fbpx

Završeno jubilarno PAFF-ovanje !

Kada sam u sredu otišla na otvaranje jubilarnog petog  Pančevo film festivala srela sam svoju profesorku srpskog iz Gimnazije. Pitala sam je ono opšte pitanje kako je i da li je došla na otvaranje PAFF-a na šta mi je odgovorila „Da, naravno. Pa, ovo se čekalo cele godine.” I zaista, svi Pančevci su iščekivali ovih pet dana gledanja najraznovrsnijih filmova, i po formi i po žanru – od kratkometražnih do dugometražnih, od eksperimentalnih do horora i dokumentarnih.

I ove godine projekcije su prikazivane u Kulturnom centru Pančeva i Dvorani „Apolo”, dok je Štab „Pogon”ovih pet dana  bio glavna lokacija u gradu za djuskanje, tradicionalne PAFF karaoke i preostali muzički program festivala. Ulaz na sve događaje je, kao i uvek, bio besplatan, a oganizatori su se pobrinuli i za besplatan noćni prevoz svake večeri od Pančeva do Beograda.

Jubilarno izdanje PAFF-a otvorilo je ostvarenje nagrađivanog Mladena Kovačevića 4 godine u 10 minuta, koji prati prvog Srbina koji je osvojio Mont Everest, Pančevca Dragana Jaćimovića. Dokumentarac čine video arhiva i dnevnički zapisi nastali tokom ekspedicije, a reditelj se već na početku zahvalio organizatorima i selektorima i naglasio da su hrabri, s obzirom da su odlučili da ovako eksperimentalan film otvori festival.

Po završetku publika je uživala u drem-pop melodijama beogradskog shoegaze sastava Bitipatibi,a nakon koncerta žurka se nastavila u „Pogonu”, gde je Dj vrteo disco, punk i rock hitove, a oni najizdržljiviji pred fajront su komentarisali da je ovo možda i najbolji žur otvaranja svih izdanja festivala.

Celokupan program PAFF-a se sastoji iz takmičarskog („Svetionici” i „Rani radovi”) i revijalnog programa („Pafforama”, „Svetla budućnost” i „Ponoćna jeza”). U okviru „Svetionika” pored već pomenutog Kovačevićevog dokumentarca 4 godine u 10 minuta za nagradu najboljeg dugometražnog filma takmičilo se još 8 ostvarenja –Valdhajmov valcer austrijske rediteljke Ruth Beckemann, nagrađivani prvenac islandskog reditelja Hlinura Palmasona Zimska braća, Majči, hrvatskog autora Josipa Lukića, koji je naišao na dosta pozitivnih kritika posetilaca i dobio posebno priznanje u ovoj selekciji, kao i film Virdžila Vernijea Sofija  Antipolis, koji je osvojio glavnu nagradu jubilarnog izdanja festivala.

„Dimnjak” za najbolji kratkometražni film u okviru „Ranih radova”, dobio je film Matria Alvara Gaga. O ovoj nagradi  kao i svake godine odlučivalo je 16 srednjoškolaca, čiji su ovogodišnji mentori bili hrvatski reditelj Igor Bezinović i Miki Polonski, mladi autor iz Izraela i dobitnik „Dimnjaka” trećeg PAFF-a. Novina je što je ovogodišnji mladi žiri međunarodnog karaktera i činili su ga  polaznici regionalne interkulturalne filmske škole Re:thinking films, novonastale zajedničke platforme tri filmska festivala iz Prizrena, Sarajeva i Pančeva.

U okviru možda i najpopularnije selekcije „Ponoćna jeza”, ljubitelji horora su uživali u ostvarenjima ovog žanra u izboru britanskog reditelja Džulijana Ričardsa svake večeri u ponoć u Dvorani „Apolo”.Nagrađivani dokumentarac Mile Turajlić Druga strana svega, Bife željezara hrvatskog reditelja Gorana Devića, Ćambra Jonasa Karpinjana su bila samo neka od ostvarenja u selekciji ovogodišnje „Pafforame”, dok je retrospektiva kratkih filmova u okviru „Svetle budućnosti” posvećena beogradskoj mladoj autorki Jeleni Gavrilović.

Festival je u nedelju 9. novembra zatvoren dodelom nagrada i filmskim ostvarenjem Dovlatov reditelja Alekseja Germana Mlađeg. Ovaj biografski film prikazuje šest dana iz života briljantnog, ironičnog pisca Sergeja Dovlatova, kog igra srpski glumac Milan Marić, koji je prisustvovao ove večeri i zvanično zatvorio jubilarni PAFF.

Ovo je zasigurno događaj koji treba posetiti i doživeti njegovu magijsku moć da se uvuče pod kožu svima koji ga jednom iskuse, ali i pravo mesto ukoliko tražite ono nesvakidašnje u filmskoj industriji. I ove godine opravdao je očekivanja selekcijom filmova i učinio da tih pet dana veliki broj Pančevaca živi ovaj festival. Njegova ideja se ogleda u nameri razbijanja standardnih socijalnih viđenja filma i svega što on jeste. PAFF pravi iskorak van okvira mejnstrim pogleda na film i filmsku industriju, te je stoga kulturni dragulj Pančeva, koji grupa optimista neguje iz godinu u godinu, te se nadam da će se ova tradicija nastaviti i u budućnosti  biti mnogo više prepoznata i od strane onih, koji su odgovorni za finansijsku podršku kulturnim manifestacijama i razvoj kulture ovog grada.

Photo: Pančevo Film Festival (Facebook)

Photo: Pančevo Film Festival (Facebook)

Photo: Pančevo Film Festival (Facebook)

Marija Todorović

Ostavi komentar