STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Under your gaze – izložba koja preispituje termin male gaze

Izložba Under your gaze prva je u nizu izložbi u okviru projekta Podijum
8. July 2022.

Od 12. jula do 2. oktobra u Umetničkom prostoru U10 odigraće se novi projekat za podršku mladoj savremenoj umetničkoj sceni. U pitanju je inicijativa koja nosi naziv Podijum, i koju će ove godine voditi pet istoričara umetnosti: Jovana Trifuljesko, Nevena Bogojević, Kristina Armuš, Bojana Jovanović i Stefan Ralević.

Na izložbi će svoje radove izlagati: Alma Gačanin, Anastasija Pavić, Đurđina Samardžić, Maja Halilović, Bojana Branković, Kemil Bekteši, Maja Simišić. Kustoskinja izložbe biće Jovana Trifuljesko.

Na otvaranju publika će biti u prilici da prisustvuje na čak tri performansa koje izvode umetnuce Anastasija Pavić, Bojana Branković, Maja Simišić.

Prva u nizu izložbi koje će se odviti u U10, nosi naziv Under your gaze, i ona preispituje sistem vrednosti u kome muškarac nosi aktivnu ulogu promišljenog posmatrača, dok je žena predmet muške požude. Otvaranje izložbe biće 12. jula u 20 časova, izložba će trajati do 28. jula. Koliko god žena bila snažna, nezavisna, gruba, nežna, osećajna, ona služi isključivo kao stavka koja će pokrenuti muškarca da nešto shvati o sebi.

Šta pokreće nju?

Iako je termin male gaze-a, na kome je osnovna ideja izbložbe bazirana, prvobitno bio vezan zabfilm, u savremenom dobu postaje sve prisutniji u javnom diskursu i feminističkoj teoriji. Komodifikacija ženske seksualnosti nije nova pojava, od naših praistorijskih predaka do porno zvezda, žensko telo je uvek služilo muškom pogledu. Ona postoji samo kao nosilac materice koju treba ispuniti. U savremenom internet svetu sve su prisutniji trendovi poput onog, većini korisnika te mreže verovatno poznatog, Tik Tok trenda sa parolom „How I stopped dressing for the male gaze”.

Koncept muškog pogleda probio je sve barijere i ušao u mejnstrim, ali šta on predstavlja? I da li uopšte postoji način da ga se klonimo?

Margaret Atvud je u jednom intervjuu rekla: „Muškarci me često pitaju zašto su ženski likovi u mojim romanima toliko paranoični. Ja to ne bih nazvala paranojom, već prepoznavanjem svog položaja u svetu.”

Tu se javlja problem kojim se bavi ova izložba, problem izloženosti tuđem pogledu u svakom momentu. Kako se na nas odražava seksualizacija ženskog tela, bez obzira na kontekst u kojem se ono nalazi?

Kakva je slika žene, majke, prostitutke i kako i kada se ona pretvara u kastrativnu demonizovanu feministkinju koja želi da ubije muškarca i tako propagira blud i uništi tradicionalne porodične vrednosti? Koja je razlika između pogleda divljenja i predatorskog pogleda? Da li je uopšte ima, i da li je ona važna kada ste VI posmatrani?

Postoji zadovoljstvo sa obe strane pogleda. Ali kada je pogled sistematizovan, da li smeš da u njemu ne uživaš?

Najnovije iz: Sanduče

Svečano otvoren 56. Bitef

Predstavom Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima kostima svečano je otvoren ovogodišnji Bitef festival

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *