fbpx

Van okvira – festival koji sprovodi ideje građana i građanki

Grupa „Hajde da…“ organizuje deveti po redu festival „Van okvira / Off Frame“
27. November 2019.

Grupa „Hajde da…“ organizuje deveti po redu festival „Van okvira / Off Frame“ u periodu od 28. novembra do 8. decembra.

Festival je osnovan sa idejom da okupi organizacije i autore koji se bave društveno angažovanom izvođačkom praksom u Srbiji, regionu i šire, i da promoviše uključivanje u pozorišni rad i predstave onih koji su u određenom društvenom kontekstu obespravljeni.

Još smo 2016. godine probali da ispitamo kako je moguće sprovesti participativnost u životu festivala, te je publika bila pozvana da na dan otvaranja predloži delove programa za sve dane i da preuzme odgovornost za njihovo realizovanje. Ove godine smo želeli da ponovimo taj princip, sa tom razlikom što je „zainteresovana javnost“ pozvana mesec dana unapred, da u nekoliko sastanaka predloži aktivnosti (prikaže svoj izvođački materijal, održi radionicu, realizuje prezentaciju ili ponudi sadržaj u nekoj drugačijoj formi).

Tako koncipiran program festivala ove godine nudi:

Četiri radionice – jedna koja se bavi onim što društvo želi da sankcioniše i potisne (Buto radionica koju vodi Marco Nektan), druga koja se bavi uspostavljanjem komunikacije između majki i ćerki tamo gde se pojavljuje generacijski jaz (vodi je Milena Pavlović Stamenić), treća koja ima za cilj da se ljudi koji vide upoznaju sa načinima funkcionisanja slepih i slabovidih osoba (vode je Ana Jovčić, Tijana Simić i Ivana Banovački) i četvrta koja sa mladima istražuje da li pozorište i digitalna tehnologija imaju nešto zajedničko (koju vodi Ana Popović).

Biće održano predavanje o radionici kao formi rada, ali ovog puta Boris Čakširan i Ljubica Beljanski određuju radionicu kao umetnički čin.

Nela Antonović i Teatar Mimart će se u formi performansa baviti post-istinom, a Gordana Ristić organizuje za grupu umetnika i aktivista večernju trpezu za kojom će se razgovarati o umetničkom i aktivističkom delovanju u turbulentnim vremenima.

Festival se završava 8. decembra, kada će osim performansa „Igra senki” (nastalog tokom Buto radionica Marca Nektana), biti izvedena i predstava „Seks i nasilje: od 6 do 36“ (koju je režirala i izvodi Tanja Đurić Josić i koja se delom bavi i nasiljem prema ženama sa invaliditetom) i „5 minuta i 20 sekunde“ (plesna minijatura, koja je nastala kao koautorski rad žena koje su navršile 50 godina i iz te perspektive „pričaju“ o protoku vremena – Branka Baretić Milenković, Danijela Pantić, Marina Maraš, Stanislava Raičević, Svetlana Đurović).

Najnovije iz: Sanduče

Kragujevac dobio prvi Reciklomat u Srbiji

JКP Šumadija Кragujevac u cilju unapređenja svojih usluga nabavilo je Reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada (plastičnih flaša, limenki i staklene ambalaže).

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi