selekcija, od Međunarodne, EU zone promena, Zelene zone, Zone bez granica, Selekcije 14+ i 8+, Ženske linije… Preko pedeset filmova domaćih i stranih reditelja biće predstavljeni u svega pet dana, koliko će trajati festival. Ovom top listom pokušali smo da vam skratimo vreme koje biste utrošili premišljajući se koji film da pogledate, te vam predlažemo top 5 filmova koji će vam otvoriti nove perspektive o temi odrastanja.

Zabavi je došao kraj

Gig ekonomija, ultra savremen fenomen, zapravo je tržište frilenserske radne snage čija je vrednost pet biliona dolara na svetskom nivou! Milioni ljudi rade onlajn u sistemima koji se smatraju najboljim reprezentom onoga što mnogi sociolozi nazivaju ili opisuju kao „digitalni feudalizam”. Radnici UberaAmazona i mnogih drugih platformi iznose šta je zapravo stvarnost i koliko se razlikuje od obećanja o nezavisnosti i kontrole nad svojim radnim vremenom i primanjima. Riskantni uslovi rada, plata koja se menja bez obaveštenja, neopoziva otpuštanja usled loših ocena ili otpuštanja bez najave deaktiviranjem naloga na platformi za rad, samo su deo problema. Opisujući ljude koji su se našli u ovakvim situacijama, ovaj dokumentarac prikazuje da „magija tehnologije” zapravo može da bude samo iluzija.

Begunac

Amin Navabi (pseudonim), 36-godišnji uspešni akademik, bori se sa bolnom tajnom koju je skrivao dvadeset godina i koja preti da poremeti život koji je izgradio za sebe i svog budućeg muža. Obraćajući se uglavnom kroz animaciju svom bliskom prijatelju i školskom drugu, režiseru Jonasu Poher Rasmusenu, on po prvi put priča o svom neverovatnom životnom putovanju kada je kao dete bio izbeglica iz Avganistana. Kroz iskrene razgovore između Jonasa i Amina, Begunac priča nezaboravnu priču o samootkrivanju. Pokazuje kako je samo kroz suočavanje sa prošlošću moguće isklesati budućnost i univerzalnu istinu da samo kada prestanete bežati od onoga što jeste, možete otkriti pravo značenje reči dom.

Mala Mama

Osmogodišnja Neli sa roditeljima dolazi u kuću o kojoj je mnogo slušala. U toj je kući njena majka Marion odrasla, tu se igrala, u blizini je podigla kućicu od drveta. Jednog dana mama iznenada nestaje, a Neli tada sreće devojčicu sličnih godina koja se zove Marion i koja u šumi gradi kućicu od drveta na istom mestu na kom je i njena majka to radila kada je bila mala.

Ovo je film u kome se autorka sa poetičnom preciznošću osvrće na važan momenat tranzicije iz detinjstva u odraslo doba. Ispituje važnu životnu temu iz odlučno ženske perspektive. Kroz jedinstveno emocionalno iskustvo istražuje moć sećanja i mašte. Kritika kaže da je ovo do sada najbolji film Selin Sjame, premijerno prikazan na Berlinalu 2021. godine.

Stop! Zemlja

Introvertna srednjoškolka Maša doživljava sebe kao autsajderku, osim kad se druži sa Janom i Senijom koji dele njene nekonformističke stavove. Dok pokušava da se snađe u teškom periodu pretposlednje godine srednje škole, Maša se zaljubljuje na način koji je tera da izađe iz svoje zone komfora. Ovaj debitanski film ukrajinske rediteljke Katerine Gornostaj je duboko lična priča o samospoznaji i neophodnom strpljenju koje ona iziskuje.

Prvi sneg

Trinaestogodišnjak Ramin Mehdipour i njegova porodica iz Irana žive u izbegličkom centru u Finskoj. Tek što Ramin počne da uživa u školskom raspustu, porodica dobija vesti da im je zahtev za azil odbijen. Podnose žalbu apelacionom sudu i nastavljaju sa svakodnevnim životom, uprkos pretećoj opasnosti od deportacije. Ramin tada kreće u novi razred i svaki momenat, svako novo prijateljstvo mu je dragocenije nego ikad pre.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *