fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Top 5 filmova EFA selekcije na Najkraćem danu

Izdvajamo top 5 kratkometražnih ostvarenja koja nas očekuju 19. i 20. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci

9. December 2021

Ovogodišnje izdanje festivala Najkraći dan biće tradicionalno održano 21. decembra u Kulturnom centru Beograd na Svetski dan kratkog filma. Pored selekcije studentskih filmova, publika će imati prilike da 19. i 20. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci vidi sedam igranih, četiri animirana i pet dokumentarnih ostvarenja u okviru selekcije kratkometražnih filmova Evropske filmske akademije. Ovogodišnji selektori, reditelj Nikola Stojanović i scenaristkinja Nađa Petrović, ističu kako će u okviru ovogodišnje EFA selekcije publika biti u prilici da odgleda filmove koji su pre svega inovativni i po formi i po sadržaju, a ujedno su se i pokazali kao najuspešniji festivalski filmovi prošle godine.

,,Svaki film nosi sa sobom nešto autentično i širi gledaocu spektar mogućnosti u filmskom izražavanju, a pored toga filmovi obuhvataju razne teme od najintimnijih, do tema koje su društveno angažovane. Fascinantno je što sve filmove, ma kojom se temom bavili, spaja jedna suptilnost i doziranost koja kasnije duboko ostane urezana nakon što se projektor ugasi,” naglašavaju selektori.

Ukoliko ne možete da se odlučite koji film ćete gledati, izdavajamo za vas pet ostvarenja iz EFA selekcije koja ne smete propustiti.

Maalbeek

Dokumentarni  film o terorističkom napadu na stanici metroa Malbik, koji autorka filma snima kao jedna od preživelih. Autorka je pod amnezijom, ne seća se šta se tamo desilo. Kroz informacije koje dobija iz medija i pronađenih snimaka, ona pokušava da sklopi sliku o svojoj nesreći.

Dustin

U napuštenom skladištu, gomila pleše uz tehno muziku. Među njima je i transrodni Dastin i ekipa: Feliks, Raja i Huan. Kako noć odmiče, kolektivna histerija se pretvara u slatku melanholiju, a euforija u čežnju za nežnošću.

Blue fear

Animirani film koji prati par na putu ka Provansi. Nils prvi put vodi Floru da je upozna sa svojim roditeljima, kada na putu upadnu u zasedu. Floru napadaju sve Nilsove aveti iz prošlosti, uglavnom, bivše devojke. Flora mora da se suoči sa svojim sumnjama.

Memories

 U ovom dokumetnarcu pratimo Kristen Johansen, ujedno i autorku filma, dok se osvrće na svoju mentalnu bolest. Razgovor sa njenim roditeljima o bolesti, se prepliće sa sećanja na usamljenost, strah i čudne misli.

Marlon Brando

Ovaj film prati poslednje nedelje  srednje škole koje zajedno provode  Kas i Neomi. Oboje su „van ormana“, ali radije provode dane zajedno, kao „brat i sestra“ . Kada se učini da se njihovi planovi za budućnost ne poklapaju, njihova veza je izložena riziku i osećajni  Kas mora da se usudi da bude sam.

Oblakoder i Najkraći dan organizuju Warm up matine 16. decembra u Spratu i Zaokretu na kom će biti prikazane projekcije odabranih filmova sa prethodnih izdanja Najkraćeg dana i razgovor sa autorima, dok će nakon toga DJ podrška za miksetom biti Luton i Šćepine vragolije.

Preporučeni tekstovi

Pravi čarobnjaci žive večno

Pravi čarobnjaci žive večno

Glumac Majkl Gambon je preminuo u 83. godini života, a mi u znak sećanja na njegovu najzapaženiju ulogu izdvajamo neke od Dambldorovih najmudrijih rečenica

Omiljene teorije zavere

Omiljene teorije zavere

Niko ne veruje u njih, dok se malo atmosfera ne opusti, a onda prvi za stolom kaže – mislim, vidi, ne verujem ja, ali ima tu nešto…

Omiljeni Elvisi na filmu

Omiljeni Elvisi na filmu

Iako je prošlo gotovo devedeset godina od njegovog rođenja, a četrdeset šest od smrti, svet i dalje želi, voli, i očekuje da čuje nove priče ili da podgreje stare o Elvisu Prisliju

Društvene mreže kojima smo rekli RIP

Društvene mreže kojima smo rekli RIP

U svetlu potencijalne smrti Tvitera, a i ništa bolje budućnosti njegovog naslednika, Treds-a, prisetimo se još nekoliko pokojnih društvenih mreža na koje smo se svojevremeno ložili

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *