Regionalna underground pop senzacija Z++

Otkrijte ko se krije iza imena Z++, mladog muzičara koji sebe opisuje rečima ,,Ja sam u glazbu, u glazbu sam, glazbiram se miki jako", koji je pre mesec++ privukao pažnju javnosti na sebe prvim albumom 18++.
Autor/ka Ivan Dželajlija

28. October 2019

Pre nešto više od mesec dana, mladi osiječki muzičar koji stvara pod pseudonimom Z++ izbacio je svoj prvi album 18++ koji je regionalna publika veoma dobro prihvatila. Povod za razgovor s njim je i predstojeći nastup na No Sleep festivalu u Beogradu (8. novembar), pa smo s njim razmenili nekoliko reči o njemu kao autoru, albumu, i samom nastupu.

Ko se krije iza pseudonima Z++? Čime se Z++ bavi kada ne pravi muziku?

Krije se samo z++, dolazim iz Osijeka, bavim se muzikom desetak godina, a muzičkom produkcijom zadnjih 6-7 godina. Kad ne pravim muziku bavim se glazbom. Ja sam u glazbu, u glazbu sam, glazbiram se miki jako.

Kako si došao do imena Z++? Šta ono predstavlja?

Do imena sam došao kombinacijom inicijala mog imena i programskog jezika C++. Nije bilo tu puno razmišljanja, trebalo mi je ime kada sam počeo objavljivati beatove na soundcloud i ono je aktualno i danas.

Album 18++ nije izbačen uz napadno reklamiranje, a opet je putem preporuka dospeo do solidnog broja slušalaca. Da li je ideja bila da se album tako širi i kakvi su tvoji utisci o dometu albuma?

Ideja je bila izbacit najbolju glazbu koju sam ja u trenutku mogao napraviti i postepeno graditi ime. Nije bilo gotovo nikakvog reklamiranja i s obzirom na to jako sam zadovoljan dosadašnjim dosegom albuma.

Kako bi opisao svoj zvuk?

Underground Pop.

Da li postoji razlog zbog čega na 18++ nema nijednog feata?

Sve na albumu sam radio velikom večinom ja uz poneki savjet par bliskih ljudi, od pisanja tekstova (osim refrena na crno + zlatno), produkcije glazbe, izrade videa za youtube i svega ostaloga što dolazi uz sam proces. Htio sam zadržati što veću individualnost i da ovaj album bude nešto što će definirati moj zvuk. Ipak moram napomenuti da na albumu postoji jedna suradnja s osječkom pjevačicom Nerom Talan, koja je odradila vokale za kratku prijelaznu pjesmu “još jedan put“.

Član si Retfatlanta kolektiva. Ko su još članovi i koje su njihove uloge u kolektivu?

Članovi koji repaju/pjevaju osim mene su Massimo Savage i Đi, bez njih vjerojatno nikad ne bih počeo raditi pjesme na hrvatskom jeziku pa se vi koji me slušate možete i njima zahvaliti za 18++. Ima još dosta ljudi koji su članovi kolektiva i pomažu na razne načine, a najviše pomognu kad pijemo u studiju.

Kakvo je tvoje mišljenje o rep sceni u Hrvatskoj i regionu? Koliko uspešno se prate svetski trendovi na sceni?

Ima dosta zanimljivih mladih izvođača koje pratim. Ne želim nikoga posebno izdvajati. Trendovi se prate jako uspješno zbog interneta, postoje glazbenici i producenti koji rade na svjetskoj razini i to je svakako za poštovanje.

Kako je došlo do saradnje sa No Sleep festivalom?

Pitajte menadžera haha. Znam da je festival veliko ime u regiji i drago mi je da su me zvali. Vjerujem da će atmosfera bit jebena i veliki pozdrav svim ljudima koji slušaju moju muziku i dolaze na No Sleep.

Kakvi su planovi za budućnost?

Snimanje videa za neke pjesme, mixtape s Retfatlantom kroz nekoliko mjeseci, što više nastupa i naravno snimanje novih, boljih pjesama.

Autor fotografija: Mislav Gelenčir

Autor teksta: Ivan Dželajlija

Tagovi:

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi