Upoznajte indie svet Alekse Stankovića

Aleksa Stanković je mladi kantautor, producent, multiinstrumentalista, pijanist, tekstopisac i student dizajna zvuka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

15. July 2019

Aleksa Stanković je mladi kantautor, producent, multiinstrumentalista, pijanist, tekstopisac i student dizajna zvuka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Već kao mali je pokazivao sklonost ka muzici, a na klavijaturi je skidao pesme sa već 4 godine. Nakon toga upisao je osnovnu muzičku, čime je započeto njegovo muzičko obrazovanje koje ima raspon od osnovne muzičke do mastera. Smatra da je muzika prva stvar kojom želi da se bavi u životu.

Pre par meseci nastupao si u Poletu, a događaj je nosio ime „Indie rock veče Alekse Stankovića“. Zašto Indie rock?

Verovatno je i ovo krenulo od detinjstva. Roditelji su mi konstantno puštali The Cure, Pink Floyd, Sting-a, Nik Kershaw-a, Tangerine Dream, Peter Gabriel-a, Kate Bush… te sam verovatno pokupio dosta elemenata od mnoštva umetnika i bendova i ono sto je proisteklo je upravo indie žanr. Privatno slušam isto što sam slušao kao mali, ali sam otkrio dosta dobrih muzičara sličnog žanra kao što su James Bay, Devendra Banhart, Tom Odell.

Kako nastaju tvoje pesme? Na kom jeziku pevaš i zašto?

Pesme nastaju u random momentu, u toku noći ili u toku svirke. Inpiracija se samo stvori i odmah uključujem Cubase da snimim to sto mi je na pameti ili pak otpevam ili odsviram i snimim na telefonu. Trudim se da pevam na engleskom jeziku, jer ne planiram da ostanem u Srbiji, pa će mi automatski biti lakše kada je u pitanju predstavljanje mog muzičkog materijala.

Pripremaš album – kako izgleda raditi na tome u Srbiji kada si mladi nezavisan muzičar?

Pre godinu dana sam odlučio da snimim album koji će imati osvrt na prvu elektronsku muziku 70-ih i 80-ih, po uzoru na Žan Misel Žara, Majk Oldfilda, Vangelisa… Glavna ideja albuma će se realizovati kroz 9 planeta, gde će svaka imati svoj žar, svoju originalnost i boju. Plan je da album ne traje duže od 30 minuta. Slušalac će doživeti kraći put kroz muziku i kroz moje viđenje planeta. Komplikovano je stvaranje kantautorskih dela u Srbiji i generalno alternativne muzike, jer je ograničen broj ljudi, koji u našoj zemlji prati taj žanr. Tako je i prezentacija mojih pesama i pesama ostalih kolega veoma otežana. Nadam se da će se nešto promeniti i da će se oformiti neki veći kantautorski festivali, koji će imati za cilj da promovišu umetnike kako taj teret ne bi padao samo na njih.

Trenutno snimaš spot za pesmu Stronger. Zašto je pesma na engleskom i kako izgleda snimanje spota?

Pesma je na engleskom, jer planiram da spot promovišem van Srbije. Ovo je ujedno i jedna od pesama za moj master rad na FDU u Beogradu (Snimanje i dizajn zvuka), te želim da svaki aspekt bude veoma kvalitetno izrađen. Koleginica Sanja Tišma, koja se takođe bavi muzikom i koja ima svoje pesme, je glavna što se tiče snimanja. Trenutno tražimo lokacije po gradu koje će biti zanimljive za snimanje.

Gde sebe vidiš na muzičkoj sceni?

Pored pesama koje stvaram, a imam ih oko 60 od kojih 30-tak možete čuti na jutjubu, pišem i instrumentalne kompozicije za orkestar ili klavir.
Najviše sam fokusiran na filmsku muziku i tu sebe pronalazim. Ne vidim se na sceni već za klavirom kako kompunujem i šaljem završene kompozicije izdavačkim kućama. Ideja mi je da ostavim svetu lepu muziku, a ne da budem rob i stvaram zato što moram zbog prodaje. Naravno da finansije igraju ulogu, ali moja želja je da ljudi čuju šta sam stvorio i ništa više.

Ko su ti muzički uzori?

Osim već gore pomenutih muzičkih uzora, slušam i Charlie Puth-a i Shawn Mendes-a i pravim pesme koje imaju slični vajb. Uvek se trudim da ostavim lični pečat u numerama, bilo da je to u instrumentalnom smislu ili produkcijskom, ali sam muzički otvoren i slušam sve u čemu se čuje kvalitet, originalnost ili dosetljivost.

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *