STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Važno je da se mi žene međusobno podržavamo

Uoči koncerta na festivalu Vila na Fruškoj gori razgovarali smo sa umetnicom Natali Dizdar

1. June 2022

„Sloboda je za mene osjećaj mira, autentičnosti i ljubavi prema sebi. Rijetki su trenuci u kojima se ne osjećam slobodno a kad se to dogodi to obično bude putokaz za neku važnu životnu lekciju“ rekla je hrvatska pevačica Natali Dizdar koja će održati koncert na festivalu „Vila“ koji se realizuje u okviru programskog luka „Heroine“ Evropske prestonice kulture.

Natali Dizdar se prvi put u javnosti pojavila krajem 2003. godine kada je učestvovala u hrvatskom muzičkom takmičenju gde je ušla u finale i zauzela treće mesto. Odmah nakon toga izdala je svoj prvi singl „Ne daj“, a do sada je izdala četiri studijska albuma. Natali je 2011. godine diplomirala na Edukativno – rehabilitacionom fakultetu u Zagrebu gde je stekla zvanje profesora socijalne pedagogije. Godine 2020. zajedno sa grupom Mayales pokrenula je zajednički muzički projekat pod nazivom „Beti“, a iste godine objavili su singl „Slobodna“.

U današnje vreme sve više je muzičkih pravaca, nastaju novi, spajaju se već postojeći, kako biste okarakterisali i opisali muziku koju Vi stvarate osobi koja nije upoznata sa Vašim radom?

Natali Dizdar: Nisam baš nešto od žanrova u muzici, a pogotovo zbog ovog što ste i sami spomenuli. Glazba koju stvaram uvijek je u kategoriji popa, a svakim novim albumom malo se pomaknemo u zvuku u odnosu na ono što trenutno slušamo, otkrivamo, proživljavamo.

Još 2004. godine izašao je Vaš prvi singl „Ne daj“, u periodu od skoro 20 godina, šta se sve promenilo u Vašem životu i koji snovi su Vam se ispunili?

Malo je nezahvalno odgovarati na pitanje što se promijenilo u 20 godina života, ali drago mi je da su neke stvari ostale iste. A to je činjenica da se još uvijek bavim poslom kojeg volim, da stvaram i uživam u novim projektima i da sam u svemu tome i dalje slobodna.

Nedavno je pokrenut projekat „BETI“ između Vas i članova grupe Mayales, kako je došlo do ove saradnje i kakvi su Vaši planovi kada je u pitanju projekat „BETI“?

Od početka ove suradnje zapravo su već prošle dvije godine, uspjeli smo zajedno napraviti EP od 5 pjesama od kojih su 3 već bili singlovi. Nas prvi, ‘Slobodna’, ‘Vili’ i posljednji ‘Bez ljubavi’. S ekipom iz Mayalesa se poznajem već dugi niz godina, Vlado je ujedno i gitarist u mom bendu i koautor većine pjesama na mom posljednjem albumu kao i samostalnom Ep-u koji izlazi ove godine. Pavle je moj producent a Luka također povremeno svira sa mnom tako da se ova suradnja zapravo dogodila vrlo spontano. 

Kada je u pitanju Vaša solo karijera, najaktuelniji singl je „Kad mislim na to“, na šta konkretno mislite dok pevate tu pesmu?

Ovisi kako kad.

Mnogi od malena imaju uzore, a neki i svoju ličnost formiraju prema svojim uzorima, ko su bili Vaši uzori tokom života i kroz muzičku karijeru?

Morat ću vas razočarat, nisam imala neke uzore, ali sam jako volila Billie Holiday kao teenagerica i lako mi se bilo povezati s njenim senzibilitetom i čitavim sentimentom tog doba.

Održaćete koncert u okviru programa „Vila“, koji je deo Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Prvi put se ovakva vrsta programa održava u srcu Fruške gore, kakvo je Vaše mišljenje o tome i koliko često ste nastupali na takvim lokacijama?

Sretna sam što sam pozvana nastupiti na jednoj takvoj manifestaciji i sudjelovati u programu, pogotovo zato jer se sve održava na jednoj tako unikatnoj i atraktivnoj lokaciji. Jedva čekamo!

Programski segment „Vila“ održava se u okviru programskog luka „Heorine“ koji se bavi ženskim stvaralaštvom, podsticanjem i promovisanjem ženske kulture i umetnosti. Zbog čega je bitno da se žene, u današnje vreme, međusobno podržavaju, kako na profesionalnom tako i na privatnom planu?

Uvijek je važno da se mi žene podržavamo što često nije slučaj i mislim da su muškarci u tom smislu definitvno složniji kolektiv. Puno se toga napravilo za ravnopravnost spolova u posljednjih par desetljeća i mislim da je važno vježbati empatiju jednih prema drugima jer je uz svjesnost ona jedno od najvažnijih elemenata za napredak društva općenito.

Ko su sve heroine za Natali Dizdar, u muzici, ali i u svim drugim profesijama?

Osim spomenute Billie, jako sam volila Amy Winehouse, Stevie Nicks, Moniku Seleš, Janicu Kostelić..

Pored Natali Dizdar, festival „Vila“, prvi takav u Vrdniku, na Fruškoj gori od 3. do 5. juna okupiće još sjajnih imena poput glumice Anice Dobre, muzičarki Kaliopi, Tarje Turunen, Amire Medunjanin, violinistkinje Simon Lamsma i violistkinje Tabea Zimmermann, zatim predstave, filmove na otvorenom, poeziju, gastrokultura kao i programi za najmlađe. Više o festivalu možete pronaći na sajtu novisad2022.rs

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *