fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Uprava carine i lažna nagradna igra – jeste li za Smart ili Ladu Nivu?

Neka vam se, kao da ste carinik odmah upale lampice da tu nešto nije u redu!
15. September 2022.

Uprava carine Republike Srbije pre par dana na svom Instagram profilu (koji je i te kako aktivan) obavestila je pratioce da je na graničnom prelazu Horgoš došlo do čudnog poziva, te da je jedna gospođa pozvala carinu u nadi da će dobiti informaciju kako da preuzme auto koji je osvojila u nagradnoj igri. 

Naime, gospođi je na kućnu adresu stigala otpremnica da je osvojila automobil – Smart, a sve što se od nje zahtevalo bilo je da snosi troškove poštarine, koja iznosi 25 evra, odnosno 3.050 dinara. S obzirom da je otpremnica adresirana na granični prelaz Horgoš, gospođa je pozvala granični prelaz, a službenici su nakon ove informacije odmah reagovali objavom na mrežama, kako bi upozorili ostale građane. U ovom slučaju, neko je zloupotrebio ime prelaza kako bi nasamario nedužnu gospođu. Ono što je takođe interesantno je da je cifra za uplatu „troškova poštarine”, u ovom slučaju način prevare, relativno mala. Reklo bi se da se ovo može smatrati sitnom prevarom, ipak, 25 evra i desetoro zbunjenih građanja – e to već nije mala svota novca. 

Uprkos upozorenju izdatom od strane carine, na ovome se nije završilo, nakon par dana, građani su, takođe, putem Instagram profila obavestili Upravu carine RS da je bilo još sličnih situacija. 

Ovoga puta, poklanjao se automobil – Lada Niva. Pošiljka je sadržala iste informacije te je i njima rečeno da automobil treba da preuzmu na prelazu Horgoš, ali i da prethodno uplate 25 evra za „troškove poštarine za poslovnu dokumentaciju”. 

Na profilu UCRS, navode kako su se tokom vikenda javljali građani i građanke kako bi podelili slična iskustva. 

Granični prelaz Horgoš nema ništa sa ovim slučajem, već savetuju građane da ne uplaćuju nikakvu „poštarinu” i da slučaj prijave policiji, napominju na svom profilu.

Ono što potencijalno može da zbuni građane je to da Uprava carine, periodično organizuje e-licitacije na kojima se prodaju stvari koje su zaplenili na granici. Upoznati sa time, građani vrlo lako mogu da poveruju u ovu vrstu prevare, na primer, da je Uprava carine odlučila da pokloni jedan automobil, ili tome slično. Ono što je važno istaći je da se i dalje ne zna ko stoji iza ove „nagradne igre”, ali se pretpostavlja da su ovi građani slučaj prijavili policiji, kao što su i dobili savet.

Lažne nagradne igre sredstvo su prevara već dugi niz godina, a vrlo često se zloupotrebljavaju upravo javne institucije, jer su one garant sigurnosti. Tako je nedavno zloupotrebljena i Pošta Srbije, odnosno njen logotip. U opticaju je bila nagrada od 30.000 dinara, a zauzvrat je trebalo da se odgovori na četiri pitanja. Nakon što se pošalju odgovori i „dobije nagrada”, zahtevalo se da se to podeli sa još 20 prijatelja, a uz to podele i adresu i ostale lične podatke.

U ovakvim vrstama onlajn nagradnih igara najčešće se vrši zloupotreba ličnih podataka koji se kasnije mogu zloupotrebiti na različite načine. Neretko se zahteva adresa stanovanja, ali i broj računa. 

Brojni su i načini prevare koji se vrše putem onlajn kupovine, te ćete na sajtu dobiti informaciju o jednoj ceni, a sa kartice će vam biti skinut drugi iznos. Ovakve situacije zahtevaju veliku obazrivost, zato je na početku važno da proverite adresu i verodostojnost sajta, takođe, izbegavajte deljenje ličnih podataka, naročito bankovnog računa. Problem sa onlajn prevarama je što na internetu ne potoji regulativa, niti osoba koja može biti direktno odgovorna za to, stoga je teško doći do rešenja. Ipak, ukoliko se nađete u sličnoj, sumnjivoj situaciji, poslušajte savete Uprave carine, uključite lampicu i situaciju odmah prijavite policiji!

Fotografije: Skrinšotovi sa profila Uprava carina Republike Srbije

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *