Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon

Umrežavanjem do promene

Konferencija pod nazivom „Umrežavanjem do promene“ održana je 27. septembra u novootvorenim prostorijama Nove iskre na Dorćolu.
Piše: Marija Milić

29. September 2019

Konferencija pod nazivom „Umrežavanjem do promene“ održana je 27. septembra u novootvorenim prostorijama Nove iskre na Dorćolu. Konferenciju su u celosti osmislili i realizovali polaznici četvrte generacije Nelt edukativnog programa, čime su zaokružili njihov jednogodišnji program edukacije.

Konferencija je sadržala tri teme za diskusiju. Prva panel diskusija pod nazivom „Umrežavanje: mogućnost interdisciplinarne saradnje u digitalnom i fitičkom prostoru“ tiče se potreba mladih za saradnjom, ne samo u okviru institucija, već i neformalno. Mladi će imati mogućnost da u okviru različitih grupacija zajedno sa profesionalcima iz raznih oblasti obrazuju timove koji odgovaraju njihovim potrebama i interesovanju.

Nelt edukativni program (NEP), kao eksperimentalni interdisciplinarni obrazovni format za studente različitih fakulteta u Srbiji je organizovan od strane tri vodeća lidera iz različitih organizacija. Nana Radenković (Nova Iskra), Milica Pekić (Galerija12HUB) i Marko Milanković (NELT Grupa) realizuju ovaj projekat već četiri generacije.

 „Danas smo imali završen program četvrte generacije, koji svake godine izgleda drugačije. On zavisi od grupe studenata koji ga pohađaju, a studenti su uvek sa različitih fakulteta. Ove godine su bili zainteresovani za razne teme, najviše u domenu obrazovanja, ekologije, kulture i umetnosti. Ono na šta smo mi jako ponosni je da je ceo program organizovan od strane studenata. Mi smo bili tu samo kao mentori, neko ko usmerava.“, navodi Nana Radenković, jedan od mentora i programskih urednika Nelt edukativnog programa.

„Malim ekološkom koracima do saradnje“ naziv je druge po redu panel diskusje. Ova tema i te kako je značajna, kako za mlade, tako i za odrasle, posebno u sredini poput naše koja je ekološki nedovoljno razvijena. Tiče se pokretanja inicijative za očuvanje životne sredine.

Kristina Armuš, studentkinja Filozofskog fakulteta i jedna od učesnica četvrte generacije Nelt edukativnog programa ističe kako je sve organizovano do sitnih detalja. Panelisti su , navodi ona, bili jako zanimljivi, a publika vrlo zainteresovana i fokusirana.

„Ja sam bila jedna od moderatorki, moji sagovornici su bili tačni, zainteresovani i za druge panele, što ih je navelo da se i posle panela za koji su pozvani zadrze na koktelu i raspituju o NEP-u. Mislim da smo i time, a i činjenicom da se dosta novih ljudi zainteresovalo za NEP postigli pravo “umrežavanje” koje očekujemo da će nešto promeniti,” zaključuje Kristina.

Tema treće panel diskusije bila je „Da li i kako neformalno obrazovanje popunjava pukotine formalnog”. Govorilo se o tome koliko i na koji način alternativni vidovi obrazovanja potpomažu formalnom.

„Svi govore o tome kako mladi odlaze iz Srbije, a niko ne govori o tome da se mladima jako retko pruža prilika da nešto sami rade, kažu, da ih neko sasluša. Nadam se da je ovo neko novo doba.“  naglasila je Nana.

Konkurs za nove polaznike pete generacije biće raspisan uskoro. Studenti su sa konferencije izašli sa utiskom da treba da budu hrabri, otvore sebe ka drugima i priključe se programima poput ovih.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!