Zvuk Bekfleša bez Kardeža i Klike

Članovi Bekfleša čine i sastave drugih grupa, ali i u sklopu Bekfleša često menjaju uloge. Osim o tome, razgovarali smo i o njihovoj muzici.

12. May 2020

Sada već poznati bekflešovski zvuk uglavnom slušamo online, na svim mrežama i platformama, dok iščekujemo naredni koncert. Grupa Novosađana ostvarila je kontakt sa publikom pomoću nesvakidašnje harizme, specifičnih tekstova, ali i emotivne pozadine, zajedno sa Kardežom i Klikom. Baš zato što neretko zajedno nastupaju, a i sami članovi se kombinuju, često dolazi do zabune ko pripada kome.

Bekfleš čine Kumela (Andrej Živančević), Đomla (Mladen Kanazir), Dača (Danilo Crnojević) i Gugutka (Milan Milkov). U kombinaciji sa članovima iz grupe Kardež, koju čine Glavata, Nichke, Mixa, Luća i Srki – dobija se Klika. Ali, osim što članovi Bekfleša čine i sastave drugih grupa, oni u sklopu Bekfleša često menjaju i uloge, te tako Kumela, kao i Đomla,  npr. osim što repuju, prave i bitove, dok su Dača i Milan uglavnom zaduženi za muziku tokom nastupa. Sa momcima iz Bekfleša pričamo o muzici koju stvaraju, ali i o ličnim stvarima.

Fotografija Marija Strajnić, Before After

Kada je i kako nastao Bekfleš?

Gugutka: Znamo se uglavnom iz kvarta, sa tako nekih bleja, i ja sam u nekom drugom srednje počeo da čukam bitove. Jednom sam otišao na čas iz basa, sreo Đomlu, setio se da brat repuje, dao mu slušalicu da čuje neke bitove… Uopšte nismo imali ime, tj. nismo počeli kao Bekfleš. Kardež je već postojao pre nas i mi smo se prosto ubacili u Kite i Jaja prod. Tad sam se intenzivno družio sa Kumelom i počele su konstantno da se dešavaju te neke bleje kod mene, gde smo zajedno radili muziku. Kupio sam od drugara mikrofon i stalak i počeli smo da radimo aktivnije. Naziv je nastao na nekom prvom maju, ne mogu da se setim ni kako, ni zasto, ali možeš pitati Grbića.

Dača: Bekfleš je malo više od muzike. U pitanju je cela ekipa, tako da smo svi tu manje-više od početka.

Šta vas je privuklo da se bavite muzikom?

Kumela:  Ideja da kad voliš svoj posao nećeš imati ni jedan dan rada. Naravno to je bila gnusna laž ovaj posao je krvav kao i svaki drugi, ali mi je ipak neuporediv u odnosu na MTS terenskog radnika, selidbe i teško fizikalisanje, kuvanje i ugostiteljstvo, čuvanje objekata, obezbedjenje, krupije na pokeru, i ne znam ni sam više u kom zanatu se nisam oprobao. Moram da priznam više me vuče taj kompozitorsko aranžerski deo posla od ovog izvođačkog. Malo je kvalitetnih producenata.

Gugutka: U srednjoj školi sam počeo ozbiljno da slušam repčinu i najviše su me od svega radili bitovi. Čuo sam neke koji su mi baš kidali i želeo sam još toga. Jedino logično je bilo da probam da sam napravim nešto slično i ispoljim svoj ukus.

Đomla: To što sam dobio Reason 5 u osnovnoj i svi ti ostali prelepi DAW-ovi koji su mi omogućili da pravim muziku sa 0 talenta. To me i dan danas privlači. Te nove mogućnosti i sranja koja otkrijem dok radim. Nešto ’oćeš, ne znaš kako ćeš i onda drkaš dok ne skontaš. Kad skontaš, ne ponoviš to nikad više, al’ eto, sad znaš i to.

Dača: Kad sam bio mali debeli klinac, moji burazeri su imali bend. Imaju ga i dalje. Jako sam hteo da sviram, kao i oni, te sam izrazio želju da sviram bubnjeve. Najviše me je privukla atmosfera na koncertima, jer sam od prvog momenta želeo da to radim ceo život. Potom sam ušao u svet DJ-inga i muzičke produkcije.

Ko pravi bitove Bekflešu?

Dača: Bitove radimo ili svi zajedno, ili Đomla i Kumela. Uglavnom njih dvojica. S tim da trenutno radim na 25 bitova od kojih će neki sigurno biti Bekfleš.

Gugutka: Teško mi je da govorim samo o Bekflešu jer je taj početak, kad sam bio najaktivniji, uključivao čitavu Kite i Jaja produkciju. Đomla je isto radio bitove, ali ne toliko aktivno. Prve Bekfleš stvari su bile obično kombinacija njegovih i mojih bitova. Kumela je isto imao udela. Slušali smo savete i predloge jedni od drugih. Kasnije sam ja sve manje radio bitove, a Đomla i Kumela sve više. Sad uglavnom njih dvojica rade.

Muzika Bekfleša postala je prepoznatljiva po karakterističnim tekstovima. Na koji način uspevate da kombinujete emociju i humor u svojim pesmama?

Đomla: Ja nisam ozbiljan generalno i ne znam ni da pišem tako. Teme koje su uvek aktuelne su razočarana majka, slomljeno srce, nećete me dušmani i tako te  „ozbiljne“ teme sa kojima se možeš zajebavati jer su u suštini idiotske. Koga boli kurac za te stvari.

Kumela: Ne radimo to više. Mene je bar izrazito počeo da smara humor u muzici. Ako hoćeš da pukneš od smeha imaš Joca i Nidža show na kanalu Klinike.

Da li je veći boom za Bekfleš bila pesma „Ako humrem danas bebo“ ili „Novi Śad“?

Dača: S obzirom da Novi Śad u glas pevaju svi gradovi u kojima smo nastupali, kao i Ako humrem danas bebo i s činjenicom da ni jednu nismo, niti ćemo izbaciti iz set – listi (hteli ili ne), smatram da su obe naša dva najveća hita, i da su podjednako dobro prošle.

Đomla: Obe su prilično jake bile, tolko da smo tri godine nastupali zahvaljujući njima dok nismo skontali da bi mogli još koju da uradimo.

Kumela: Obe pesme su nam bile prekretnice te 2016. i 2017. godine, meni posle našeg novog materijala sve to zvuči kao pinkove zvezdice.

Koju muziku pretežno slušate?

Gugutka: Puno vremena sam proveo samo istražujući žanrove i bendove trenutno najviše gotivim neki Brazil, to me sad pere. U suštini – sve što ima neke tvrde bubnjeve ili dobar groove će mi se verovatno svideti.

Dača: Pretežno slušam elektroniku – techno, garage, house, Drum’n’bass. Ovih dana dosta slušam DnB jer spremam „Guest Mix“ za prijatelje i jednu radio stanicu. Volim da čujem jazz, dobar hip-hop, dobar soul. Takođe volim sve što je izašlo iz Brazila. I, naravno, volim da čujem dobar metal, HC kao i punk jer sam na tome rastao, kao i velika većina Kite i Jaja Produkcije.

Đomla: Wu-Tang fleš me je držao nekoliko dana. Nekad pustim cleaning ili cooking plejlistu na Deezeru. Uglavnom slušam sranja na kojima radim. Najviše ovaj remix tejp što ću okačiti na kanal Fun House kod kolege Spejs Noksija. Veliki pozdrav za njega.

Kumela: Poslednje tri pesme na mojoj plejlisti su Don Toliver – Can’t feel my legs, Sedmorica Mladih – Još ne sviće rujna zora i Ray Charles – Lonely Avenue.

Čemu ste najviše posvećeni kada se ne bavite muzikom?

Dača: Ceo život me intrigira programiranje i ceo život težim ka tome da što više naučim. Volim takođe da pušim smotan duvan i čitam stripove mog omiljenog superheroja „The Flash“. Veliki sam kolekcionar DC stripova.

Kumela:  Pored bavljenja muzikom, okrenut sam porodici. Svom detetu sam privržen. On me često inspiriše i u poslu, pa se opuštam s njim i u njegovom odrastanju. Kako je prohodao, počeli smo da se igramo „šuga-ti-si“, pa se jurimo po stanu. Komšije ispod nas nas sigurno jako gotive. Gledam i da što češće uhvatim vreme za trening.

Gugutka: Trenutno van muzike nisam posvećen mnogo drugim stvarima. Slagao bih te kad bih rekao da sam posvećen još nečemu. Studiram, šljakam, u slobodno vreme blejim s braćom ili radim muziku. Vežbam neke instrumente i eksperimentišem s opremom. Dača i ja smo držali neku radio emisiju godinu dana. Probe, nastupi, sve to kad se skupi i ne preostaje mi mnogo vremena za nešto drugo.

Dača: Desi mi se, pogotovo u karantinu, da igram PES20 Master League po 12 sati… ali nećemo o tome.

Posle upoznavanja sa muzikom „Bekfleša, momci iz ove grupe odgovorili su i na neka lična pitanja. Koji je Kumelin alterego, koliko nadimaka ima Mlađa, kako Dača zagreva masu na nastupima i kakvu muziku Gugutka pravi van „Bekfleša, otkrivamo vam u nastavku intervjua.

Koliko ti se promenilo vreme koje odvajaš na muziku i sam pristup muzici otkad si postao ćale?

Kumela: Sve se jako promeni kad postaneš roditelj, pa i to. Mnogo ozbiljnije doživljavam svoj pristup, formirali smo izuzetno opasan studio VVS (veoma visok standard) u kojem sam završio gorepomenuti album. Pre svega se promenilo što mi pre nije značilo 5% mišljenje publike koliko mi znači danas.

Da li je Veljko Ražnatović zapravo tvoj alter ego?

Kumela: Veljko je legenda, nemam ideju zašto mi masa piše da ličimo.

Videli smo u spotovima da umeš baš opasno da đuskaš. Koliko ti treba da osmisliš koreografiju za snimanje?

Đomla: Ne smišljam koreografije sine, nisam ja Dženet Džekson, ja sam Majkl suvi improv.

Promenio si oko milion nadimaka do sad (Maja, Maki, Đomla, Maka…). Kakav je sledeći nadimak koji možemo da očekujemo?

Đomla: Pored uobičajenih Đomla Cigan i Makarena Bekfleš, možete dodati Romeo, Douchemoney i Don Helikopter na listu.

Da li ti sam praviš nešto za sebe?

Gugutka: Da, radim. Elektroniku, drum and bass uglavnom, malo tehna od skoro. Više se igram sa semplovima i onda pustim da me taj sempl odvede negde, nevezano za žanr i bpm. Pomenuo bih još i Schoomar kao bend sa kojim radim, otprilike isto kao u Bekflešu – efekti na vokalu.

Da li je lako zagrejati masu za nastup kao DJ? Ili Bekflešovoj publici nije potrebno zagrevanje da bi imali dobar provod?

Dača: Smatram da je veoma lako zagrejati publiku dj setom ako imaš iskustva ili dobru muziku. Svakoj publici je potrebno zagrevanje.

Fotografije: Milan Milkov, Marko Obradović Edge, Ervin Kovač, @nike_ennedy

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!