fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Top-lista kompetitivnih video-igara

Bez obzira da li ste timski ili solo igrač, naš odabir najboljih kompetitivnih igara nudi odgovarajuće naslove za vaše apetite.

26. September 2023

U svetu digitalne zabave, pejzaž kompetitivnih video-igara je šareniji nego ikada ranije, sa velikim brojem naslova koji dolaze iz najrazličitijih žanrova, od MOBA igara do pucačina. Fenomen elektronskih sportova postaje prihvaćen kao adekvatno zanimanje, no zahteva podjednako velike žrtve, kao i za svako kompetitivno takmičenje. Neki od ovih naslova već decenijama pomeraju granice digitalne interakcije sa drugim ljudima. U ovom tekstu predstavljamo vam igre koje imaju bogate zajednice, pune lobije i nude pregršt zabave uz interakciju sa drugim igračima, sa kojima ili protiv kojih igramo, u težnji za dokazivanjem nadmoći sopstvenih gejmerskih veština.

League of Legends

LoL je zaista legendarna igra koja, u nizu besplatnih naslova, uspeva da se uzdigne iznad „plati-da-pobediš“ mehanika time što vas… navuče na potrebu za pobedom i ponižavanjem protivnika. Ili svojih timova. Iako je LoL ozloglašen po pitanju toksičnosti igrača, ipak se treba diviti kompleksnosti sistema koji su stvorili, i koji i posle više od čitave decenije bruse, u želji da dođu do savršenog balansa između svih šampiona (trenutno ih je 164), item-a, spell-ova, raznih sposobnosti i meta koje se menjaju tokom svake sezone ili polu-sezone.

Takođe, prva igra koja nam je pokazala koliko jedan fenomen poput video-igre može da stvori osoben diskurs tako da jezik zvuči nerazumljivo bilo kome sa strane: od intovanja do genkovanja, od džanglera do bota. Naš role i champ-ovi koje smo najčešće igrali: Support (Senna, Zyra, Swain) i Jungle (Elise, Fiddle, Volibear, Viego).

Dota 2

Iako smo u dvojci proveli drastično manje vremena nego u njenom prethodniku, ipak je fascinantan uspeh jednog moda koji je zarazio igraonice širom sveta u dvehiljaditim. LAN žurke originalne Dote bile su svakodnevno iskustvo koje je sad teško rekreirati pošto je internet dovoljno dostupan svima, da ne osećaju potrebu da odlaze na druga mesta da bi igrali multiplejer igre. Dvojka je svojevrsno unapredila osnovnu bazu svog prethodnika i stvorila kompleksan sistem, mnogo sporiji od LoL-a, gde partije mogu da potraju i po sat vremena.

Ova MOBA je definitivno jedna od najkompleksnijih, ali i najzahvalnijih esports igara koja zahteva timski rad, precizno strateško razmišljanje i gotovo šahovske poteze da vaš tim pobedi. Dok LoL šampioni imaju osoben dizajn i dubok lore koji se povezuje sad sa širim univerzumom ostalih igara i animirane serije, Dota 2 prednjači u stvaranju unikatnih veština svakog heroja sa bezgraničnim mogućnostima interakcije sa neprijateljima, timom i samim okruženjem.

I pored manje pristupačnosti širim masama od ostalih kompetitivnih igara, Dota 2 je naslov koji ima izuzetno plodonosan ekosistem u esports kategoriji i time zaslužuje posebno mesto na našoj listi.

Valorant

Prva pucačina na našoj listi, ova 5v5 igra dolazi takođe od Riot Games studija, koji se odvažio da napravi konkurenciju mnogim shooter-ima koji već decenijama okupiraju tržište. Ali za razliku od brzih akcionih igara, Valorant se okreće kombinaciji preciznog napucavanja uz strateško promišljanje, uz osobene sposobnosti svakog od agenta koje igrači mogu da biraju. Glavni cilj igre je osigurati 13 rundi pobede od 24 ukupno, a strateško kretanje kroz mapu, uz osvrt na komunikaciju s timom (rush-split-default strategije zahtevaju dobru orijentaciju u prostoru i transparentne dogovore sa ostalim agentima) i oslanjanje na sopstvene sposobnosti nišanjenja i skakutanja u pokušaju izbegavanja neprijateljske vatre.

CS:Go

Nesumnjivo, „Counter-Strike“ je jedan od pionira kompetitivnih igara, i sa kultnom CS 1.6 igrom mnoge od nas je još u detinjstvu uveo u sferu LAN i onlajn gejminga. Napucavanje u Kanteru nije savršeno ni responzivno kao u drugim naslovima, ali postoji izvesna prepoznatljivost u svakom pokretu, svakom oružju, koja ovaj naslov odvaja od ostalih, bez obzira da li idete prvu rundu s glokom u želji da sačuvate višak novca za narednu, ili jurite specifičan build sa fleš granatom ili snajperom.

Takođe, kultne mape (Aztec, Dust) zauvek su urezane u amigdalu, uzev u obzir virtuelnu kilometražu koju svaki prosečni Kanter igrač prođe u svom životnom veku. Ove jeseni, doduše, čeka nas dugo očekivani dolazak „Counter-Strike 2“ igre, koja sa novim izgledom, rebalansom postojećih i uvođenjem novih elemenata teži da donese nešto sveže za veterane i da privuče nove igrače.

Tekken 8

Jedina tabačina na našoj listi, sa dugom tradicijom sjajnih igara koje su najpre krasile arkadne mašine po vašarima, a sada dostigle visok nivo realizma u grafici. Tekken 8 ne pokušava da izmeni drastično formulu, usavršava već postojeće sisteme, ali upravo mogućnost da odrade fina podešavanja čini ovu igru izuzetno primamljivom, pogotovo u svetu kompetitivnih igara koji se više okrenuo pucačinama, te su ovakvi naslovi sa velikom podrškom izuzetno retki.

Sa tehničke strane, impresivan je i matchmaking koji vam omogućava da se borite protiv igrača širom sveta, dok je većina pucačina ograničena na lokalni region zbog latency problema. Iako nema sjajne finišere kao Mortal Kombat serijal, Tekken krasi raskošniji storiteling i dubina likova koje kontrolišete, kao i njihovi međuodnosi. No, i pored toga, borba je fluidna, privlačna za početnike, ali izrazito kompleksna za sve one koji žele da dublje uđu u njene sisteme.

Hunt:Showdown

Ova lista nije hronološka jer smo težili ka tome da ponudimo različite vrste igara za različite igrače. Međutim, Hunt:Showdown uzdiže se iznad ostalih naslova jer nudi adrenalinsko iskustvo nalik nijednom drugom. U pitanju je PvP/PvE pucačina napravljena u Crytek timu, koji je zadužen za visoko cenjene Crysis igre. Sam svet vrlo je osoben, smešta nas u močvarne predele Luizijane u periodu 19. veka gde je pošast okupirala zemlju i obične žitelje pretvorila u zombije. U šake našeg lovca na čudovišta stavlja staromodna oružja sa cilindričnim zatvaračem, što znači da nema automatskih puški (sa jednim izuzetkom, koji je više meme nego korisna alatka).

Ali pored ovog zanimljivog okruženja, kruna igre jeste uvek gejmplej, i ovde su developeri stavili vrlo veliki fokus na zvuk. Svaki šum vam govori nešto, od vrana koje su uznemirene u daljini i koje govore o potencijalnom neprijatelju koji nemarno juri kroz močvare, do zvuka pucanja stakla pod nogama dok neko pokušava da vam se prišunja. Igra je nemilosrdna, zahteva veliku pažnju, izaziva adrenalinske nalete, ali zadovoljstvo na kraju dobrog meča je neprocenjivo.

Rocket League

Dok su najveće kompetitivne igre stavljale fokus na brutalne fizičke okršaje ili napucavanja oružjem, Rocket League je naslov koji odskače od norme, ali inovativnim pristupom i svojim privlačnim mehanikama uspeva da se održi kao vrlo pristupačan fenomen u e-sportu.

Premisa igre vrlo je jednostavna: kola koja se napajaju raketama takmiče se da postignu gol time što manipulišu ogromnom loptom. Ali samo izvođenje čini igru specifičnom i zaraznom, jer veliki fokus svojih mehanika stavlja na fiziku, gde se svaki okret, obrt, boost i skok računaju kao presudni za naredni gol. Fuzija fudbala i raketnih automobila zvuči kao nešto iz dečjeg sna, i suštinski: sam osećaj igranja može nam izgledati isto tako, zbog čega ovaj naslov i dalje privlači nove gejmere u svoje mreže.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Rangirali smo filmove jednog od najpoznatijih američkih reditelja današnjice, kako u čast celokupne karijere, tako i zbog njegovog novog Netfliks čeda – The Killer

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Oktobar je obično vreme kad se nešto više nego drugim mesecima priča o horor filmovima, ali, umesto da se pozabavimo stranim klasicima, hajde da bacimo pogled malo u naše dvorište

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *