Unutrašnje nevreme Katarine Pantović – promocija u Novom Sadu

„Unutrašnje nevreme“ je prvenac ove mlade pesnikinje i nagrađen je na konkursku Metice srpske u ediciji „Prva knjiga“ kao najbolji pesnički rukopis u 2019. godini.

24. January 2020

Promocija zbirke poezije „Unutrašnje nevreme“ autorke Katarine Pantović održana je u četvrtak, 23. januara, u knjižari Zenit u Novom Sadu.

„Unutrašnje nevreme“ je prvenac ove mlade pesnikinje i nagrađen je na konkursku Matice srpske u ediciji „Prva knjiga“ kao najbolji pesnički rukopis u 2019. godini. Zbirka se sastoji od tri ciklusa – „Zahtevi“, „Neizvesnosti čekanja“ i „Kada smognem snage“, a svaki ciklus broji po 12 pesama.

Publici se obratila i autorka knjige koja je na samom početku rekla da poeziju piše od srednjoškolskih dana, kao i da je neke od svojih prvih pesama svrstala i među 36 objavljenih u ovoj zbirci.

“U „Unutrašnje nevreme“ su uključene neke pesme koje sam napisala u trećem i četvrtom razredu srednje škole, tako da je u tom smislu zbirka nastajala jako dugo. Istovremeno, kako sam upisala fakultet i došla u dodir sa novim literarnim štivom, tako su se menjali moj stil pisanja i senzibilitet. Ono što je nastajalo u srednjoj školi se razlikuje od onoga što nastaje sada ili je nastajalo pre godinu ili dve,” istakla je autorka.

Pored toga što se bavi pisanjem poezije, Katarina je takođe književni kritičar i urednik u izdavačkoj kući „Treći trg“, pa je prisutnima objasnila odakle crpi inspiraciju za pesme, kojih, kako kaže, ima još mnogo.
“Kada sam u fazi da pišem neke naučne radove, jako mi je teško, iako izlazim na kraj sa tim, da pišem poeziju, a najproduktivnija u pisanju poezije sam kada sam investirana u taj urednički proces, kada radim na rukopisima koji pristižu na konkurs „Trećeg trga,“ istakla je ona.
Za Oblakoder magazin Katarina Pantović je kazala da su sve tri oblasti njenog delovanja: i književna kritika, i bavljenje uredničkim radom, i poezija, u međusobnoj sprezi, te da se one međusobno podrazumevaju.

Na pitanje voditelja programa ove književne večeri, Bojana Krivokapića, koji su to autori i autorke koji su se upisali u njenu poeziju, Katarina je rekla da su u njenim gimnazijskim danima na nju najviše uticali pesnici povišene emocije i slikovnosti kao što su Dis i Miljković.

“Već pet godina intenzivno pišem i objavljujem književnu kritiku, a to podrazumeva da sam u kontaktu sa savremenom književnom produkcijom i tu bih izdvojila Radmilu Lazić, Anu Ristović, Sašu Jelenkovića, Dragana Jovanovića Danilova i moram da kažem da mom senzibilitetu nekako najviše odgovara ta naša poezija koja se pisala 90-ih godina prošlog veka”, zaključuje Katarina Pantović.

Autor teksta: David Milosavić

Fotografije preuzete iz privatne arhive Katarine Pantović

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi