Youth Media Hub – prilika za mlade da razviju medijske i digitalne veštine

Nova Iskra poziva mlade između 16 i 22 godine iz Srbije i Bosne i Hercegovine da se uključe!
13. July 2020.

Nova Iskra pokreće novi program Youth Media Hub, sa ciljem razvoja medijske i digitalne pismenosti mladih u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost” i poziva mlade između 16 i 22 godine iz Srbije i Bosne i Hercegovine da se uključe!

Budući da razvoj medijske pismenosti predstavlja jedan od glavnih alata za jačanje medijskog i društvenog pluralizma i kvaliteta medijskog sadržaja, a samim tim je jedan od ključnih temelja za demokratizaciju i razvoj građanskog društva i društvene kohezije. To je posebno važno u kontekstu regiona Zapadnog Balkana, gde u medijsko-političkoj svakodnevici dominira šarenoliki i često neuhvatljivi medijski pejzaž, u kome primat previše često uzimaju tabloidno novinarstvo i proizvodnja lažnih vesti, kao i govor mržnje ili diskriminacija putem društvenih mreža.

Ideja projekta je da mlade praktično opremi da se suprotstave takvim izazovima, kako bi se podstakli neophodni i pozitivni procesi prepoznavanja i izgradnje zajedničkog kulturnog prostora koji Srbija i Bosna i Hercegovina svakako dele, podizanja nivoa društvene kohezije i međukulturalnog dijaloga, kao i direktnih saradnji između društvenih aktera zemalja u regionu.

Imajući u vidu potrebe takozvane „generacije Z”, koju karakterišu rano usvajanje digitalnih tehnologija i načina komunikacije, projekat se realizuje kroz specifičnan oblik neformalnog obrazovanja, u cilju unapređenja medijske i informacione pismenosti.

Cilj je da mladi učesnici i učesnice programa kroz različita predavanja, koja će predstavljati svojevrsnu vrstu obuke, steknu potrebna znanja i veštine iz oblasti kao što su timska kultura i timski rad, prezentacione veštine i javni nastup, javno zagovaranje, čitanje slike, kritičko i kreativno mišljenje, tehnike medijske produkcije i druge. Ovim putem pozivamo sve mlade između 16 i 22 godine da se prijave za učešće u obuci putem linka, a najkasnije do 19. jula. Početak obuke očekuje se 21. jula, a trajaće ukupno tri nedelje, sa dva termina nedeljno. Učešće u programu je besplatno. Ohrabrujemo sve mlade, bez obzira na ograničenja sa kojima se suočavaju, da se prijave i zajedno ćemo osigurati da se ispune uslovi za njihovo učešće.

U okviru programa, 45 mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine će imati priliku da učestvuje u predavanjima, a kasnije i u onlajn omladinskom kampu, i na taj način steknu praktična znanja važna u kontekstu profesionalnog razvoja i društvenih i interkulturalnih veština. Mladi učesnici i učesnice će proći kroz dinamičan program, upoznati srodne kulture i načine razmišljanja, a uz to ojačati i sopstvenu medijsku i digitalnu pismenost.

Obuka iz medijske pismenosti je prvi modul projekta Youth Media Hub, a nakon tronedeljne obuke deo učesnika i učesnica programa će biti odabran za učešće u jesenjem omladinskom kampu. U okviru ovog modula, polaznici će sticati konkretne veštine iz domena savremene medijske produkcije (kreativno pisanje, istraživački rad, tehničke veštine…), i na kraju imati priliku da produkuju i promovišu sopstvene digitalne medijske formate zajedno sa vršnjacima iz obe zemlje, koji će zatim biti promovisani putem vebsajta projekta i društvenih mreža.

Tokom projekta, učesnici i učesnice razvijaće neposredne kontakte ne samo među sobom, već i sa priznatim edukatorima, ekspertima i mentorima iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji će držati predavanja i radionice. Obuka iz medijske pismenosti, kao i omladinski kampovi, održavaće se paralelno u obe susedne države, a učesnici će ih zajednički pohađati.

Organizatori će pratiti situaciju i prilagoditi program u skladu sa neophodnim merama prevencije i svi učesnici će biti obavešteni o eventualnim izmenama. Youth Media Hub je partnerski projekat kreativnog haba Nova Iskra iz Beograda i organizacije Intera iz Mostara. Za sve dodatne informacije o programu i načinu odvijanja, možete se obratiti putem email adrese office@novaiskra.com.

Projekat se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih” koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi