fbpx

Žurka kao umetničko delo – Scenlab_dancefloor 27. februara

U scenskoj labaratoriji „Borislav Gvojić’’ na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu će 27. februara u 20h biti održan Scenlab_dancefloor.
26. February 2020.

U scenskoj labaratoriji „Borislav Gvojić’’ na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu će 27. februara u 20h biti održan Scenlab_dancefloor, događaj koji za cilj ima ispitivanje odnosa atmosfere žurke i publike na istoj.

U trajanju od 1h i 30 min posetioci će slušati DJ set Чорбикe koja je već poznata beogradskoj, kao i novosadskoj publici. Ovaj nesvakidašnji i nadasve slobodan umetnički izraz izvešće studenti treće godine scenskog dizajna čiji je predlog prošao na konkursu ovogodišnjeg ScenLab programa.

„Autori ovogodišnjeg Scenlab_dancefloora u drugoj sezoni  smo mi, studenti treće godine scenskog dizajna i imamo za cilj da iskoristimo prostor i tehniku Scenlaba. Kreativnim pristupom uspostavljamo odnos prostora – dj seta – čoveka, kroz žurku netipičnog karaktera. U procesu stvaranja teme ovogodišnjeg Scenlab_dancefloora, shvatili smo da žurka zapravo jeste umetničko delo i da mi želimo da uspostavimo vezu muzike sa scenografijom prostora u kome se ona pušta. Cilj nam je da prostor Scenlaba bude kompletno transformisan i da posetilac zapravo uđe u jedno delo. Ja lično mislim da u situaciji žurke svako ko đuska stvara drugačiju vizuelnu sliku i to u momentu to postaje u odnosu na druge, performans za sebe. Zvuk – prostor – čovek. Želimo da preispitamo da li prostor u komunikaciji sa muzikom čini da se posetilac oseća kao da je stvarno deo toga?’’ rekla je Danijela Matović, studentkinja Scenskog dizajna i deo tima ovogodišnjeg Densfloora

Prostorna i vizuena instalacija ovogodišnjeg Scenlab_Dancefloor-a

O pojavi Спејсa (prostora) i Praska (muzike) na Scenlab Densflooru organizatori su rekli:

„Zbog postojanja zakona gravitacije Спејс može i stvoriće se ni iz čega. Haos u Спејсу је prouzrokovan muzičkim implusom koji dovodi do praska. Prasak je akcija koja opisuje iznenadno i energično dešavanje, naglo izbijanje nagomilane energije na površinu – popunjavanje prostora pokretom.”

Prethodne sezone, studentska ideja bila je da se događaj dešava u realnom i virtuelnom prostoru istovremeno. Teme prošlogodišnjeg niza događaja u okviru Dancefloor- bile su telo, pokret, prostor, vreme i energija, kroz koje su stvaraoci ovog rada postavili pitanje šta je to potrebno za igru? Ovaj februar obeležiće svakako ne obična žurka, već perfromans, scena i instalacija. U prostor ovog umetničkog dela moći ćemo da uđemo i prepustimo se sjajnom setu Jelene Stanković aka Чорбикe. Kako kažu studenti Scenskog dizajna ovaj događaj je sinteza muzike i prostora iliti neki novi osećaj stvarnosti. Vi ćete biti žurka, a žurka umetničko delo.

Fotografije: Marija Beljkaš, Danijela Matović

Najnovije iz: Sanduče

Kragujevac dobio prvi Reciklomat u Srbiji

JКP Šumadija Кragujevac u cilju unapređenja svojih usluga nabavilo je Reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada (plastičnih flaša, limenki i staklene ambalaže).

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi