Žene ženama – Women’s Day Coffee Jamming

Sa ciljem da proslavi žene iz svih sfera života organizovan je „Women's Day Coffee Jamming“
Piše: Marija Milić

9. March 2021

Međunarodni dan žena bio je samo jedan od povoda da se na „Coffee Jamming-u“ okupe hrabre i odvažne žene koje su spremne da otvoreno govore o svojim pričama i borbama.

„Women’s Day Coffee Jamming“ organizovale su Ujedinjene nacije u Srbiji, uz podršku UNHCR, UNFPA, OHCRH, UNV, RCO, sa ciljem da proslave i osnaže žene iz svih društvenih slojeva.

Učesnice ovog razgovora bile su Marija Ratković, spisateljica i novinarka, Farnus, umetnica poreklom iz Irana, Mirjana Jovanović i Anica Spasov koje su zajedno učestvovale na međugeneracijskom projektu SOFA, Francoise Jacob, stalna koordinatorka u Srbiji, Francesca Bonelli, UNHCR predstavnica za Srbiju i Borka Jeremić, UNFPA šefica kancelarije u Srbiji. Moderatorka ovog interaktivnog razgovora bila je Lana Nikolić, saradnica Tima UN za ljudska prava. Pored toga, događaju su prisustvovale i ostale članice gorepomenutih organizacija.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana žena je: „Žene u liderstvu: Postizanje jednake budućnosti u svetu COVID-19“. Upravo kroz ovu temu slave se ogromni napori žena i devojaka širom sveta u oblikovanju ravnopravnije budućnosti i oporavku od Kovid pandemije.

Fokus razgovora „žene ženama” bio je isticanje dobrih iskustava i praksi, koje bi mogle doneti dragocene uvide, poslužiti kao savet, ali najviše kao inspiracija, ostalim ženama.

U prijatnoj atmosferi govorilo se o problemima žena sa određenim poteškoćama, značaju edukacije mladih devojaka, ohrabrivanju žena i projektima koji su žene pokrenule kako bi podržale i pomogle jedna drugu.

Svaka od ovih žena imala je svoju autentičnu priču.

 „Verujem da su žene sposobne da urade sve što požele, ali bih volela da obratite pažnju na one žene koje imaju manja prava ili ih nemaju uopšte. Za početak, barem da dobiju pravo na obrazovanje.”, istakla je Farnus, umetnica poreklom iz Irana. Trenutno živi i stvara u Srbiji, a želja joj je da jednoga dana otvori svoju galeriju.

O problemu obrazovnog sistema u Srbiji govorila je i Marija Ratković, rekavši: „Nastavila sam svoje obrazovanje – postdiplomske studije, zato što nisam mogla da se zaposlim posle fakuteta. U međuveremenu, doživela sam povredu, hodala sam uz pomoć pomagala. Suočila sam se sa time koliko je teško i skupo studirati sa bilo kojim zdravstvenim problemom, to je prvi put da sam osetila koliko je obrazovanje nedostupno mnogima.” Takođe, istakla je kako je često morala da prilgodi svoj CV jer je bila prekvalifikovana za neke pozicije.

Anica Spasov podstakla je temu inkluzije, naime, ona kroz svoje projekte podstiče ljude sa teškoćama u razvoju. Pored toga, vodi neprofitnu organizaciju „Naša kuća”  koja zapošljava osobe sa invaliditetom. Organizacija je aktivna u promociji održivih životnih obrazaca – izrađivanjem recikliranog papira, uzgojem vlastitih mikro biljaka i proizvodnjom hrane. Ono što je veoma zanimljivo je da od starih kutija cigareta proizvode papir.

Kroz razgovor i međusobnu podršku ove žene osetile su potrebu da jedna drugu podrže, ohrabre i nastave sa ovakvim okupljanjima, sve u cilju postizanja boljeg položaja žena, devojčica i osoba sa teškoćama u razvoju.

Autor fotografija: Piroshki Photo/UN Serbia

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi