Umesto kulturnih dešavanja – podkasti koje možete da preslušate

Podkasti su format koji je odnedavno postao popularan u Srbiji, ali se brzo razvio, te sada postoje brojni ljudi koji se bave snimanjem istih. Oblakoder vam preporučuje neke od njih!

20. July 2020

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam, zbog pojačanih zdravstvenih mera usled trenutne epidemiološke situacije, umesto kulturnih dešavanja preporučuje zanimljive podkaste raznih autora i formata, sa različitim temama:

Agelast

Agelast“ je podkast Galeba Nikačevića u kome on dovodi goste i u opuštenoj atmosferi sa njima razgovara o zanimljivim pričama. Kako sam navodi, uvek juri priče, a ne poznate ljude, tako da, slušajući ovaj podcast, možete čuti najrazličitija iskustva i najrazličitije autentične priče. Podkast možete pronaći na YouTube kanalu „Agelast“ i platformi Podkasti.rs.

EkoPod

Kako se već može naslutiti iz naslova, EkoPod je podkast o prirodi, ekologiji i zaštiti životne sredine, čije su autorke Tea Danilović i Dragoslava Stamenović.

F.fm – O modi, ali ozbiljno

Dunja Jovanović i Marija Radaković autorke su podkasta na RadioAparatu iz čijeg se imena takođe intuitivno naslućuje o čemu se radi – F.fm – o modi, ali ozbiljno. U fokusu njihovog interesovanja je održivost modne industrije koja podrazumeva transparentnost u nabavci sirovih materijala, efikasniju upotrebu vode, hemikalija i energije, obezbeđivanje radnih prava i dostojanstvenih uslova za radnice i radnike, razvijanje novih, održivih materjala koji ne zagađuju okolinu, recikliranje i odgovorni potrošački pristup modi. 

Tampon zona

Tampon zona“ je podkast autorke Ive Parađanin gde ona na platformi Mondo Ona razgovara sa gošćama o problemima sa kojima se žene u Srbiji susreću svakodnevno i o temama koje žene stvarno zanimaju, van ružičastog sveta koji im se često stereotipno nabacuje.

Dirižabl

Ana Dajić je autorka podkasta „Dirižabl” koji, osim što možete slušati na RadioAparatu, možete pronaći na Mixcloud platformi koju Ana puni autorskim sadržajem već četiri godine. Dirižabl vas vodi na putovanja lakih i teških nota u vazdušnoj lađi.

Ozbiljni stručnjaci

Dušan Soda Nikolić i Nikola Zdravković za sebe kažu da su Ozbiljni stručnjaci na svakom polju: „Ako mi ne znamo, dovešćemo stručnjaka koji zna.“ Za sobom imaju šest epizoda, pa vam neće trebati mnogo vremena da nadoknadite propušteno.

Alarm sa Daškom i Mlađom

Daško i Mlađa su svirali u bendovima, pravili fanzine, radio emisije, ozbiljne časopise, organizovali koncerte i žurke. Ponovo se našli na zajedničkom radio poslu u rano proleće 2011. Sada su autori popularnog podkasta „Alarm sa Daškom i Mlađom“.

LiceuLice FM

LiceuLice osim u štampanoj formi, postoji i kao emisija na RadioAparatu, ali se podkast može poslušati i na MixCloud-u. Do sada su snimili 55 epizoda, a bave se temama kao što su: muzeji u digitalno doba, solidarnost u vreme korone, ulice za bicikliste, bolesti zavisnosti i mentalno zdravlje… Poslušajte šta imaju da kažu!

GistroPop

Gistro FM je podkast Vladimira Skočajića – Skoče, jedinog „muzičkog novinara“ koji nije izgradio karijeru za vreme SFRJ, a čijem ukusu i sugestijama verujemo. Zbog toga vam preporučujemo da poslušate šta na temu muzike ima da kaže u svojim emisijama.

Žiška

Iza ovog podkasta stoji istoimena digitalna agencija „Žiška“, a bavi se temama koje imaju veze sa digitalnim marketingom. Domaćini su Miloš Skokić, Goran Jankuloski i Dario Kesegi. Izbor tema funkcioniše po sledećem principu: „Kada neka carica počne da lepi stihove narodnjaka preko klasične umetnosti uz iscrpne opise i jednih i drugih umetničkih dela i okupi zajednicu od desetak hiljada posvećenih pratilaca, mi želimo da čujemo sve o tome, ali i da zajedno dekonstruišemo taj zid između treša i visoke umetnosti“.

I, ne zaboravite, tu je i Oblakoder 🙂

Večeras je na talasima radija Beograd 202 od ponoći druga po redu naša emisija koja se bavi temom mladih i društvenih mreža. Ovom saradnjom, Oblakoder i Radio Beograd 202 pokrenuli su serijal emisija namenjenih mladima, koje imaju za cilj da analiziraju i demistrifikuju različite fenomene koji se tiču mladih i koji utiču na njihov život. Ukoliko ste propustili da poslušate prvu epizodu, možete je pronaći na MixCloud-u, a na istom linku možete preslušati ili se podstetiti „Digitalnog kasetofona“ ili naših misktejpova, ukoliko ipak preferirate smo muziku.

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Avatar

    zeleni kačket!!!!!

    Reply

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi