fbpx

Tras festival #3

U subotu 11. maja u Kulturnom centru Grad, održan je treći po redu Beogradski festival stripa Tras!. Ovogodišnji gosti festivala bili su Đovani Fregijeri, Igor Kordej, Štef Bartolić, Darko Perović i Valter Venturi, koji je redovan gost na domaćim festivalima stripa.

Za razliku od prethodna dva festivala, koji su bili održani u Centru za kulturu Vlada Divljan, ovaj je bio izmešten u KC Grad kako bi, po rečima Dušana Mladenovića, glavnog urednika Veselog četvrtka „alternativni duh Savamale doprineo sveopštem utisku stripa kao alternativne umetnosti kod nas.

Takođe, prvi i drugi Tras! su trajali tri dana, dok su organizatori rešili da ovaj treći, bude jednodnevni festival, kako dešavanja ne bi bila previše rasplinuta. To je, nažalost, odbacilo mogućnost organizovanja tribina, ali su organizatori to objasnili time kako su želeli neposredniji kontakt čitalaca i autora.

Programski deo festivala je zvanično počeo u 11:30, kada je počela prva runda potpisivanja stripova i albuma od strane autora, kao i deljenja crteža s posvetom na licu mesta. Paralelno sa time, od otvaranja, pa sve do zatvaranja festivala bila je organizovana berza stripova na kojoj su učestvovali svi važnije izdavačke kuće, kao što su: Veseli Četvrtak, Darkwood, Čarobna knjiga, Makondo, Komiko, Phoenix press, System Comics, Besna Kobila, Forma B, Everest Media, Dibidus, Modesty stripovi, kao i knjižara Alan Ford.

Uz sve izdavačke kuće koje su prezentovale svoje stripove, štand na kome je svoje radove izlagao, imao je i naš sjajni strip autor i ilustrator Ivica Stefanović, poznat i kao Edge Art

U toku prvog dela programa Autori za publiku, vladalo je izuzetno veliko interesovanje za potpise i crteže autora, naročito za Venturijev i Fregijerijev, kao crtača najpopularnijih strip junaka kod nas, Zagora i Dilana Doga, kao i za potpis Igora Kordeja, crtača svetskog renomea i nosioca titule Vitez reda umetnosti i književnosti Ministarstva kulture Francuske. Zbog tolikog interesovanja, bilo je nemoguće dobiti bilo kakvu izjavu od nekog gosta festivala, te je razgovor sa organizatorima i gostima bio dogovoren za pauzu pre drugog dela programa Autori za publiku.

Prva osoba voljna za razgovor bio je upravo redovni gost domaćih festivala – Valter Venturi. Na pitanje kako mu se čini ovogodišnji Tras! i kako ga poredi sa prvim, na kom je takođe bio gost, rekao je: „Srećan sam što smo stigli do trećeg festivala. Ovaj mi deluje mnogo prijateljskije, poput žurke. Svi smo zajedno i opuštajuće je. Ali volim sve festivale u Srbiji zato što su drugačiji i opušteniji nego u drugim mestima, i imam dosta prijatelja s kojima mogu da popričam, pa zato, svaki put kada me pozovu ponovo na festival, srećan sam zbog toga.

Nakon Valtera, po neku reč o festivalu rekao je i jedan od organizatora, Nemanja Baćković. On je objasnio da je KC Grad izabran zbog toga što je bliži gradu i pogodniji za „prijateljskiju“ organizaciju, kako ju je Venturi nazvao, gde autori mogu da se druže i međusobno i sa publikom. Takođe, izostanak tribina sa festivala je objasnio time da nije bilo previše materijala za njih, a i da publika nije pokazivala naročito interesovanje za njihovo održavanje, tako da su se fokusirali pre svega na umetnički deo festivala.

Poslednju izjavu dao je glavni urednik Veselog Četvrtka, Dušan Mladenović. On je, takođe izjavio da je zbog dinamičnije organizacije festivala dobro što je organizovan bez tribina, ali smatra da one svakako doprinose programu iako je mali broj čitalaca zainteresovan da ih sluša i učestvuje na njima. Osvrnuo se na stanje na domaćoj strip sceni koje je ocenio kao „sve bolje“. Pre svega zbog broja festivala stripa koji je stalno u porastu, ali je i dodao kako ipak sve stoji na krhkim nogama jer se svi ti festivali organizuju maltene godinu za godinom, bez dugoročnih planova, što je i jedan od razloga koji sprečavaju dovođenje velikih svetskih imena stripa poput Ticijana Sklavija ili Nila Gejmana, čija se gostovanja moraju dogovoriti unapred. Rekao je da, iako su Napoleon i Dampir, kao čitaocima manje poznati junaci, bili osuđeni na prestanak objavljivanja u (tro)mesečnim sveskama, Veseli Četvrtak kao izdavač ne odustaje od toga da svojim čitaocima ponudi nešto novo iz sfere Boneli stripova, kao i da će to činiti kroz njihovu najnoviju ediciju – Zlatnu seriju. Za sam kraj je napomenuo kako, iako su pretežno orijentisani na Boneli stripove, ipak ne odustaju od rada na integralnim izdanjima stripova francuske škole, kao što su Talični tom i Umpa-pa.

Nakon ovih razgovora usledio je nastavak Autora za publiku od 16:30 pa sve do 18 časova. Iako je posećenost bila dobra, stičem utisak da je pauza između malo rasplinula posetu, tako da je ipak udarni termin bio prepodnevni.

Festival se, tradicionalno, završio aukcijskom prodajom potpisanih promotivnih plakata festivala, koje su radili gostujući autori, kao i prodajom tabli iz njihovih stripova.

Ovim je okončan treći po redu Tras! i ovaj festival će mirovati do sledećeg maja. Prvi sledeći festival stripa u Srbiji biće već sledećeg vikenda u Somboru, a u Beogradu će se, već tradicionalno, krajem septembra organizovati Salon stripa, gde se mogu očekivati nova gostovanja i nove ekskluzive iz sveta stripa.

Autor teksta: Ivan Dželajlija

Ostavi komentar