Top 5 filmova na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić

Predstavljamo naš izbor filmova koje ne smete propustiti na Festivalu evropskog filma Palić

10. September 2020

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Oovm prilikom, izdvajamo 5 naslova koji zavređuju vašu pažnju!

Paralele i sudari

FREM, Viera Čákanyová; Češka, Slovačka 2019

Film je reakcija na trenutni talas posthumanističkog razmišljanja uzrokovan razvojem tehnologije i veštačke inteligencije, kao i klimatskom krizom. Ljudska vrsta počinje da shvata svoju beznačajnost i prolaznost, a ljudski identitet se našao u krizi. Film FREM pokušava da odrazi taj osećaj i stvara dehumanizovani i otuđeni pogled na pejzaž i prirodu izvan ljudske percepcije stvarnosti.

Paralele i sudari

POSLUGA / SERVANTS / SLUZOBNICI, Ivan Ostrochovský; Slovačka, 2020

Radnja filma smeštena je u totalitarnu Čehoslovačku osamdesetih godina dvadesetog veka i prati priču Michala i Juraj, dvojice učenika bogoslovije u totalitarnoj Čehoslovačkoj. U strahu od raspuštanja škole, profesori kalupe učenike u modele koji su zadovoljavajući za vladajuću Komunističku partiju, a đaci moraju odlučiti da li će odabrati lakši način i sarađivati ili će se podvrgnuti nadzoru tajne policije.

Glavni takmičarski program

So od suza / The salt of tears / Le Sel Des Larmes, Philippe Garrel; Francuska, Švajcarska, 2019

Mladić iz provincije putuje u Pariz na polaganje prijemnog ispita za fakultet i sreće devojku sa kojom započinje kratkotrajnu vezu. U svom uobičajenom ličnom stilu – romantičnom, golom i sugestivnom, reditelj Filip Garel prepliće otkrića različitih aspekata ljubavi koje na dubljem nivou zapravo predstavlja sagledavanje emocionalne veze između mladića i njegovog oca i posledice nepažnje.

Novi evropski dokumentarni film

Dan žena / Women’s day / ЖЕНСКИЙ ДЕНЬ, Dolya Gavanski; UK, Nemačka, Rusija, Bugarska, 2019

Zapanjujuće priče žena rođenih u SSSR-u – pionirki i preživelih – čije svedočenje otkriva njihovo iskustvo od Oktobarske revolucije 1917. do danas. Intimno, iznenađujuće, smešno, bolno i kontradiktorno – Dan žena istražuje živote žena koje prolaze kroz grčevitu eru istorijskih i društvenih promena i pruža jedinstven uvid u ruski feminizam.

Eco Dox

SADA / NOW, Jim Rakete, Nemačka, 2020

SADA pokazuje kako mladi aktivisti iz celog sveta poput Feliks Finkbajner (Biljka za planetu), Lujza Nojbauer, Greta Tunberg (Petkom za budućnost) i Vic Barrett (Mladi  protiv vlade) trenutno izazivaju status kuo i forsiraju za društvene i političke promene. Dokumentarac se  fokusira na ove mlade protagoniste i preispituje kakav je osećaj biti aktivista i koji je njihov ulog. Iskusni aktivisti kao i stručnjaci za različite druge i relevantne teme pružiće osnovne informacije i prognoze za budući razvoj.

Više informacija o programu možete naći na sajtu: https://www.palicfilmfestival.com/sr

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi