Xanadu nam novom pesmom donosi đuskanje u izolaciju

Uroš Maksimović aka Xanadu je izbacio novu pesmu ''Blejimo kod kuće'' tokom svoje izolacije. Uroš se bavi i grafičkim dizajnom, ilustracijom i svira u bendu Srcolomci.

27. April 2020

Sa Xanadu-om o novoj pesmi i projektima na kojima radi u izolaciji

Iz priloženog vidimo da izolacija pozitivno utiče na masovno stvaranje u mnogim poljima umetnosti. U toku su onlajn izložbe, poput Oblakoderove, nastaju grupe i stranice za međusobnu razmenu kreativnog rada nastalog u ovim kućnim danima i svi kolektivno imamo vremena da se posvetimo svemu što nas interesuje. Ključna reč ovde je kuća kao prostor za sve trenutne aktivnosti – blejimo kod kuće i uopšte nam nije loše, a to potvrđuje i istoimeni hit Uroša Maksimovića, poznatijeg kao Xanadu, koji nam iz svog ličnog prostora donosi opasno đuskanje u naše izolacije. Osim ovog projekta, Uroš svira u pop-funk-disco-rock bendu Srcolomci.
Ceo komšiluk čuće, Xanadu bleji kod kuće!

Uroše, kako izgleda konstantna bleja kod kuće u tvom slučaju?

Uobičajeno, verujem kao i svima trenutno, samo što je bleja prošarana bavljenjem različitim umetničkim disciplinama, poput sviranja, crtanja, smišljanjem novih stvari i završavanjem starih. Ali, naravno, i završavanjem obaveza koje doprinose finansijskoj sigurnosti.

Po zanimanju si grafički dizajner, likovni umetnik i muzičar. Koja verzija tebe se najviše pojavljuje u karantinu?

Pa svaka pomalo, svaki dan donosi potencijalnu novu obavezu ili inspiraciju, tako da nikad ne znam šta ću raditi danas ili sutra. Doduše, uvek razmišljam o muzici, jer ona zahteva dosta vremena i planiranja, dok se druga izražavanja, poput ilustracija, mogu uraditi impulsivno, u jednom naletu inspiracije. A što se tiče dizajna, kad treba da se radi, onda mora da se radi.

Mural ”Sreća”

Omiljeni karantinski albumi i pesme?

Uff, pa muziku koju slušam sad, slušam i uvek, a istražujem sve žanrove konstanto. Ali, evo, poslednji album koji sam slušao je bio Steely Dan – Gaucho, ali najviše volim funk, soul i R&B hitove, pa od skoro su mi u srcu Billy Paul – Me & Mrs. Jones, The O’Jays – Now That We Found Love i Al B! Sure – Off On Your Own (Girl), ali, na primer, muzika koju obožavam i kojoj stremim je Fox The Fox – Stretching Out. To je pravi primer idealnog funk-a!

Kako je nastao Xanadu?

Xanadu je još uvek u nastajanju, rekao bih, ali počeo je kao još jedno od više mojih umetničkih imena, sa kojim se trenutno najviše poistovećujem. Reč „Xanadu“ sam prvo izabrao za moj instagram username, nakon što sam je čuo u pesmi Teena Marie – Behind the Groove. Kad mi se ukazala prilika za moj prvi DJ nastup, samo sam dodao DJ ispred, a onda, nakon što sam primetio da me neki ljudi znaju po tom instagram imenu, odlučio sam da ga koristim i za muzičke projekte.

Xanadu ”Dzemp”

Osnivač si platforme Matični brod, šta sve ona podrazumeva i koji je njen cilj?

Pošto patim od poremećaja ličnosti kad je stvaranje muzike u pitanju, hteo sam da sva moja imena i projekte stavim pod jedno ime. Da ne bih pravio više YouTube kanala, napravio sam jedan i nazvao sam ga Matični brod, inspirisan nazivom albuma „Mothership Connection“ od benda Parliament, za koji sam prvi put čuo u seriji The Mighty Boosh. To je bila početna ideja, ali sada bih rado voleo da Matični brod poraste u jedan kvalitetan i originalan muzički kolektiv, za koji definitivno mislim da fali našoj sceni, a kad steknem uslove, želeo bih da napravim i izdavačku kuću pod istim imenom.

Ko su Srcolomci?

Srcolomci su za sada najpozitivniji proizvod na Matičnom brodu, sa najboljim odazivom i, rekao bih, vrlo vernom publikom. To je projekat koji je sada već prerastao u bend, koji činimo ja i Pavle Nikolić (poznat i kao Niko Nikolić), uživo upotpunjen sa podrškom naših prijatelja Vukašina Milićevića i Stevana Pecića. Pavle i ja smo se upoznali na ekskurziji u Rusiji i spojila nas je ljubav prema funk-u i želja da oplemenimo muzičku ponudu u našoj zemlji. Naša prva kolaboracija je pesma Masha from Russia, a potom su usledili Mali Vrag i Dimitrija Tucovića. Do sada smo imali tri svirke, i bilo bi ih još, ali nas je ova aktuelna situacija primorala na pauzu, iako smo imali ozbiljne planove na proleće. Ali, čim ponovo bude bilo dozvoljeno okupljanje više od dve osobe, počastićemo vas nekim novim pesmama!

Gde svaki Uroš pojedinačno (lik.umetnik, dizajner, dj…) pronalazi insipiraciju za svoj rad?

Dešava se da pesme i radove pravim inspirisan drugim umetnostima, ali inspiraciju najčešće pronalazim i u aktuelnim situacijama u kombinaciji sa željom za iskazivanjem svojih ličnih stavova i pogleda po raznim pitanjima.

Šta još možemo da očekujemo od on-line Xanadu-a?

On-line se trudim da ljude zabavljam Instagram storijima, osvežim feed fotografijama, ilustracijama i crtežima, i kad uspem, iznenadim nekom pesmom. Tako da, što bi se reklo: stay tuned!

Fotografije: Uroš Maksimović 

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi