fbpx

„Ženske priče” sa umetnicama

Izložba „Ženske priče“ otvorena je 24. maja u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Izložba se bavi prezentovanjem i afirmacijom mladih umetnica na našoj umetničkoj sceni. Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnicama upriličen je 30. juna, kada su posetioci imali priliku da zajedno sa umetnicama prodiskutuju o radovima i čuju šta je bila inspiracija i šta njihovi radovi simbolizuju za njih.

Kroz radove sedam mladih umetnica:  Gorane Bačevac, Svetlane Bulatović, Sanje Ćopić, Andree Dramićanin, Nadežde Kirćanski, Jelene Pantelić i Tijane Radenković prikazani su različiti umetnički izrazi, njihovi stavovi po pitanju problema žena i njihovoj poziciji u društvu iz ugla žena-umetnica. Na ovaj način umetnice su imale priliku da na karakterističan način prikažu njihovo gledište kako žena tako i celokupnog društvenog okruženja današnjice.

Autorka izložbe Mišela Blanuša navodi da je cilj izložbe promocija ženskih političkih praksi i ženskih iskustava kao i razbijanje brojnih stereotipa sa kojima se susrećemo u patrijarhalnom društvu i dodaje sledeće: “Kada se kaže feministička praksa, odnosno feminizam, uglavnom se misli na jedan aktivistički pristup, dok u ovom slučaju kroz radove na izložbi to može da se vidi drugačije - na jedan specifično ženski način.”

Umetnice su pristupile temi tako što su sopstvene priče predočile upravo kroz ovu izložbu, kao i kroz priče ljudi ih njihovog okruženja kojima su bile nadahnute, što je za produkt imalo raznovrsne radove koje su izložbu “Ženske price” učinile upečatljivom i prepoznatljivom.

Sanja Ćopić, jedna od umetnica, prikazala je svoje viđenje teme kroz stand up format, u kome iz svog ugla govori o iskustvima pri odlasku kod ginekologa, u školi, na ulici u razgovoru sa muškarcima, o nasilju. Na temu trenutnog položaja žena u našem društvu kaže: “Iako se mi jesmo izborili za ženska prava, mislim da je danas u Srbiji vrlo teška situacija za žene i da se u nekim aspektima jako pogoršava, da su neke užasno uznemirujuće statistike kao na primer o femicidu vrlo vrlo prisutne.”

Mlade umetnice su publiku bliže upoznale sa svojim radovima, govorile o sopstvenim stavovima po pitanju feminizma, afirmacije mladih umetnika i podelile lične impresije o celokupnoj izložbi, koja se zatvara 1. jula.

Autorka teksta i fotografija: Marija Milić

Ostavi komentar