STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Vršnjaci vršnjacima – inicijativa za smanjivanje digitalnog jaza među mladima

Akcija prikupljanja pametnih uređaja za đake koji nemaju uslova za praćenje nastave
Piše: Iva Hadnađ

15. June 2021

Usled pandemije, svakodnevica mladih ljudi značajno je izmenjena. Sa prelaskom na onlajn nastavu, mobilni uređaji i kompjuteri postali su glavni medijum za prenošenje znanja i edukaciju. Digitalizacija je prihvaćena kao jedina moguća alternativa. Međutim, nedostatak tehnike uticao je na kvalitet života i prava na školovanje mnoge dece. Da bi „normalno” pratilo nastavu, čak 37% srednjoškolaca i srednjoškolki deli računar sa ukućanima, 15% nema pristup računaru uopšte (uključujući i telefone i tablete), a kada je reč o osnovcima i osnovkama taj procenat je veći. Ovo su pokazala istraživanja Unije srednjoškolaca Srbije (UNSS), nevladine organizacije koja je već 18 godina glavno reprezentativno telo srednjoškolaca širom zemlje. Na ideju dugogodišnje aktivistkinje Milice Batričević, mreža organizacija iz različitih delova Srbije je u februaru ove godine započela akciju prikupljanja „pametnih uređaja” i adresiranja problema nejednakog pristupa obrazovanju i društvene uključenosti dece i mladih, koji su dodatno postali izraženi u uslovima pandemije.

Ilustracija: UNSS

Do sada je preko 20 udruženja širom Srbije na različite načine podržalo inicijativu. Jelena Ivković iz Fondacije za mlade Obrenovca, jedne od organizacija uključenih u aktivnosti, ističe da je ovakva inicijativa bila preko potrebna u nedostatku sistemskih rešenja, kao i da je afirmativan primer omladinske solidarnosti:

Mislimo da je ova inicijativa pozitivan primer za mlade ljude da se uče vrednostima kao što su solidarnost i participacija u građanskom društvu. Važno je da oni imaju mogućnost da usvoje pozitivne vrednosti i prenesu ih na svoje vršnjake“, kaže Jelena.

Jelena, koja u Uniji sarađuje sa entuzijastičnim omladincima i omladinkama, smatra da su mladi vrlo empatični i kreativni i da su u Uniji ravnopravni sa ostalim članovima kada je reč o donošenju odluka.

Kada govorimo o mladima, često se polazi od toga da su problematični i nezainteresovani. Ipak, mislim da je važno postaviti pitanje – dajemo im li priliku da se njihov glas čuje i vrednuje? Naša inicijativa je zamišljena potpuno nehijerarhijski. Iako Milica i ja koordiniramo akciju, odluke se donose zajednički u okviru celog tima”, napominje Jelena.


UNSS zastupa glas 100.000 srednjoškolaca i srednjoškolki kroz 190 škola članica iz 70 gradova širom Srbije.

Trenutno je preko 10 mladih aktivno uključeno u akcije i projekte Unije srednjoškolaca. U zavisnosti od ličnih preferencija, na različite načine doprinose kvalitetnijem životu i školovanju svojih vršnjaka i vršnjakinja. Neki su volonteri u svojim lokalnim zajednicama, postoji tim koji se bavi marketingom, sakupljanjem podataka.

„Kod njih postoji motivacija i dosta kreativnosti. Njihove ideje i uvidi su nam od velikog značaja”, ističe Jelena.

Jovan Cvijanović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković” u Nišu i Filip Janković iz Pete beogradske gimnazije aktivno su uključeni u projekte u svojim gradovima. Obojica smatraju da bi svi učenici i učenice trebalo da imaju podjednake uslove i resurse za školovanje. Kažu da akcija „Vršnjaci vršnjacima” nije ograničena samo na srednjoškolce i srednjoškolke – može da pomogne svako ko je dobre volje.

Filip iz upravnog odbora UNSS-a, kaže da je ovaj problem nedostatka uređaja samo jedna od stavki koja je deo većeg, sistemskog problema – nejednakog prava na obrazovanje. Dodaje i da je komunikacija između školskih tela i učeničkih parlamenata nedovoljno kvalitetna.

„Problemi pristupa obrazovanju i problemi u komunikaciji su oduvek postojali, ali sa dolaskom pandemije postali su izraženiji. Sistemsko jačanje učeničkih parlamenata je krucijalno. Kada nemate sistemski zagarantovano učeničko predstavništvo u nastavničkom veću, tada nastaju problemi”, smatra Filip.

Jovan Cvijanović iz neformalne grupe aktivnih srednjoškolaca „PRLMNT” navodi da je srednjoškolcima potrebno i više razumevanja, kao i potencijalno smanjenje obima gradiva u ovim, vanrednim okolnostima.

„Najviše nam nedostaju druženja i izlasci. Zbog prevelikog obima gradiva nemamo vremena za druženje, koje nam je već dovoljno uskraćeno zbog korone”, kaže Jovan.

Važan segment akcije, pored promocije solidarnosti je i briga o elektroskom otpadu.

Omladinci su danas i te kako svesni „rupa“ u obrazovnom sistemu. Ipak, nisu obeshrabreni, već spremni da svojim glasom doprinesu promenama na bolje. Razumeju da su uslovi za školovanje nejednaki i da je međusobna podrška i kolegijalnost korak ka ravnopravnijem pristupu nastavi. Kroz akciju prikupljanja pametnih uređaja za praćenje nastave, pored promocije solidarnosti, važna im je i promocija brige o životnoj sredini.

Mislimo da su mladi danas osvešćeniji po pitanju ekoloških problema i imaju više znanja. Želimo da na ovaj način zajedno razmišljamo i o smanjenju elektronskog otpada i udahnemo nov život uređajima koji se ne koriste”, naglašava koordinatorka Jelena.

Ukoliko u fioci imate stari telefon ili tablet koji više ne koristite, a funkcionalan je, nemojte da skuplja prašinu. Na digitalnoj mapi koju je kreirala Unija srednjoškolaca možete pronaći mesto u svom gradu gde je donacija moguća. Napunite aparat, spakujte punjač i doprinesite kvalitetnijem praćenju nastave i socijalizaciji učenica i učenika. Ukoliko dolazite iz civilnog sektora, možete promovisati ideju i postati kontakt tačka za prikupljanje uređaja, dok se biznis sektor takođe može ukljičiti tako što će darivati novu ili korišćenu tehnologiju. Za više informacija i potencijalnu saradnju se možete obratiti grupi Vršnjaci vršnjacima – online digitalne klupe putem imejl adrese vrsnjacivrsnjacima@unss.org.rs.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *