STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Zajednički frižider – nova ekološka i humanitarna inicijativa u Dorćol Platzu

Ostavi šta možeš, uzmi šta ti treba!

12. January 2022

Zajednički frižider postavljen je juče u dvorištu Dorćol Platza u kom možete ostaviti višak hrane za ljude kojima je to najpotrebnije. Frižider će biti otvoren svakoga dana od 11 do 19 časova. Zajednički frižider je ekološka i humanitarna inicijativa koju su pokrenule dve mlade devojke Tamara Stojković i Emilija Bojić, a koja se zalaže za smanjenje otpada i borbu protiv gladi.

Fotografija: Instagram profil Zajednički frižider

Tamara Stojković ističe da je od ranije imala ideju o zajedničkim frižiderima, međutim, ne totalno definisanu. Nakon što se prijavila na konkurs Na mladima klima ostaje koji organizuje WWF, upoznala je Emiliju koja je, takođe, imala cilj da smanji otpad u modnoj industriji. Obe su se razumele oko ideje smanjenja otpada, a prvobitna ideja je bila da postave zajednički frižider i ormar koji će funkcionisati po istom principu.

„Odlučile smo se, ipak, da najpre postavimo frižider zato što je to teži deo, mislimo da će sada lakše ići i sa postavljanjem drugog frižidera i ormara. Postoje i neke zakonske regulative o donaciji hrane koje otežavaju čitav ovaj proces i dosta ograničavaju ljudima da doniraju hranu. Na ovome smo radile od početka i naišle smo na brdo prepreka, ali to se na kraju sve isplatilo. Pronašle smo ljude koji su voljni da nam pomognu i da sarađuju sa nama. Mislim da je upravo zbog svih tih prepreka ova inicijativa izašla tako dobro organizovana i isplanirana”, ističe Tamara.

Fotografija: Instagram profil Zajednički frižider

Tamara dodaje i da su na početku dobijale dosta kritika kako je to uzaludno jer će ljudi krasti hranu i biti iracionalni, međutim, ona ističe da se to kosi sa celom njihovom ideologijom jer one, pre svega, računaju na solidarnost, racionalnost i savesnost ljudi.

Kako bi obezbedile maksimalu sigurnost korisnika, aktivistkinje su objavile i spisak dozvoljenih namirnica koji je u skladu sa Zakonom o donacijama hrane. Na spisku se nalaze: fabrički upakovana i hermetički zatvorena hrana u važećem roku trajanja, bezalkoholna pića, osnovne životne namirnice (brašno, ulje, šećer…), sveže voće i povrće.

Fotografija: Instagram profil Zajednički frižider

Ukoliko i vi želite da pomognete i priključite se ovoj akciji, pored doniranja hrane, otvoren je i konkurs za volontere koji možete pronaći na njihovoj Instagram stranici. Volonteri su tu da se pobrinu da je frižider svakoga dana čist i da je hrana koja se nalazi u njemu sigurna za korišćenje i po propisima koji su u skladu sa Zakonom o donacijama hrane.

A na ovaj način, pored čina humanosti, smanjićemo i ugljenični otisak!

Naslovna fotografija: Beta/Amir Hamzagić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *