STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Još jedan slučaj seksualnog zlostavljanja dospeo u javnost

Katarina Šolaja javno je istupila i progovorila o seksualnim napadima

13. September 2022

Katarina Šolaja se, nakon vesti da je poznati kaskader i učitelj jahanja Miloš Đukić uhapšen juče u akciji MUP-a i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, obratila javnosti. Ona je novinarki Blica Ivani Mastilović Jasnić ispričala da je i sama doživela seksualno zlostavljanje od strane Đukića. U ispovesti za Blic, Katarina je navela kako je sa Hipodroma, gde je do tada trenirala, prešla u Konjički klub MBM koji je najpre bio u Rušnju, a potom je preseljen u Lipovačku šumu, gde se i danas nalazi.

„Prešla sam u taj klub kada sam imala 15 godina tokom priprema za balkanski šampionat u daljinskom jahanju na Tari. Tamo sam upoznala trenera Miloša Đukića koji je tada bio vlasnik kluba. To je bio prvi put da mi neko kaže da dobro jašem, a dali su mi i njihovog konja da jašem. Dobila sam vetar u leđa, podsticaj i podršku, to mi je tada mnogo značilo. Odlučila sam da promenim klub iz tog razloga”, rekla je za Blic Katarina Šolaja.

Te 2009. godine, trener Miloš Đukić je prvi put, kaže, nasrnuo na nju u klubu koji se tada nalazio u Rušnju. Katarina je tada uspela da pobegne, a mesecima posle toga, kako navodi, Miloš Đukić se pravio kao da se ništa nije dogodilo. Nije pričao o spornom događaju, i najnormalnije se ponašao prema njoj, te je ona nastavila sa treninzima. Oboje su, uslovno rečeno, zaboravili na to. Međutim, godinu dana kasnije, počeli su lascivni komentari.

„Stalno mi je upućivao rečenice seksualne konotacije, odvratne stvari je izgovarao, a ja sam se samo sklanjala i ponašala kao i ostali članovi kluba koji nisu reagovali na taj tip komentara kao na neki problem, te sam rešila da ih i ja ignorišem. Te rečenice je izgovarao svim devojkama, i svi su to znali”, navodi Katarina Šolaja.

Krajem 2010. godine imala je večernji trening, a kako je sledećeg jutra čekao još jedan, odlučila je da prenoći u klubu, što je bila uobičajena stvar za jahače u ovom klubu, i žene/devojke i muškarce. Tada se dogodio drugi nasrtaj, a Katarina je u tom trenutku imala 17 godina. Đukića su, početkom 2011. godine druge dve devojke tužile za seksualno uznemiravanje. Krajem marta 2016. godine Katarina je napustila klub, da bi na leto 2022. godine čula da je jedna devojka iz kluba (15) prijavila starijim članovima da je Miloš zlostavljao. Kada se ona javila, javile su se i devojke koje su ranije odlazile.

Na kraju intervjua, Katarina je obrazložila da se odlučila da javno progovori zato što je sigurna da ovo nije jedini slučaj u konjičkom sportu, i u sportu generalno.

„Vreme je da prestane da se ćuti i skreće pogled sa ovakvih stvari koje su, nažalost, postale normalne u našem društvu. Apelujem na sve devojke koje su trpele zlostavljanje Miloša Đukića, kao i na sve osobe koje su pretrpele ili trpe nasilje, da prijave inspektorki Vesni Gašić Stojković koja se, zajedno sa kolegama sa Odeljenja za krvne i seksualne delikte Policijske uprave za grad Beograd, iskreno bori za žrtve nasilja i vraća veru u sistem”, zaključila je ona.

Na svom Instagram profilu, Katarina je svim devojkama koje su doživele bilo šta slično poručila sledeće: nisi mu jedina, nisi sama, nije okej, nije sramota, ima ko da sasluša i razume, ima kome da se prijavi.

Prema pisanju portala Mondo.rs Đukić je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je od 2010. do 2021. godine, izvršio krivična dela silovanje, silovanje u pokušaju i pet krivičnih dela nedozvoljene polne radnje nad polaznicama njegove škole jahanja, saopšteno je u policiji.

On je, kako se sumnja, u decembru 2010. godine, obljubio devojku koja je u to vreme bila maloletna, a osam godina kasnije pokušao da siluje još jednu maloletnicu. Đukić se, prema pisanju istog portala, tereti i da je od 2013. do 2021. godine neprimereno dodirivao po intimnim delovima tela pet polaznica škole jahanja, od kojih su dve u to vreme bile deca, a jedna maloletna.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *