fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Youth Rights Talks 8. decembra u Ziri

Događaj YouthRight Talks organizuju Beogradski centar za ljudska prava, Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji i Misija OEBS-a u Srbiji
6. December 2018.

U subotu 8. decembra biće održan prvi YouthRights Talks događaj sa početkom u 11 sati u hotelu Zira! Događaj organizuju Beogradski centar za ljudska prava, Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji i Misija OEBS-a u Srbiji. YouthRights Talks događajem obeležava se 70 godina od Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, ali iz novog ugla – a to je ugao mladih u Srbiji! Svrha događaja je osvešćivanje i osnaživanje mladih i bolje razumevanje činjenice da su osnovna ljudska prava, prava svih mladih ljudi!

YouthRights Talks događaj postavlja sledeća pitanja:

Da li je deklaracija o ljudskim pravima, koja drži Ginisov rekord kao najprevođeniji dokument na svetu, zaista univerzalna i zbog čega? Šta znači mladima danas? Koliko su u medijima zastupljeni siromašniji mladi, mladi koji su pripadnici nacionalnih manjina i mladi koji su izbeglice? Kako u Srbiji funkcioniše pravo na rad? Da li ste znali da deklaracija pominje i pravo na razonodu? Šta povezuje Sofoklea, Sluškinjinu priču, Ališu Kiz…i možda sve mlade ljude ovog sveta?

Temu ljudskih prava u Srbiji biće analizirana kroz nastupe mladih i razgovore sa najraznovrsnijim ličnostima iz javnog života, institucija, medija i omladinskih inicijativa. Oko stotinu učesnika i učesnica imaće priliku da se upozna sa drugim mladim ljudima iz čitave Srbije, ali i da direktno priča sa međunarodnim organizacijama, donosiocima odluka i onima koji se na najvišem nivou bave pitanjima, problemima i budućnošću mladih u Srbiji. Samo neki od njih su urednik Vice Srbija Galeb Nikačević i glumac Strahinja Blažić.

Galeb Nikačević, Foto: Vice Srbija

Strahinja Blažić, Foto: Gloria

Uloga mladih na YouthRighs Talks događaju biće trojaka, oni mogu da prisustvuju, govore ili postavljaju pitanja. Na događaju će biti održani paneli, diskusije, speed dating susret i performans.

Celodnevni događaj „Mladi i ljudska prava: 70 godina od Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“ organizuje se u sklopu obeležavanja Nedelje ljudskih prava, povodom 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Ovom kampanjom promoviše se razumevanje načina na koje nas Univerzalna deklaracija sve osnažuje i ohrabruje se dalje promišljanje o tome kako svako od nas može da bude deo očuvanja ljudskih prava svakodnevno. Obeležavanje Nedelje ljudskih prava organizuje se u saradnji Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, Misije OEBS-a u Srbiji, Kancelarije Saveta Evrope i Delegacije Evropske unije.

YouthRights Talks događaju prethodile su Info sesije koje su održane sa mladima u Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na Info sesijama održane su radionice sa mladima na temu ljudskih prava, a pojedini učesnici radionica su snimili video pitanja o ljudskim pravima, koja će biti prikazana na YouthRighs Talks događaju. Ovo su samo neka od njih.

Tagovi:
Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *