United We Stream Balkan – Novi kućni ritual petkom

UWS Balkan predstaviće neke od najharizmatičnijih lokacija u regiji
14. January 2021.

United We Stream Balkan počinje sa emitovanjem 15. januara 2021. godine od 19 do 00 časova putem UWS web stranice, Facebook-a i YouTube-a. Trajaće 15 nedelja sa preko 75 sati programa. Prvi stream će prenositi partneri iz preko 20 zemalja. Pored Balkana, regionalne umetnike će imati priliku da čuje publika od Sidneja, Singapura, Londona do Berlina, Madrida, Milana, Nju Jorka, Tibilisija, Tesalonikija, i mnogih drugih gradova.


UWS Balkan predstaviće neke od najharizmatičnijih lokacija u regiji. Jednom nedeljno, digitalni posetitelji ima će priliku da uživaju u visokokvalitetnom prenosu uživo sa zanimljivih gradskih lokacija iz pet različitih država, uz kreativno odabran muzički program.

Noć započinjemo u Crnoj Gori u kojoj ćete imati priliku da uživate u jednom od najpoznatijih i najposjećenijih lokala iz davnih 1980-ih – restoranu Ribnica, koji je od 2020. godine pretvoren u mesto za afirmaciju kulture i umetnosti. Njegovo postojanje je aktivno doprinelo kulturnom napretku Podgorice i Crne Gore kroz radio, klub, festival, i individualni rad. Sada već uveliko poznato ime u svetu elektronske muzike, DJ AudioStorm, će preuzeti DJ pult i pokloniti nam 1 sat kvalitetnog zvuka. Njegova veština i talenat u polju produkcije i DJ-inga su ga smestili u samo središte evropske muzičke scene.

Put nas dalje vodi ka beogradskom DIMU – music/art habu gde će nastupiti trio Vizelj, kojeg najbolje opisuju atributi poput besan, napet i električan. Zamišljen poput umetničkog haba koji je ujedno i bar, Dim je mesto u kojem se u nešto intimnijoj atmosferi okuplja umetnička leftfield scena, sintetički prostor u kojem se odigravaju galerijski, pozorišni i klupski događaji, kao i igre na sreću sa drag kraljicama.

Iz sarajevskog naselja Alipašino Polje, tehno-predgrađa, domu mnogih DJ-eva i pristalica klupskog zvuka, naselju koje većina umetnika, muzičara i režisera i dan danas posjećuje kako bi njihov rad dobio underground kredibilitet, realizova će se prvi UWS stream iz BiH. Kompletan koncept je zamišljen kao tribut nekadašnjem noćnom kluba Stella i njegovom rezidentu, jednom od najmlađih sarajevskih DJ-eva tog perioda – DJ Vanji S-Cream-u.

Nastup će izvesti Boris Boras, umetničkog imena Borgie, koji će sa petnaestog sprata Hotela Ibis poslati svoju jednosatnu Dark-Disco video-razglednicu u svet sa kompletnim setom vlastite autorske muzike. Boris je producent, DJ, vlasnik i osnivač izdavačke kuće Adriatiko / Psihometron, koji je u protekloj godini nastavio vrlo aktivno da stvara muziku uz nekoliko vinilnih izdanja, što je bio zapravo i jedan od glavnih razloga da Klabika baš odabere njega za prvi nastup.

DJ Insolate, istinska snaga hrvatske tehno scene već više od dvadeset godina na globalnom nivou važi za ikonu kao producent i DJ, a suvlasnica je prvog osječke vinil izdavačke kuće Out of Place, kao i suosnivačica TRAUM-a. Dobitnicu nagrade “Ambasador Hrvatske u inostranstvu” 2017. godine, te jedno od zaštitnih lica Osijeka u kandidaturi za europsku prestolnicu slušamo sa jedne tajne lokacije u Osijeku.

Nina Hudej i Nina Bell, poznate po svom elektronskom projektu Warrego Valles, zatvoriće prvu USWB noć streama iz ljubljanskog unikatnog alterntivnog kulturnog centra Metelkova, gdje književnost, teatar, izložbe i zanimljiva predavanja harmonično koegzistiraju. Nina I Nina su producentice i DJ-evi čiji rad, inspirisan aktivističkim entuzijazmom, uveliko učestvuje u kreiranju današnje slovenske klubske scene. Uz njihovu jedinstvenu i nesvakidašnju kombinaciju zvukova i različitih stilova, melodično isprepletenih eksperimentalnim igrama plešemo zajedno sa muralima i grafitima Metelkove.

Svi događaji će biti besplatni, ali donacije će biti moguće putem PayPal-a. Novac prikupljen od streamova ravnomerno biti raspoređen po regijama u kojima će USWB timovi predložiti kojem najboljem i najzanimljivijem predstojećem muzičkom poslovnom modelu, ideji ili inovaciji trebaju ići ti fondovi. Sve će biti javno objavljeno na našim stranicama.

Kako bi se pokazala humanost i razumevanje za trenutnu ekološku krizu, UWS Balakan imaće dodatnih 8% poreza na solidarnost koja će biti usmerena ka projektu “Balkanske reke – poznate kao evropsko plavo srce”. Kampanja Plavo srce i lokalni partneri na terenu podržavaju široku mrežu lokalnih rečnih aktivista čija je namera ujediniti balkanske regije u njihovoj borbi za slobodne reke, ljudska prava i region.

Kao međunarodna kulturna platforma, United We Stream zalaže se za očuvanje raznolike klubske kulture i njenih vrednosti. Zajedno se suočavamo sa trenutnom krizom i intenzivno se bavimo temama modernog kulturnog obrazovanja. Nastojimo da se što glasnije čuje glas i rad svih onih koji su uključeni u očuvanje naše kulture koja se u protekloj godini suočila sa nesnosnim preprekama.

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi