fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Top 5 serija za duge letnje dane

Oblakoder vam za duge letnje dane koji slede daje 5 preporuka serija koje će vas sigurno osvojiti i ubediti da ima života posle tragedije Deneris Targerijan.

11. July 2019

U doba velikih produkcijskih kuća kakve su Netflix i HBO, ko još čita i gleda filmove, kada su serije postale omiljeni žanr. Ako ste od onih koji misle da posle Igre prestola (Game of Thrones) i Černobilja (Chernobyil) nema dalje i da je to kao i Hegel za filozofiju (i dalje sam pod utiskom ispita iz filozofije), vrhunac koji je serijska produkcija mogla da doživi u skorije vreme, varate se. Niti se Hegel pokazao kao vrhunac filozofije, niti su ove dve serije ono najbolje što ćete pogledati ove godine.

Oblakoder vam za duge letnje dane koji slede daje 5 preporuka serija koje će vas sigurno osvojiti i ubediti da ima života posle tragedije Deneris Targerijan, razočaravajuće sudbine Džona Snoua i pomalo čudnog konačnog odabira ko će da sedne na gvozdeni presto.

Killing Eve (2018)

Britanska detektivksa drama Ubiti Iv (Killing Eve) pokupila je mnogobrojne pozitivne kritike. Glavnu ulogu tumače glumice Sandra O (Sandra Oh), nekima poznata iz Uvoda u anatomiju (Grey’s Anatomy) i Džudi Komer (Jodie Comer), koja je pravo otkriće na glumačkom polju i čiji je talenat još više zapažen u drugoj sezoni serije, nakon koje je osvojila BAFTA nagradu za najbolju glavnu glumicu. Radnja prati agenticu MI6 Iv Polastri (Sandra Oh) koja je angažovana da uhvati psihopatu i plaćenog ubicu Vilanel, koju tumači Džudi Komer. Serija obiluje komičnim scenama, karakerizacijom likova, a ono što je jedna od novina na koju nismo navikli je superiornost koja je dodeljena ženskim likovima. Prvu sezonu serije producirala je Fibi Voler Bridž (autorka i rediteljka serije Flaebag), dok je već u narednoj nadležnosti glavne spisateljice predala u ruke Emerald Fanel, a ulogu glavnih rediteljki druge sezone su preuzele Lisa Brulman i Frančeska Gregorini. Interesantno je što je odlučeno da će svaka nova sezona biti prepuštena različitim ženskim izvršnim producentkinjama.

Kidding (2018)

Šaljivac (Kidding) je crna komedija koja prati Džefa, voditelja dečije emisije poznatijeg kao gospodin Pikls, kojeg tumači Džim Keri (Jim Carrey). Od početka do kraja pratimo transformaciju glavnog junaka, koji se menja usled tragedije koja je zadesila njegovu porodicu, u kojoj je poginuo jedan od njegovih sinova. Sa ovim događajem se svi članovi njegove porodice različito nose, ali Džef počinje da gubi razum. Keri se, nakon višegodišnje glumačke pauze, ovom serijom vratio na male ekrane i bio nominovan za nagradu Zlatni globus za najbolju mušku ulogu. Celokupan scenario je napisao Dejv Holštajn, a serija je svoju premijeru imala u septembru prošle godine na televizijskoj mreži Šoutajm (Showtime).

Better Things ( 2016 )

Od prve sezone, pa sve do poslednje koja je premijeru imala u februaru ove godine, autorka i glavna glumica Pamela Adlon u seriji Bolje stvari (Better Things) prikazuje svoju svakodnevicu onako kakva ona zaista jeste, bez izvrtanja i iskrivljenih slika. Kako je serija svojevrsna autobiografija, koju je Pamela posvetila svojim kćerkama i svim odricanjima i emotivnim torturama koje je proživela, majčinstvo ne predstavlja kroz idealističnu perspektivu, već kroz mnogobrojne stresne situacije. Najstarija ćerka tinejdžerka kreće na fakultet, suočava se sa svojim prvim vezama, seksom i drogom, odnos sa srednjom ćerkom koja ulazi u pubertet i fazu bunta i želi da ode od kuće većinom je sveden na konflikt, dok vreme najviše voli da provodi sa najmlađom koja joj je još uvek privržena i koja prolazi svoju fazu izgovaranja prvih psovki i pravljenja svojih prvih nestašluka. Kao samohrana majka glavna junakinja Sem Foks, koja je pritom ne tako uspešna glumica, koja je svoju najveću slavu stekla pozajmljujući glas liku iz crtanog filma, suočena je sa odricanjem od svojih životnih navika i nedostatakom vremena za sebe. I sama ima komplikovan odnos sa svojom majkom, a usled mnogobrojnih obaveza i kredita i nakon razvoda od svog razmaženog i sebičnog muža, zaboravila je kako imati nekog pored sebe. U seriji sve životne situacije Sem Foks su obavijene velom humora i sarkazma i na najrealističniji mogući način prikazuje život onakav kakav ono jeste.

Sex Education (2019)

Bilo bi nepravedno ne uvrstiti bar jednu stvar u produkciji Netflixa na ovu listu. Odlučujem se za ovogodišnje ostavrenje Seksualno obrazovanje (Sex Education), tinejdžersku komedija dramu koja prati šesnaestogodišnjeg Otisa (Asa Butterfield), čija je majka Džin (Gillian Anderson) seksualna terapeutkinja. Kao dete razvedenih roditelja, od detinjstva ima traumu i pamti scenu u kom njegov otac vara majku. Džin živi opušten život i pribojava se za seksualni život svog sina, do koga bezuspešno pokušava da dopre metodama koje koristi na svojim klijentima. Otisov najbolji drug Erik (Ncuti Gatwa) je gej i trpi vršačko nasilje. Otis počinje da se druži sa Miv (Emma Mackey), jednom od poznatijih devojaka u školi, ali koju smatraju „čudakinjom” i sa njom pokreće biznis seksualne terapije u njihovoj srednjoj školi, jer je nasledio talenat od svoje majke. Serija realistično prikazuje život i probleme milenijalaca i ulazi dublje u problematiku nasilja, neželjene trudnoće, autovanja i problema odrastanja.

Big Little Lies (2017)

Iako prvobitno najavljena kao mini serija, za šta je dobila i nagradu Zlatni globus, druga sezona Nevinih laži je premijerno prikazana pre nešto više od mesec dana. Serija je zasnovana na istoimenom romanu spisateljice Lijen Morijarti. U centru zbivanja su tri žene: Medelin (Reese Witherspoon), Selest (Nicole Kidman) i Džejn (Shailene Woodley), dok vremenom kako radnja odmiče fokus počinje da obuhvata i živote Boni (Zoe Kravitz), sadašnje žene Medelinog bivšeg muža, i ugledne advokatice i bogatašice Renate (Laura Dern). Ono što je zajedničko svim ženama je da su majke čija deca idu zajedno i isti razred, što se zaključuje već iz početnih scena prve epizode kada svoju decu prvake dovode u školu. Serija se vrti oko ubitstva, ali do samog kraja prve sezone ne znamo ko je ubijen niti ko je ubica. Tokom prvih deset epizoda postepeno dolazimo do rarešenja misterije događaja koji svima menja živote, dok se druga sezona bavi posledicama koje je on imao po ovih pet žena. Pored odlične glumačke ekipe, glavni kvalitet serije je pristup temama kao što su porodično i seksualno nasilje, roditeljstvo, odrastanje, ženska solidarnost i prijateljstvo.

Napomena: U trenutku pisanja teksta autorka još uvek nije pogledala nove sezone serija Fleabag i Stranger Things, pa se one nisu našle na ovoj listi, iako bi u suprotnom vrlo verovatno bile.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *